Mladý Joura, Rakušanův kandidát na hejtmana. Bobošíková u něj našla státní zakázky za miliardy

09.07.2024 22:40 | Zprávy

Politikům jde hlavně o zajištění si křesel, nikoli o prosazování odlišných myšlenek, říká novinářka Jana Bobošíková v pořadu Aby bylo jasno. Ve videu se zaměřila na rozchod eurokomisařky Věry Jourové s hnutím ANO a hlavně na politickou kariéru jejích dětí, zejména syna Adama Joury. Ten kandiduje na hejtmana Kraje Vysočina za STAN. Bobošíková se blíže zaměřila na jeho podnikání a firmy, v nichž působí. Ty měly od státu získat zakázky v hodnotě tří miliard korun.

Mladý Joura, Rakušanův kandidát na hejtmana. Bobošíková u něj našla státní zakázky za miliardy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Věra Jourová

„Víte, že předseda STAN je vyděšen z úspěchu mimoparlamentní opozice v eurovolbách a hovoří o hrozbě pro demokracii? Víte, že europarlamentní křeslo Ondřeje Koláře, největšího rusobijce z TOP 09, je v ohrožení? Víte, že STAN vysílá do krajských voleb na Vysočině syna eurokomisařky Jourové, který kandiduje na hejtmana? A víte, že syn Jourové působí ve firmách, které vyinkasovaly tři miliardy korun na státních zakázkách, a je v třebíčském zastupitelstvu v koalici s hnutím ANO?“ uvedla novinářka Jana Bobošíková svůj pořad Aby bylo jasno.

Volby do Evropského parlamentu podle Bobošíkové odhalily, o co doopravdy jde politikům. „Řadě politiků vůbec nejde o prosazování odlišných myšlenek a programů, ale jde jim pouze a jedině o křesla,“ prohlásila Bobošíková. Za názorný příklad pak považuje europoslance hnutí STAN Danuši Nerudovou a Jana Farského. „Nejdou k evropským liberálům, ale zakotvili u konzervativní středopravé evropské lidové strany spolu s TOP 09 a českými lidovci,“ uvedla Bobošíková. Tímto krokem podle ní europoslanci hnutí STAN ukazují, že jejich hlavní motivací je spíše zajištění si výhodné politické pozice a členství v silné a vlivné frakci Evropského parlamentu než skutečné prosazování liberálních hodnot.

Předseda hnutí STAN Vít Rakušan označuje své hnutí za „krále mezi vládními stranami“. V eurovolbách si polepšili o sto procent. Namísto jednoho europoslance nyní mají dva. Obavy však Rakušan má z mimoparlamentní opozice, která si v eurovolbách vedla mimořádně dobře. „Samo o sobě by to nebylo tak hrozné, kdyby se nejednalo o komunisty šikovně schované za jiným brandem a postklausovské Motoristy. Spojuje je národovecká nota, zlá EU, odpor k podpoře Ukrajiny, nevybíravá forma komunikace a pozice na extrémech politického spektra,“ napsal Rakušan o levicové koalici STAČILO! Kateřiny Konečné, která ve volbách získala 9,56 %, a o koalici Přísahy a Motoristů sobě, jež získala 10,26 % hlasů.

„Rakušanovi vadí komunisté, je zajímavé, že mu nevadí prezident Petr Pavel – funkcionář totalitní KSČ a rozvědčík, a že mu nebylo proti mysli poslat do vlády za STAN kandidáta KSČ Mikuláše Beka, aby reformoval české školství. Prostě ve STAN není komunista jako komunista,“ seznala Bobošíková. „Listopadoví Husákovi a Jakešovi komunisté říznutí sovětským Břežněvem mají v Rakušanově srdci evidentně výsadní postavení.“

Následně připomněla i výsledky eurovoleb pro členy stran koalice SPOLU. ODS si z původních čtyř europoslanců udržela tři, KDU-ČSL z původních dvou jen jednoho a TOP 09 bude mít podle Bobošíkové dva poslance. Možná. „Proč říkám možná? Protože o jedno z křesel se mezi sebou u soudu perou lidovkyně Michaela Šojdrová a topkař Ondřej Kolář,“ zmínila Bobošíková a dodala, že o tom, kdo z těchto dvou politiků zasedne v Evropském parlamentu, rozhodne do pátku Nejvyšší správní soud.

