Manipulace, rusofobie. Rajchl k 21. srpnu

22.08.2024 19:32 | Monitoring

Česko si ve středu připomnělo 56. výročí vpádu ruských tanků do Prahy, resp. tzv osvobození naší země dovezené na hlavních tanků pěti spřátelených armád Varšavské smlouvy. Šéf hnutí PRO Jindřich Rajchl u příležitosti tohoto výročí promluvil. O podněcování rusofobních nálad v Česku. Mnohem lepší by podle jeho názoru bylo, kdyby se toto výročí připomínalo jako varování před ztrátou suverenity tohoto státu.

Manipulace, rusofobie. Rajchl k 21. srpnu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Představení nového vedení krajské organizace PRO v čele s Michalem Haškem a Klárou Liptákovou s jejich prioritami pro krajskou i celostátní politiku

Lidem, kterým bylo v roce 1968 sedmnáct či osmnáct let, je dnes třiasedmdesát, resp. čtyřiasedmdesát. Přímých pamětníků tak pomalu ubývá. I Rajchl konstatoval, že v roce 1968 akci Sovětů vnímali tehdejší Čechoslováci jako příšernou zradu. Především zradu Sovětů, protože oni tvořili hlavní vojenskou sílu.

V dobách normalizace komunisté tzv. bratrskou pomoc vítali. V 80. letech ji vítal i dnešní prezident Petr Pavel. Tehdy chtěl vstoupit do komunistické strany. S odstupem desítek let už o sovětském vpádu hovoří jinak.

A Rajchl má za to, že dnes je téma sovětské okupace Československa zneužíváno.

„Události roku 1968 jsou dnes zcela manipulativně zneužívány k podněcování rusofobních nálad. Paradoxně zejména ve vztahu k mladé generaci, která rok 1968 nezažila a často už jej nezná ani z vyprávění svých rodičů. Je pozoruhodné, že pětikoaliční politici v čele se skalním zastáncem okupace Petrem Pavlem, jehož názor utvrdila návštěva přátel ze SSSR, rádi používají dvojí metr, kdy říkají, že v roce 1945 nás osvobodily ukrajinské divize, zatímco v roce 1968 nás okupovalo Rusko. Faktem je, že ukrajinské jednotky u nás operovaly jak v roce 1945, tak v roce 1968, protože to k nám měly prostě nejblíž. Nicméně tuto skutečnost považuji za přepisování dějin – tehdy to byli prostě Sověti. Příslušnost k jedné ze svazových republik byla naprosto marginální,“ konstatoval na sociální síti Facebook.

Osobně by uvítal, kdyby se výročí připomínalo spíše jako moment, kdy Československo ztratilo svou suverenitu, a zdůraznilo se, že nic podobného se již nikdy nesmí opakovat.

„Mráz možná stále přichází z Východu, ovšem nesvoboda k nám tentokrát doputovala z opačné světové strany. Nepotřebovala k tomu tanky, využila mnohem sofistikovanější nástroje – média, sociální sítě, propracovanou síť neziskovek a neomezené množství peněz. A tak tu máme nově cenzuru v podobě DSA, kterou už EU použila k výhrůžkám Elonu Muskovi, centrální ekonomické plánování, které Brusel upgradoval z pětiletek na třicetiletky, urputnou snahu připravit nás o naši vlastní měnu bez souhlasu občanů (rubl nám nevnutili ani soudruzi z Moskvy) a především všudypřítomný třídní boj, do jehož čela se hrdinně postavil Otakar Foltýn,“ pokračoval Rajchl s tím, že pokud si nedáme pozor, čeká nás další normalizace. „Pokud totiž volby v roce 2025 znovu ovládne progresivisticko-liberálně-mediální konglomerát všech lepševiků a majitelů pravdy, kteří si usurpují právo diktovat nám své pokřivené hodnoty nového světa, tak se patrně dočkáme i vylepšené verze období normalizace,“ varoval.

Takovému scénáři je podle Rajchla třeba zabránit.

Na závěr svého komentáře zvolal: „A kdo nejde s námi, je svině!“ V narážce na výrok plukovníka Otakara Foltýna o „sviních“.

Jindřich Rajchl promlouvá

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Pane senátore ještě k dotazu "Bydlení"

V začátku odpovědi jste uvedl: " Asi jediný způsob, jak pomoci stavět cenově dostupné bydlení, je významně je dotovat ze státních prostředků." Nemyslíte, že města, obce, bezhlavě a bez nějakých výhledů do budoucnosti rozprodaly z politických důvodů (aby se tehdejší konšelé zalíbili) mnohdy pod cenou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Pavel a „vajgl v hajzlu“. Konečná s Nerudovou si vjely do vlasů

19:20 Petr Pavel a „vajgl v hajzlu“. Konečná s Nerudovou si vjely do vlasů

Koalice STAČILO! rozšířila svou nabídku na internetovém obchodě Futura.cz, kde nabízí trička s komun…