Jako hlavní důvod vysokých cen másla zmiňuje nedostatek mléčného tuku. „Právě to je příčina, proč je máslo drahé. Nejenže klesají počty dojnic v celé Evropě, což znamená nižší dojivost, méně mléčného tuku, ale zároveň se v České republice letos vyrobilo o deset tisíc tun tučných sýrů více, asi o tisíc tun másla více a asi o sedm set tun pomazánkového másla více,“ uvedla Dana Večeřová v rozhovoru pro XTV, že na trhu kvůli tomu chyběly čtyři tisíce tun tuku, které bylo nutné dokoupit.
„A dokupovalo se tak, že na začátku ledna se za kilo smetany platilo 60 korun, ale v září už to bylo 100 korun, protože opravdu v celé Evropě byl nedostatek tuku. Pokud se vám zvyšují náklady, musí jít i ta konečná cena nahoru. Je to způsobeno vnějšími faktory. V Německu stojí máslo kolem 3,7 eura (v přepočtu zhruba 93 korun), na Slovensku čtyři eura (100 korun)...,“ podotkla s tím, že podobně se ceny másla pohybují i ve Francii či Belgii.
„Takže není to určitě jen otázka pouze České republiky, bohužel u nás se z toho stalo mediální téma. A nikdo nechtěl poslouchat důvody, které k tomu vedly,“ poznamenala Večeřová.
Na otázku, zda skutečně nikdo nevyužívá předvánoční dobu, kdy poptávka a spotřeba másla výrazně rostou, jak tvrdí například lidovecký ministr zemědělství Marek Výborný, uvedla: „Nemohu mluvit za řetězce, protože ty si samozřejmě určují konečnou cenu a mohou si tam dát vyšší přirážku, ale co se týče potravinářů, tak určitě ne,“ uvedla prezidentka Potravinářské komory ČR s tím, že cena, za kterou dodávají řetězcům máslo, byla v září kolem 50 až 60 korun.
Když dnes koupíme máslo za 70 až 80 korun, je to podle Černé především kvůli DPH. „Jestliže dodavatel dá za 50 korun kostku másla do obchodu, tak už jenom DPH dvanáct procent z toho činí šest korun. Samozřejmě že obchod si tam musí dát obchodní přirážku, protože on také vynakládá na energie, zaměstnance, musí nějakým způsobem prodávat se ziskem. Pokud se cena másla takto rozloží, je vidět, že na tom nikdo nevydělává, ale pouze se všichni snaží, aby se to prodalo,“ zopakovala Večeřová, že na vině jsou především vnější okolnosti.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Natálie Brožovská