Masakr v Británii. Levičák Starmer je blízko k rekordnímu triumfu

05.07.2024 0:01 | Monitoring

Britové si zvolili novou sněmovnu. K moci se podle předběžných odhadů po 14 letech podle očekávání vrátili středoleví labouristé, ti dosud byli hlavní opoziční silou. Naopak pravicoví konzervativci premiéra Rishiho Sunaka utržili po 14 letech u moci historický debakl. „Porážka je ale lepší, než se čekalo,“ komentuje výsledky voleb Martin Kovář, největší český odborník na britskou politiku. Novým premiérem se zřejmě stane lídr labouristů Keir Starmer.

Masakr v Británii. Levičák Starmer je blízko k rekordnímu triumfu
Foto: YouTube SkyNews
Popisek: Keir Starmer

Celkem 650 poslanců ve čtvrtek vybíralo přes 46 milionů britských voličů. Volební místnosti se uzavřely úderem 23. hodiny středoevropského letního času. První odhady výsledků jsou tvořeny na základě průzkumů provedených před volebními místnostmi, tedy na základě tzv. exit pollů.

Labouristé drtivě zvítězili v parlamentních volbách a ukončili 14 let vlády konzervativců, vyplývá z průzkumu veřejného mínění. Podle průzkumu agentury Ipsos UK si levicoví labouristé pod vedením Keira Starmera zřejmě zajistí vítězství s odhadovanou celkovou většinou 170 křesel v Dolní sněmovně.

Průzkum naznačuje, že labouristé vedeni Starmerem pravděpodobně dosáhli očekávaného drtivého vítězství, ale možná se jim nepodaří získat 418 křesel, které v roce 1997 získal lídr Labouristické strany Tony Blair a drtivě tak porazil vládní Konzervativní stranu vedenou premiérem Johnem Majorem, informovala Sky News.

Pokud se labouristé po 14 letech opravdu dostanou k moci, ministerským předsedou se stane Keir Starmer, který stranu vede od roku 2020 a v minulosti působil jako advokát v ostře sledovaných procesech.

Podíl konzervativců na hlasech i počet mandátů by mohl být nejnižší v historii strany. Pro vytvoření většinové vlády v Dolní sněmovně musí strana získat alespoň 326 křesel. Zdá se, že konzervativci silně utrpěli v místech, kde má více než třetina domácností hypotéku – což je možná odrazem škod, které měla „fiskální událost“ Liz Trussové.

V 650členné Dolní sněmovně by mohli konzervativci získat 131 křesel a labouristé 410. Třetí strana, liberální demokraté, by mohli dostat 61 hlasů. A 13 křesel zřejmě připadne i straně Reform UK euroskeptika Nigela Farageho. 10 sněmovních křesel by mělo připadnout SNP, čtyři křesla Velšské straně a dvě křesla by mohli získali zelení.

Zdroj: YouTube Sky News

„Pokud to plus minus takhle dopadne, bude to pro torye, navzdory velikosti porážky lepší, než se čekalo. Tohle by byla ‚jenom‘ veliká porážka…“ komentuje na platformě X předběžné výsledky pro konzervativce profesor Martin Kovář.

V den voleb konzervativní premiér Sunak pronesl, že je „čas zastavit labouristickou supervětšinu, která by znamenala vyšší daně po zbytek vašeho života“. Volby mohl posunout až na podzim, nechtěl ale riskovat, že se ocitne v ještě horší politické pozici, uvedl list The Guardian.

Sunak dlouhodobě čelil kritice za zvyšující se náklady na život nebo za jeho kontroverzní plán posílat migranty do Rwandy. Labouristé avizovali, že v případě vítězství okamžitě zastaví migrací účinněji a po svém.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Ohodnocení práce politika

Dobrý den, opakovaně se ukazuje, že ne všichni politici pracují a chodí do práce. Nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici (poslanci, senátoři i ministři) byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemy...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Diskuse obsahuje 21 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Sleva, ale bez slevy. Zákazník ošizen, padaly pokuty. Pro Albert, Lidl i Kaufland

18:00 Sleva, ale bez slevy. Zákazník ošizen, padaly pokuty. Pro Albert, Lidl i Kaufland

Obchodníci i v letošním roce opět porušovali povinnosti při poskytování slev a výjimkou nebylo ani t…