Německo zavře, Rakousko zavře. A migranti půjdou k nám. Varování

10.09.2024 12:36 | Zprávy

Německá koaliční vláda sociálního demokrata Olafa Scholze se rozhodla zavést přísné hraniční kontroly, a tím rázně omezit imigraci. Jenže netrvalo dlouho a přišla podobně rázná odpověď i z Rakouska. Přituhuje. A prý se kvůli tomu může ocitnout v problémech i Česko.

Německo zavře, Rakousko zavře. A migranti půjdou k nám. Varování
Foto: thinkstock.com
Popisek: Uprchlíci z Afriky, ilustrační foto

Spolková vláda sociálních demokratů a Zelených se rozhodla zavést přísné hraniční kontroly.

„S cílem dále omezit počet lidí vstupujících do země bez víz nařídila spolková ministryně vnitra Nancy Faeserová dočasné kontroly na všech německých pozemních hranicích a oznámila to Evropské komisi,“ napsal server nejčtenějšího německého listu Bild.

Rakouský lidovecký ministr vnitra Gerhard Karner (ÖVP) obratem oznámil, že jeho země v žádném případě nepřijme ani jednoho běžence odmítnutého na německých hranicích.

„Rakousko nepřijme lidi, kteří jsou odmítnuti z Německa,“ řekl Karner v pondělí německému listu Bild. Ministrovo vyjádření převzala i rakouská veřejnoprávní ORF.

Anketa

Chcete, aby se prezident Pavel ucházel o druhé volební období?

4%
95%
hlasovalo: 35187 lidí
Kontroly na hranicích s Polskem, Českou republikou a Švýcarskem jsou zavedeny od loňského roku a na hranicích s Rakouskem od roku 2015. V praxi to tedy znamená, že spolková vláda chce zavést kontroly na hranici s Dánskem, s Nizozemskem, s Belgií a s Francií.

Německá koalice rozhodla o zpřísnění kontroly hranic, ale také o zpřísnění zákazu držení zbraní krátce po teroristickém útoku v Solingenu, za kterým stál šestadvacetiletý Syřan, jehož žádost o udělení azylu v Německu byla zamítnuta.

Někdejší náměstek primátora města Brna a bývalý člen ODS Robert Kotzian konstatoval, že podobné opatření jako Rakušané by měl přijmout i ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

„Předpokládám, že české vnitro v čele s Vítem Rakušanem přijme podobné opatření. Jenže pokud se tito migranti rozhodnou u nás požádat o azyl, což pro ně z taktických důvodů může být v danou chvíli výhodné, a v této době budou aktivovány tzv. povinné offsety z migračního paktu,“ napsal Kotzian s tím, že v této věci budou hrát roli tzv. povinné offsety. „Povinné offsety, velmi stručně řečeno, je mechanismus, který se za určitých podmínek aktivuje a který znamená povinnost vyřídit žádosti o azyl migrantů, kteří se u nás zrovna nacházejí, a to namísto toho, aby si je vzal zpět příslušný stát (zpravidla stát prvního vstupu),“ vysvětloval Kotzian, v čem vidí riziko.

Robert Kotzian promlouvá

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Jaroslav Foldyna byl položen dotaz

Co přesně myslíte tím, že chcete stejný metr pro všechny?

V čem je podle vás nyní jiný a pro koho? A naopak, nemyslíte, že by třeba migrantům mělo být měřeno přísněji? My jim poskytujeme azyl, a když si toho neváží a páchají třeba trestnou činnost nebo přestupky, mělo by jim být podle mě měřeno přísněji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Viz. Orbán, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseSaJe , 10.09.2024 14:35:20
Následujme Maďarsko: Nelegální uprchlíky posadit do autobusů s jízdenkou do Bruselu ! Autobusy nás vyjdou levněji, než živit další migranty.

|  10 |  0

Další články z rubriky

Ukrajinci přijdou do měsíce o pozici, kterou drželi dva roky. I bez boje

7:21 Ukrajinci přijdou do měsíce o pozici, kterou drželi dva roky. I bez boje

Do měsíce se stáhnou, odhaduje švédský analytik Mikael Valtersson, kdy Ukrajinci přijdou o dlouho dr…