Ne každý na Západě má zájem na vítězství Ukrajiny, zuří tamní důstojník. Zelenskyj žádá další pomoc

03.09.2024 10:14 | Monitoring

Po celou dobu války ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj žádá Západ o pomoc v boji proti ruskému agresorovi. Západ pomoc posílá a Zelenskyj za ni pravidelně děkuje. Ale pravidelně dodává, že Západ posílá pomoci málo, Ukrajina ji potřebuje víc a v silách Západu je tuto pomoc skutečně poskytnout. Jenže teď z Ukrajiny zahřmělo, že Západ nikdy neposkytne tolik pomoci, aby to Ukrajincům umožnilo vyhrát a uhájit svou zemi před Ruskem.

Ne každý na Západě má zájem na vítězství Ukrajiny, zuří tamní důstojník. Zelenskyj žádá další pomoc
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po celou dobu ruského vpádu do jeho země jedná s mnoha partnery po celém světě a žádá o pomoc proti agresorovi. Tu poskytuje Ukrajině především Západ. Naposledy se Zelenským jednal nizozemský premiér Dick Schoof. O patronátu na Záporožskou jadernou elektrárnu a o balíčku pomoci.

Prezident poděkoval nizozemskému premiérovi za návštěvu Záporoží, které se nachází jen několik desítek kilometrů od frontových linií. Navrhl, aby Nizozemsko převzalo patronát nad regionem Záporoží, zejména v oblastech, jako jsou energetické potřeby, ochrana škol a výstavba přístřešků.

„Klíčovými prioritami jsou protivzdušná obrana, dodávky systémů a raket Patriot a rozšiřování naší flotily F-16. Víme, co s nimi. Navíc obranné balíčky pro Ukrajinu – munice, vybavení – a sankce proti Rusku – vše potřebné k tomu, aby Rusko nemohlo otevřít nové fronty proti Ukrajině,“ uvedl prezident.

„Je zásadní, abychom společně zajistili, že Putin osobně a všichni ti, kdo provádějí jeho šílenství, budou pohnáni k odpovědnosti za tuto agresi – za vraždy Ukrajinců, deportace dětí a všechny ostatní zločiny této války,“ pravil Zelenskyj na společné tiskové konferenci s nizozemským premiérem.

Dick Schoof ujistil o pokračující podpoře Ukrajiny při obraně proti ruské agresi a oznámil nový balíček pomoci zaměřený na podporu energetického systému, který bude zahrnovat odminovací zařízení, lékařskou pomoc a další.

Server Kyiv Post upozornil, že rumunská vláda schválila darování systému Patriot Ukrajině.

„Rumunská Nejvyšší rada národní obrany (CSAT) rozhodla 20. června o vyslání systému Patriot na Ukrajinu v reakci na zhoršující se bezpečnostní situaci způsobenou pokračujícími a masivními útoky Ruska na civilisty a infrastrukturu, zejména v energetickém sektoru,“ napsal k tomu server.

Jenže někdejší ukrajinský důstojník, který na sociální síti X vystupuje pod jménem Tatarigami_UA zdůraznil, že Západ nikdy neposkytne Ukrajincům tolik pomoci, aby mohli nad Ruskem doopravdy vyhrát.

„V minulosti jsem o tom psal mnohokrát, ale stojí zato to opakovat: Západ by neměl počítat s tím, že zajistí vítězství. Jak ukazuje praxe, jsou to právě ukrajinské drony, které v současnosti ničí infrastrukturu, a to má skutečný vojenský a politický dopad. Upřímně řečeno, je zřejmé, že ne každý má zájem na vítězství Ukrajiny, tedy na porážce Ruska, takže je poněkud naivní neustále doufat, že Západ poskytne dostatečnou pomoc k vítězství,“ napsal někdejší ukrajinský důstojník.

„Bohužel to píšu, protože se často setkávám s články, analýzami a komentáři, které vkládají naděje do Západu, jako by nám zajistil vítězství. Chápu, že je to ze zoufalství, ale myslím, že nám to škodí,“ dodal.

Válka na Ukrajině

Navrch přidal i jedno vyjádření v angličtině.

„Mnoho problémů je neviditelných pro lidi, kteří nemluví ukrajinsky, ale situace uvnitř země není skvělá a bude se zhoršovat, jak se válka protahuje. Zmrazení války situaci ještě zhorší, protože poskytne Rusku čas na zotavení. Není mnoho dobrých možností,“ pravil.

Válka na Ukrajině

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

svoboda slova

Souhlasím s váma, že svoboda slova není absolutní, ale myslíte, že tím, že budete lidem nařizovat, co si mají myslet a říkat nebo spíš neříkat (narážím na to, že chcete zakázat ,,špatné" názory), že to povede k něčemu pozitivnímu? Že pomáhá něco vyřešit Foltýn, který uráží každého, kdo má jiný názor...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

xxx, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMartin23 , 03.09.2024 12:24:07
Ať již ta zástupná válka dopadne jakkoliv, tak Ukrajina bude zničena (ona již zničená je). Jinak řečeno neexistuje varianta, že Ukrajina vyhraje. Západ má za cíl poškodit Rusko tak, aby došlo k vnitřnímu rozvratu a Rusko má za cíl tak poškodit Západ, aby ho ty nápady směrem k Rusku na hodně dlouho přešly.

|  15 |  0

Další články z rubriky

Přežít neděli a pondělí. Moravec a politické špičky o povodních

14:43 Přežít neděli a pondělí. Moravec a politické špičky o povodních

Především sever Moravy dál sužuje velká voda. Zcela v klidu ale nemohou být lidé ani na jihu Čech. Z…