Nedbalá policie? Matka střelce Kozáka našla po ohledání doma nábojnici

18.06.2024 14:33 | Zprávy

Případ střelce na FF UK opět rozvířil mediální prostor, protože byly zveřejněny detaily z usnesení o odložení případu. Usnesení mají ParlamentníListy.cz k dispozici. Z nich například ke všeobecnému pobouření vyplývá, že policie byla nějaký čas ve stejné budově jako David Kozák. Ale kromě toho, stín na práci policie vrhá i to, že na místě vraždy Kozákova otce našla jen dvě nábojnice. Tu třetí jim později, když ji našla, předala Kozákova matka.

Nedbalá policie? Matka střelce Kozáka našla po ohledání doma nábojnici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policie se obsáhle vyjádřila k útoku šíleného střelce na filozofické fakultě z prosince minulého roku

Pozůstalým i dalším zúčastněným bylo 14. 6. odesláno usnesení o odložení případu střelce na FF UK. Případ stále budí emoce. Totiž kvůli otázce, zda byla práce policie náležitě důkladná a zda mohla střelci včasnými opatřeními zabránit. Velkou kritičkou je z pochopitelných důvodů matka jedné z obětí, Lenka Šimůnková, která má za to, že se tragédii zabránit dalo.

Usnesení, jež mají ParlamentníListy.cz k dispozici, na práci policie, kterou jak ministr, tak její představitelé prohlašovali za adekvátní, skutečně vrhá stín. Především kvůli tomu, že policie i Kozák byli ve stejné budově. Nicméně šest policistů prošlo jen přízemí a první patro. Položili několik dotazů a následně odjeli. Dle odhadů policie byl v té době Kozák už ve čtvrtém patře a chystal si zbraně. Za to už kritizoval policii i ministra vnitra politolog Lukáš Valeš.

Není to ale jediný případ, kdy policie nebyla v tomto případu důkladná. Jak je známo, první obětí Davida Kozáka byl jeho otec, kterého zabil třemi výstřely z pistole. Policie na místě činu provedla prohlídku. Jenže v usnesení se píše: „Závěry znalce odpovídají situaci na místě činu, kde byly zajištěny celkem tři vystřelené nábojnice – dvě při OMC, jedna poté dodána poškozenou Romanou Kozákovou (matkou Davida Kozáka).“ Z čehož vyplývá, že třetí nábojnici na místě činu místo policistů nalezla matka. Což otevírá otázku, jak důkladné bylo policejní ohledání místa činu, pokud policie nenalezla třetí nábojnici.

Mimo jiné policisté píší, že Kozák chtěl otci i setnout hlavu, hlavu mu podložil polínkem, nicméně z neznámého důvodu od úmyslu dekapitace upustil.

Co chybou policie není, ale přesto by se dalo označit za až krutou ironii, je podpis na závěr. Za policejní orgán je podepsán vrahův jmenovec, vrchní komisař kapitán Šimon Kozák.

Podpis vrchního komisaře

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Chápete, jak někdo může ještě dnes kandidovat za STAN?

Už ten název je zavádějící. Starostové jsou ve všech stranách. Nedůvěruhodní, vedou občany do stoupy. Místo vládnutí vyvěšují na budovách jakési divné vlajky s umrlčím pytel. Co více dodat. Bylo by toho mnoho.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Kam asi , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMivoj , 18.06.2024 14:51:53
zmizelo video novináře který náhodou točil na telefon střelce i zmatené policajty

|  17 |  0

Další články z rubriky

„Hrajou o čas.“ K vládě se vyjádřili umělci. Jeden z nich tuší „držkopád“

22:07 „Hrajou o čas.“ K vládě se vyjádřili umělci. Jeden z nich tuší „držkopád“

„Bude to ve finále držkopád… Jako na lodi Bounty. Tohle se v lepší společnosti nedělá.“ Tak hodnotí …