Bobošíková v souvislosti s tím upozornila na potenciální problémy pro TOP 09. Pokud Nejvyšší správní soud rozhodne ve prospěch Michaely Šojdrové, Ondřej Kolář, který se již vzdal svého českého poslaneckého mandátu, nebude mít žádnou politickou funkci. Toto rozhodnutí by tedy pro TOP 09 mohlo být velmi nepříjemné, protože by jejich kandidát přišel o možnost zasedat v Evropském parlamentu i v českém Parlamentu. „Pokud Šojdrová usedne do Evropského parlamentu, a obhájí tak svůj europoslanecký mandát, uvidíme, kde syn prezidentova přítele po boku nakonec zakotví,“ uvažovala Bobošíková.

Následně se zaměřila na eurokomisařku Věru Jourovou, která nedávno odešla z hnutí ANO kvůli tomu, že se členství v ANO neslučuje s jejími plány v nestranické akademické sféře. Rozchod měl být přátelský, i předseda hnutí ANO Andrej Babiš Jourové popřál hodně štěstí v další životní etapě.

„Pokud si ovšem myslíte, že tímto přátelským rozchodem mizí známé jméno z politiky, mýlíte se. Pomyslné politické žezlo po Věře Jourové přebírá její syn, ovšem v jiném dresu,“ uvedla Bobošíková. Politicky aktivní jsou obě děti Jourové Markéta i Adam. Bobošíková vysvětlila, že Adam Joura kandiduje v nadcházejících krajských volbách na hejtmana Kraje Vysočina za hnutí STAN. „Připomínáme, že podle politiků hnutí ANO je STAN jejich úhlavním politickým nepřítelem, proto je poněkud pikantní, že Adam Joura má na svých sociálních sítích, že se mu líbí stránka hnutí ANO,“ zjistila novinářka.

Joura při své kandidatuře zdůrazňuje, že se mu daří v byznyse, a proto si v politice nechce jen finančně přilepšit.

Bobošíková se proto zaměřila na jeho podnikání. „Jak vyplývá z projektu Hlídač státu, angažoval se v jedné neziskovce a v osmi soukromých firmách a tyto subjekty uzavřely se státem smlouvy na tři miliardy korun,“ uvedla Bobošíková.

Adam Joura se hlásí i k firmě Archeon Group s.r.o., o níž je však obtížné cokoliv zjistit. „Od roku 2018 totiž nezveřejňuje povinné dokumenty ve sbírce listin. Nevíme tedy ani, kolik odvádí na daních, ale státních a veřejných zakázek má požehnaně,“ odhalila Bobošíková.

Pro Moravský Krumlov firmy, kde Joura působí, opravovaly zámek za 129 milionů korun. Pro jihomoravské muzeum přestavovaly centrální depozitář za 84 milionů korun. Pro Ústav biologie obratlovců stavěly budovu pro nové chovy za 23 milionů korun.

„Kromě veřejných zakázek se firmám daří také v získávání dotací,“ zjistila Bobošíková. V těchto dotacích nejde již o miliony, ale „pouze“ o statisíce.

V současnosti je Adam Joura zastupitelem města Třebíč za uskupení Pro Třebíč, které vede město i spolu s hnutím ANO.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Kratochvílová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je s vámi?

Proč je teď všude jen Fiala a ne vy? Myslíte, že vám bývalý odeesák získá nějaké body na víc?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

No jestli bude mladý Joura pracovat pro Česko tak jak ta stará Joura tak pan bůh s námi ! !, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusebolero22 , 10.07.2024 7:02:56
Amen !

|  5 |  0

Další články z rubriky

Podporoval Ukrajinu, chtěl tam jet zemřít. Druhý atentátník na Trumpa

8:30 Podporoval Ukrajinu, chtěl tam jet zemřít. Druhý atentátník na Trumpa

Snažil se verbovat Afghánce pro Ukrajinu, chtěl vypálit Kreml a objevil se v propagačním videu. To j…