Munice nestačí ani v míru. Ve válce proti Číně by za čtyři týdny bylo hotovo. V USA přišla studená sprcha

30.07.2024 14:30 | Zprávy

USA nejsou připraveny na válku s jinými mocnostmi. To, co již dlouho tvrdili někteří analytici, bylo nyní napsáno ve zprávě komise, kterou si zřídily obě komory amerického parlamentu. Jde zejména o munici. Při ostrém konfliktu by prý došla v řádu týdnů, ale v některých případech dokonce jen za pár dní. Americký obranný průmysl podle zprávy, na kterou upozornil server Business Insider, není schopen řádně zásobovat ani v mírovém stavu. Komise tak volá po změnách, než dojde k dalšímu 11. září nebo Pearl Harboru.

Munice nestačí ani v míru. Ve válce proti Číně by za čtyři týdny bylo hotovo. V USA přišla studená sprcha
Foto: Repro Twitter
Popisek: Americká rezervní bojová vozidla - pohled ze satelitu

Varování před napětím ve světě a rizikem války jsou nyní skoro běžné. „Svět se nebezpečně pohybuje na hraně globálního střetu,“ uvedl například ředitel BIS Michal Koudelka v rozhovoru pro ČTK. Na riziko třetí světové války v projevu upozorňoval také ukrajinský velvyslanec ve Velké Británii Valerij Zalužnyj. Podle něho se mají západní země „probudit“.

Známky probouzení tu již jsou. V lednu americký senát a komise pro ozbrojené složky dolní komory amerického Kongresu ustanovil členy komise pro strategii národní obrany.

Ta dle článku serveru Business Insider zveřejnila včera 114stránkovou zprávu, která pro případný konflikt nevyznívá pozitivně. Píše se v ní, že USA nejsou připraveny na delší konflikt s Ruskem nebo s Čínou, tím méně pak s oběma zeměmi zároveň. Řada závěrů vyplývá z již publikovaných materiálů, ale zpráva je dává dohromady s výpověďmi desítek vojenských představitelů a nově zjištěnými fakty. A je tak „formálním a naléhavým doporučením“, aby USA navýšily finance pro zbrojení a zároveň zjednodušily strukturu svých sil.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
JUDr. Jiří Pospíšil byl položen dotaz

kampaň

Myslíte, že je správné, aby si politici hráli na soudce a říkali, kdo smí kde inzerovat? Já chápu, že jde asi o prostory, které patří městu, a je fakt, že svým majetkem si každý může asi nakládat jak chce, ale myslíte, že je to pak férový volební boj, a taky, že se vám tento krok nemůže vymstít? Sou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

To je k smíchu, nebo spíš k pláči., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseHalifax , 30.07.2024 16:31:19
Oni to nazývají "Americký obranný průmysl?" Od roku 1945 vždy a všude po světě útočili. Do všech zemí vpadli jako okupanti a vnucovali tu svou "demokracii". Spíš to vypadá, že se blíží konec na Ukrajině a zbrojaři hledají nové kupce. USA zatím nevyvolali v žádné zemi nový konflikt, tak se bude prodávat vlastní armádě.

|  16 |  0

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Rozdíl mezi konspirací a pravdou bývá někdy rok, jindy měsíc

20:00 Ivan Hoffman: Rozdíl mezi konspirací a pravdou bývá někdy rok, jindy měsíc

POHLED IVANA HOFFMANA Je to 23 let od útoků z 11. září, které zasáhly samotné srdce Ameriky. Co víme…