Nakoupili 700 tisíc vakcín. „Nepodceňujte covid,“ vybízí Válkův náměstek

14.08.2024 22:20 | Monitoring

S koncem léta ministerstvo zdravotnictví vedené Vlastimilem Válkem (TOP 09) očekává návrat covidu. Vybízí proto lidi, aby se proti této nákaze nechali vakcinovat. Resort nakoupil na 700 tisíc dávek vakcín. Náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic (Piráti) pro Radiožurnál řekl, že očkování by neměli podceňovat zejména senioři a „další rizikoví pacienti“.

Nakoupili 700 tisíc vakcín. „Nepodceňujte covid,“ vybízí Válkův náměstek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Očkování proti koronaviru, ilustrační foto

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek na dnešní tiskové konferenci vyzval občany, aby si nechali aplikovat vakcínu proti covidu například během října.

„Plánuji nechat se naočkovat někdy v říjnu, to považuji za ideální dobu. Někdy ten vrchol bývá ke konci roku, někdy bývá na začátku roku,“ vyjevil ministr Válek.

„Pro letošní sezonu máme připravených 700.000 dávek nejnovější vakcíny proti covidu a už nyní je možné, aby si je lékaři objednali,“ přiblížil Válek. „Imunita evropské populace se zlepšila, ale stále není dostatečná,“ doplnil šéf resortu zdravotnictví. Zhruba 500.000 dávek vakcíny má podle ministra dorazit do Česka do konce září, zbytek by pak měl dorazit do konce kalendářního roku.

„Máme dostatek vakcín. Chtěli jsme informovat i o tom, že máme naobjednanou a vlastně už i dostupnou přímo v Česku nejnovější vakcínu, kterou schválila jak Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA), tak Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA). Budeme mít přibližně 700.000 dávek, což by mělo stačit pro tu část populace, která je zranitelná a bude mít zájem se naočkovat,“ zopakoval pro Radiožurnál pirátský náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic.

„Samozřejmě vidíme, že virus SARS-CoV-2 cirkuluje v populaci celoročně a onemocnění jako takové nemá tak výraznou sezónnost jako například chřipka. Z dat vývoje počtu hospitalizací ale víme, že počet závažných průběhů narůstá významněji v průběhu podzimu a zimy,“ řekl Pavlovic.

A že nebezpečnost viru by nepodceňoval. „Nejen z hlediska rizika hospitalizace, ale například i kvůli tzv. long covidu. Máme zde velmi mnoho osob, které tímto trpí, bohužel proti long covidu neexistuje žádná účinná léčba. Známe-li tedy jakýkoli způsob prevence, jak onemocnění předcházet, je vždycky jednodušší a zároveň i levnější nechat se naočkovat,“ doplnil náměstek ministra zdravotnictví Pavlovic.

„Podzimní a zimní období každoročně přináší vyšší výskyt respiračních infekcí. Proto bychom měli udělat všechno pro to, abychom sebe i své blízké ochránili, zejména osoby nad 60 let věku a ty, které mají chronické onemocnění,“ zmínil na jaké skupiny může mít covid vážné dopady. U zvlášť složitých případů, například u lidí, kteří mají poškozenou imunitu, je samozřejmě možné zvolit i dřívější termín vakcinace.

Další rizikové skupiny, kterým by očkování doporučil, jsou osoby se závažným chronickým onemocněním, jako je chronické plicní onemocnění, onemocnění srdce a cév, závažná nekompenzovaná hypertenze, chronické onemocnění jater a ledvin, obezita, chronická metabolická onemocnění včetně diabetes mellitus typu jedna a dva, a neurologické stavy, jako například demence, Alzheimerova choroba, epilepsie, cévní mozkové příhody, roztroušená skleróza a některé další.

Ministerstvo zdravotnictví plánuje také očkovací kampaň ve spolupráci s Úřadem vlády. „Chceme v rámci Česko informuje říct, že se blíží sezona respiračních onemocnění a že právě během měsíce října je vhodný čas nechat se očkovat. Občany chceme zároveň i informovat, kde se můžou nechat naočkovat, pokud se jejich praktický lékař rozhodne neočkovat, protože například nemá vždy šest osob, které jsou zapotřebí, aby mohl plně využít jednu ampulku vakcíny,“ sdělil Pavlovic.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Natálie Brožovská

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

svoboda slova

Dobrý den, jak si podle vás v otázce svobody slova vede tato vláda? Není horší než nějaký cenzor na sociálních sítích? Otázkou taky je, zda to tak není všude, nebo myslíte, že FB zavádí cenzuru na vlastní popud?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

za propagaci smrtících látek u nás ještě není trest smrti?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseparadais , 15.08.2024 8:09:22

|  6 |  0

Další články z rubriky

Harrisová strašila Trumpem, ten se nedal. V debatě vytáhl jejího otce

6:11 Harrisová strašila Trumpem, ten se nedal. V debatě vytáhl jejího otce

„Pokud bude Harrisová zvolena, bude to konec pro USA,“ obořil se exprezident Donald Trump do demokra…