Nepřítel postupuje, přátelé. A hodně. Ukrajinec napsal pravdu

29.07.2024 8:03 | Zprávy

Ačkoli mělo být ruské porobení Ukrajiny operací na pár dní, maximálně týdnů, boje trvají již 887 dní. A Rusové obsazují další a další metry ukrajinské půdy. Situace prý není dobrá. Ukrajinci odpovídají dronovými útoky na cíle v Rusku a vládce Ruské federace Vladimir Putin poslal další vzkaz Západu.

Nepřítel postupuje, přátelé. A hodně. Ukrajinec napsal pravdu
Foto: Repro X
Popisek: Další úprava ruského tanku pro odolnost vůči dronům

Washingtonský Institut pro studium války (ISW) upozornil, že ruské síly nedávno postupovaly severozápadně od Avdijivky, západně od města Doněck a v západní Záporožské oblasti a ukrajinské síly nedávno znovu získaly ztracené pozice ve směru na Siversk.

Válka na Ukrajině

Vasyl Kapustej, Ukrajinec, který od roku 2000 žije v České republice a od roku 2014 má české občanství, popsal situaci na frontě. Nevypadá to prý nijak růžové. Odvolal se na informace jednoho ze streamerů působících přímo na Ukrajině Jurije Butusova.

„Nepřítel bohužel postupuje a za poslední 2 týdny se russákům podařilo posunout se dál ve velkém rozsahu ve směru na Myrnohrad; jen za posledních 9 dnů to bylo o 6 km na jednom z úseků na této frontě,“ napsal Kapustej na sociální síti X s tím, že Rusové sice mají obrovské ztráty, ale i tak zabírají den za dnem sto až dvě stě metrů ukrajinského území.

„Na těchto místech je sice z naší strany hodně heroismu, hodně hrdinných výkonů, ale bohužel tyto hrdinské výkony nám vyhrávají jen některé jednotlivé souboje, ale nezajistí nám vítězství ve velké vyčerpávající vojenské operaci, během níž nás nepřítel napadá ve velkém takřka bez přestávky - dennodenně tam probíhá mnoho šturmů,“ upozornil Kapustej.

A hned pokračoval.

„Bohužel, přátelé, nepřítel postupuje a vidíme, že ten postup je za poslední dobu značný; nepřítel zde má nad námi bohužel převahu ve FPV dronech a to hlavně díky jeho ohromnému množství, bohužel ‚milión dronů‘ (které Zelenskyj sliboval ukrajinské armádě) je ve vzduchu u ruských okupantů, nikoliv u ukrajinských obránců.“

Rusové posílají do útoků malé průzkumné jednotky, které sice Ukrajinci likvidují, ale tím odhalí vlastní obranné posty a rychle jsou zlikvidováné.

Ukrajinský generální štáb tvrdí, že za dva a půl roku války bylo zabito či z boje vyřazeno přibližně 576 tisíc příslušníků okupačních sil. Z boje bylo údajně vyřazeno více než 833 tanků a více než 16 100 bojových vozidel. Čísla uveřejnil server Ukrajinská pravda.

Zdá se však, že Rusové prozatím zvládají tyto ztráty nahradit.

Tvrdé boje se prý vedou na mnoha místech fronty, včetně města Časiv Jar.

Válka na Ukrajině

Válka na Ukrajině

Válka na Ukrajině

Ukrajinský vojenský pozorovatel Kostyantyn Mašovec vyhodnotil, že ruská armáda může potřebovat nashromáždit až 320 000 dalších pracovníků na Ukrajině, aby dosáhla svých oznámených plánů rozmístit na Ukrajině 690 000 vojáků.

Znovu se potvrdilo, že ruská agrese proti Ukrajině je mimo jiné i střetem dronů. Ukrajinci provedli další dronový útok na ruský ropný sklad v Polevaja v Kurské oblasti.

Mezitím ruský prezident Vladimir Putin nadále chřestí jadernými zbraněmi a snaží se Západ udržet v tom, aby si stanovoval vlastní hranice v poskytování vojenské pomoci Ukrajině. Rusko současně využilo oslav Dne námořnictva k předvedení vztahů Ruska s řadou nezápadních států v rámci snah o vytvoření domnělé Ruskem vedené skupiny států, které by se shromáždily proti Západu. Námořní přehlídky v Petrohradě se zúčastnily lodě čínského, alžírského a indického námořnictva a zástupci 31 států včetně Ázerbájdžánu, Venezuely, Vietnamu, Kuby, Libye, Myanmaru, Sýrie, Kataru, Spojených arabských emirátů a Jižní Afriky.

