Nerudovou a Fischera čeká peklo. Zahradil odtajnil, co přijde

31.10.2022 13:15 | Ze sítí

„Tak dlouho jsme se ‚vyrovnávali s komunistickou minulostí‘, až budeme – 33 let po pádu komunismu – nejspíš do nejvyšší ústavní funkce vybírat mezi dvěma členy normalizační KSČ,“ shrnuje s ohledem na aktuální průzkumy možný průběh nadcházejících prezidentských voleb europoslanec Jan Zahradil (ODS). Soubojem mezi expremiérem Andrejem Babišem (ANO) a někdejším náčelníkem Generálního štábu Armády ČR Petrem Pavlem dle něj toto „‚vyrovnávání‘ definitivně končí“ a na Nerudovou s Fischerem se prý přes Vánoce blíží něco, „co asi nečekali“.

Nerudovou a Fischera čeká peklo. Zahradil odtajnil, co přijde
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Europoslanec Jan Zahradil na kongresu ODS

Anketa

Co vy a kandidatura Andreje Babiše?

hlasovalo: 27188 lidí
Oznámení expremiéra a šéfa nejsilnější opozičního hnutí ANO Andreje Babiše o kandidatuře na prezidentskou funkci vzbuzuje množství ohlasů, v nichž se zrcadlí nejen zmínky o jeho politickém působení, ale i o jeho angažmá za minulého režimu, kdy coby člen KSČ v osmdesátých letech zažil velmi strmý kariérních růst a stal se tehdy i obchodním delegátem v Maroku.

Během tohoto období měl navíc Babiš podle slovenského Ústavu paměti národa a několika soudních rozsudků, včetně závěru Ústavního soudu Slovenské republiky z roku 2017, spolupracovat s StB. Že by byl Babiš veden v archivních svazcích StB jako agent neoprávněně, naposledy odmítl Krajský soudu v Bratislavě a odmítl tak dlouhodobou Babišovu obhajobu, tvrdící, že jeho spolupráce nebyla vědomá.

Babiš přitom není sám, kdo se potýká se svou minulostí. Zatímco expremiér Babiš měl podle dokumentů slovenského Ústavu paměti národa a soudních rozhodnutí spolupracovat s StB pod krycím jménem „Bureš“, jeho protikandidát – někdejší náčelník Generálního štábu Armády ČR Petr Pavel a bývalý předseda Vojenského výboru NATO Petr Pavel měl ještě těsně před pádem režimu působit v komunistické vojenské rozvědce pod krycím jménem „Pávek“ a kromě toho byl podle dobových posudků zapáleným komunistou.

Vojenské působení Petra Pavla bylo za minulého režimu dosti turbulentní. Pavel, jenž se narodil do rodiny důstojníka Československé lidové armády, se již od útlého mládí věnoval kariéře v armádě a hned po základní škole zamířil na Vojenské gymnázium Jana Žižky v Opavě a následně na Vysokou školu pozemního vojska ve Vyškově a v armádě sbíral pochvaly za jeho „třídní uvědomělosti“.

„Kpt. Pavel je třídně uvědomělý a politicky vyspělý. Jako člen strany při výkonu své funkce napomáhá prosazovat vedoucí úlohu strany mezi podřízenými. Snaží se získat pro tuto politiku ostatní. Politicko-ideová připravenost jmenovaného je na dobré úrovni. Má dobré znalosti marxismu-leninismu a dokáže je uplatnit ve své práci,“ hovoří posudek z roku 1987, kdy Pavel sloužil u 22. výsadkové brigády.

Europoslanec Jan Zahradil k tomu, že má dvojice nejfavorizovanějších kandidátů na prezidenta takto pošramocenou minulost, píše, že jsme se „do téhle pasti chytili sami“.

„Tak dlouho jsme se ‚vyrovnávali s komunistickou minulostí‘, až budeme – 33 let po pádu komunismu – nejspíš do nejvyšší ústavní funkce vybírat mezi dvěma členy normalizační KSČ. Jsem zvědav, s kým se pak bude ‚vyrovnávat‘ Post Bellum, Paměť národa, ÚSTR, Dobrovský + Šídlo, Vadas, Le Fay, Herman a mnozí, mnozí další, kdo se na tomto tématu buď zviditelňovali až do bezvědomí nebo si z něj rovnou udělali živnost,“ podotýká Zahradil k očekávanému souboji mezi Babišem a Pavlem s dodatkem, že tak „těmito prezidentskými volbami nějaké ‚vyrovnávání‘ definitivně končí“.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Zároveň dodává, že se mají připravit na nepříjemné chvíle kvůli Babišovu oznámení ti kandidáti, kterým byla doposud dávána v průzkumech šance, že by to mohli být oni, kdo se dostane do druhého kola společně s do nynějška nejfavorizovanějším Pavlem.

„Myslím, že Nerudová (zejména) a Fischer zažijí teď něco, co asi nečekali – stupňující se tlak, aby odstoupili a nekomplikovali situaci. Schůzky, telefonáty, vzkazy, apely, sociální sítě a média, nastoupí na ně všichni. Bude to doslova generálská jízda,“ shrnuje Zahradil. Letošní Vánoce prý této dvojici nezávidí.

A zřejmě očekává, že nás u prezidentské volby ještě čeká dosti silná podívaná. „Doporučuji teď chladnou hlavu, kolu s ledem a nějaký ten popcorn,“ dodává totiž europoslanec, jehož ODS v rámci vládní koalice Spolu doporučila voličům právě senátora Pavla Fischera, bývalou rektorku Mendelovy univerzity Danuši Nerudovou a generála Petra Pavla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…