Nešťastní podporovatelé Ukrajiny se vrhli už i na prezidenta Pavla

24.09.2024 9:08 | Monitoring

„Dnes mě sere i prezident…“ i takto mnozí zhodnotili výroky prezidenta Petra Pavla pro deník The New York Times, kde prezident upozornil na to, že Ukrajina musí být realistická ohledně svých vyhlídek na znovuzískání okupovaného území a varoval, že část ukrajinského území může zůstat pod ruskou kontrolou ještě dlouho. Jeho slova vyvolala rozporuplné reakce, včetně kritiky ze strany novinářů a podporovatelů Ukrajiny.

Nešťastní podporovatelé Ukrajiny se vrhli už i na prezidenta Pavla
Foto: Youtube
Popisek: Petr Pavel přednesl projev během zahájení zasedání Vojenského výboru NATO v Praze

Český prezident Petr Pavel ve svém rozhovoru pro The New York Times zdůraznil, že Ukrajina musí být realistická ohledně svých vyhlídek na znovuzískání území okupovaného Ruskem. „Nejpravděpodobnějším výsledkem války bude to, že část ukrajinského území bude dočasně pod ruskou okupací,“ uvedl Pavel s tím, že tato „dočasnost“ může trvat roky.

Podle Pavla nelze očekávat, že Ukrajina nebo Rusko dosáhnou svých maximalistických cílů. Válka pravděpodobně skončí kompromisem. „Mluvit o porážce Ukrajiny nebo porážce Ruska, to se prostě nestane, takže konec bude někde mezi tím,“ dodal Pavel.

Podpora Ukrajiny v české společnosti je smíšená a v poslední době zaznamenala určitý pokles, zejména v důsledku dlouhodobé únavy z konfliktu a ekonomických tlaků. Navzdory veřejné skepsi česká vláda vedená premiérem Petrem Fialou zůstává jedním z nejsilnějších zastánců podpory Ukrajiny v Evropě.

Politici, jako je maďarský premiér Viktor Orbán, který otevřeně podporuje dialog s Ruskem, naléhají na rychlé uzavření míru, což rezonuje s částí české veřejnosti. Tyto naléhavé výzvy „populistických vůdců“ odmítl prezident Pavel coby „nesmysl“. Dodal, že „jako člověk, který má určité zkušenosti s obranou a bezpečností a zná Rusko, vím, že mír nenastane, když Ukrajina prohlásí, že přestane bojovat.“ Rusko podle něj „své vojenské aktivity nezastaví“.

Řekl však, že Ukrajinci musí být „realističtí, pokud jde o podporu, které mohou dosáhnout“ od vlád, které jsou pod tlakem, aby omezily pomoc proti Rusku.

Rozhovor českého prezidenta Petra Pavla pro americký deník se ovšem nesetkal pouze s pozitivními ohlasy. Novinář a dlouhodobý podporovatel Ukrajiny Martin Svárovský prezidenta Pavla i kvůli rozhovoru pro NYT označil za „přizdisráčského politika“.

„Ukrajinci musí tak dlouho poslouchat od západních přizdisráčských politiků (včetně českého prezidenta – to byl zase myšlenkový výron, jeho vyjádření pro NYT) co mají a nemají dělat, až si technická řešení najdou sami,“ napsal novinář Svárovský na X a dodal, že vlastní technická řešení jako například protilodní rakety či drony jsou nejlepší zárukou ukrajinské suverenity a bezpečnosti. „Sláva Ukrajině,“ ukončil svůj příspěvek.

Spolek We Help Ukraine, který je složen z dobrovolníků zajišťujících dovoz humanitární pomoci lidem na Ukrajině, také vyjádřil svou frustraci nad přístupem českého prezidenta k současné situaci na Ukrajině. „Popravdě, to jejich mlácení prázdné slámy už nečtu, nemá smysl si kazit den. Kéž by to byla pouhá strategická zástěrka, ale obávám se, že není. Doslova se ukazuje změkčilá slabost a nerozhodnost rázně se postavit proti teroru,“ uvádí spolek dobrovolníků.

„Poprvé nesouhlasím a mrzí mě, že i pan prezident nechal ,koule' doma. O tomhle si musí Ukrajina rozhodnout sama, jinak to bude v jejich očích zrada,“ nesouhlasila s výroky prezidenta Pavla uživatelka sítě X Pavlína Vlčková, dle všeho podporovatelka Ukrajiny a Izraele.

Zazněl i názor, že by se český prezident raději pro zahraniční tisk o situaci jiných zemí neměl vůbec vyjadřovat.

„Podobný názor zastávají dezoláti, dezinformátoři, chcimíři, ruští agenti a vši a přátelé Ruska... alespoň taková je to optika dle Fialovy vlády. Kam tedy patří pan prezident?“ zamyslel se jiný uživatel sociální sítě X.

Podobně smýšlel i uživatel Pavel Kolín. „To se určitě spletli. To říká Miloše Zeman. A dostává za to pěknou čočku,“ uvedl na X.

Ani uživateli Mildovi Pokornému se nechtělo věřit, že tato slova v rozhovoru pro americký deník řekl skutečně prezident Petr Pavel. „Jsou někde k dispozici ta skutečná slova, která pronesl? Známe NYT…“ požadoval uživatel originální přepis Pavlova výroku.

„Dnes mě sere i prezident,“ zhodnotil své rozpoložení kvůli prezidentově rozhovoru další uživatel.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Alena Kratochvílová



Diskuse obsahuje 41 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

xxx, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMartin23 , 24.09.2024 9:36:25
Lze to napsat velmi krátce: Tupí a fanatičtí svazáci naletěli těm, kteří je krmili informačními pomejemi. Teď se budou zlobit. Přitom proč svazák Svarovský nadává druhým. Ať se sebere a jede. Ale on si to ve finále představuje tak, že někdo pojede a on bude jen plácat.

|  7 |  0

Další články z rubriky

Bartoš po schůzce s Fialou „maká dál”. Ale roste další průšvih

10:04 Bartoš po schůzce s Fialou „maká dál”. Ale roste další průšvih

„Jednání o pokračování účasti Pirátů ve vládě.“ Tak pirátský poslanec Michálek popsal schůzku s před…