Putin vystoupil na Main Naval Parade v Petrohradě 28. července a prohlásil, že pokud USA rozmístí v roce 2026 raketové systémy dlouhého doletu v Německu, bude doba letu k ruským průmyslovým a obranným cílům asi 10 minut a v takové situaci Rusko již nebude vázáno Smlouvou o jaderných silách středního doletu (INF) a přijme „zrcadlová opatření“ k rozmístění blíže nespecifikovaných systémů, které jsou v současnosti v poslední fázi vývoje, do blíže nespecifikovaných lokalit. Putin tvrdil, že ruské strategické raketové nosiče přestaly provádět letecké hlídky po skončení studené války, ale obnovily tyto lety v roce 2007 v reakci na zvýšenou aktivitu amerického strategického a průzkumného letectva v oblastech světa, které jsou „citlivé na Rusko“, a za účelem „zajistit bezpečnost v asijsko-pacifickém regionu.“

USA a Německo v červnu 2024 oznámily, že USA začnou v roce 2026 v Německu „rozmisťovat“ systémy schopné palby dlouhého doletu, včetně standardních střel 6 (SM-6) a pozemních útočných střel Tomahawk, aby demonstrovaly závazek USA vůči evropským spojencům v rámci NATO.

Americká armáda v Pacifiku v dubnu 2024 současně uvedla, že v rámci cvičení nasadila na Filipíny raketový systém MRC, který může odpalovat střely SM-6 a Tomahawk, a americké námořnictvo v květnu 2024 oznámilo, že provedlo zkoušky odpalovacích zařízení kontejnerových raket s dánskou armádou na ostrově Bornholm v Dánsku.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Jaroslav Foldyna byl položen dotaz

Co přesně myslíte tím, že chcete stejný metr pro všechny?

V čem je podle vás nyní jiný a pro koho? A naopak, nemyslíte, že by třeba migrantům mělo být měřeno přísněji? My jim poskytujeme azyl, a když si toho neváží a páchají třeba trestnou činnost nebo přestupky, mělo by jim být podle mě měřeno přísněji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Vasyl Kapustej, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNechtík , 29.07.2024 9:51:16
Ukrajinec, který od roku 2000 žije v České republice a od roku 2014 má české občanství, popsal situaci na frontě. Autore to má být správný zdroj informací? On snad na té frontě byl? Rusko má značné ztráty - to je kolik? Hledal jsem na internetu mezi našimi pravdomluvnými médii a dozvěděl jsem se, že Rusko má na půl miliónu zabitých (Novinky 25. 5. 2024) a Ukrajina 31 000 (iRozhlas 25. 2. 2024). Celkově se odhaduje, že Rusko má na Ukrajině kolem 600 000 vojáků tak nám vysvětli autore jak může nahromadit armádu 320 000 vojáků k ofenzívě? A bez mobilizace? A na druhou stranu Ukrajina ztratila 31 tisíc vojáků a mobilizuje vše co unese zbraň a to způsoby hraničícími s trestnými činy! Autore vždyť vy si v jednom článku často odporujete: "Mezitím ruský prezident Vladimir Putin nadále chřestí jadernými zbraněmi .." a o pár řádků dál "Putin vystoupil na Main Naval Parade v Petrohradě 28. července a prohlásil, že pokud USA rozmístí v roce 2026 raketové systémy dlouhého doletu ...Rusko již nebude vázáno Smlouvou o jaderných silách středního doletu (INF) a přijme „zrcadlová opatření“ To Rusko chrastí snad americkými zbraněmi? Vždyť jen odpovídá na silácké řeči a silácká gesta Západu!! Tohle už vám fakt nemůže nikdo věřit. Jak hluboko chce autor ještě spadnout??

|  16 |  0

Další články z rubriky

Svědectví, jak se v Kyjevě dělal Majdan: Sto obětí, pak bude Západ reagovat

20:03 Svědectví, jak se v Kyjevě dělal Majdan: Sto obětí, pak bude Západ reagovat

Ke střelbě do prozápadních protestujících na kyjevském Majdanu v únoru 2014 podle ukrajinského polit…