Nestrannost? Ne. Debata Trumpa s Harrisovou ještě ani nezačala a už je zle

10.09.2024 9:21 | Zprávy

Stanice ABC News dnes večer vysílá prezidentskou debatu mezi Donaldem Trumpem a Kamalou Harrisovou, kterou moderují David Muir a Linsey Davisová. Deník The Washington Times a organizace Media Research Center (MRC) vyjádřily obavy ohledně objektivity moderátorky Davisové, kvůli jejím předchozím komentářům spojeným s Trumpem. Studie MRC ukázala, že zpravodajství ABC o Harrisové bylo zcela pozitivní. Tato jednostrannost vzbuzuje pochybnosti o férovosti nadcházející debaty.

Nestrannost? Ne. Debata Trumpa s Harrisovou ještě ani nezačala a už je zle
Foto: Archiv
Popisek: Donald Trump

Debata by měla trvat devadesát minut, mikrofony zapnuty pouze pro kandidáta, který má právě slovo, a ztlumené pro ostatní.

Otázky budou kandidátům klást dva moderátoři – David Muir a Linsey Davisová. Oba kandidáti budou mít dvě minuty na odpověď na otázku, dvě minuty na vyvrácení a jednu minutu na doplňující otázku nebo upřesnění. Nebudou povolena úvodní prohlášení a závěrečné prohlášení by mělo též trvat jen dvě minuty.

Deník The Washington Times ovšem zpochybnil objektivitu moderátorky Linsey Davisové. Tyto obavy pramení zejména z jejích předchozích veřejných komentářů a rozhovorů.

Davisová dříve spojila Trumpa s Ku-klux-klanem, když v rozhovoru zmínila demonstranty převlečené za členy KKK, kteří údajně podporovali Trumpa během jeho kampaně v Michiganu, píše The Washington Times.

Kritiku vyvolávají i některé její další rozhovory, především s osobnostmi z demokratické strany. Například během rozhovoru s demokratickou političkou Stacey Abramsovou se přímo ptala, zda je Trump rasista nebo zda věří v nadřazenost bílé rasy.

Organizace Media Research Center (MRC) pak vyjádřila obavy, že Davisová může být v debatě zaujatá a nebude klást Harrisové kritické otázky, což vzbuzuje pochybnosti o její schopnosti moderovat debatu férově.

Nová studie od MRC pojednává o analýze mediálního pokrytí prezidentské kampaně Kamaly Harrisové a Donalda Trumpa na americké televizi ABC News, především v pořadu World News Tonight moderovaném Davidem Muirem, který bude také vést prezidentskou debatu.

Podle studie konzervativní organizace Media Research Center (MRC) bylo zpravodajství o Harrisové na ABC od 21. července do 6. září 2023 stoprocentně pozitivní. Z analýzy 100 volebních příspěvků nevyplynul žádný negativní komentář o Harrisové, zatímco Trump byl vykreslen převážně negativně – pouze 7 % komentářů o něm bylo pozitivních, zatímco 93 % bylo negativních.

MRC zdůrazňuje, že veškeré negativní výroky o Harrisové pocházely výhradně od republikánů a nebyly prezentovány novináři nebo nestranickými zdroji. Oproti tomu v případě Trumpa reportéři ABC sami přidávali negativní komentáře nebo využívali nestranické zdroje k jeho kritice.

Následně studie zjistila i další způsoby, jak zpravodajská stanice ABC pomáhala demokratické kandidátce Harrisové. Stanice ABC News podporovala demokratickou kandidátku na prezidentku Kamalu Harrisovou několika způsoby. V pořadu World News Tonight nikdy neoznačili Harrisovou jako „liberálku“ nebo „progresivistku“, na rozdíl od CBS a NBC, které tyto termíny použily. ABC se také vyhýbala kritice Harrisové v oblastech jako ekonomika, imigrační politika a její výkon jako státní zástupkyně.

ABC zároveň opakovaně zdůrazňovala historický význam Harrisové jako první černošky a Američanky asijského původu, která byla nominována na prezidentku. Tento aspekt její kandidatury byl ve zprávách často vyzdvihován a prezentován jako klíčový pozitivní prvek. V kontrastu k tomu ABC věnovala značnou pozornost Trumpovým kontroverzím a negativním komentářům, což mohlo přispět k negativnímu obrazu jeho kampaně a osoby.

„Na základě záznamů z posledních šesti a půl týdnů lze říci, že Muirova zpravodajská relace by jen stěží mohla k prezidentské kampani v roce 2024 přistupovat jednostranněji. To nevěstí nic dobrého pro potenciální férovost zítřejší debaty,“ shrnuje výsledky studie MCR.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Kratochvílová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Jaroslav Foldyna byl položen dotaz

Co přesně myslíte tím, že chcete stejný metr pro všechny?

V čem je podle vás nyní jiný a pro koho? A naopak, nemyslíte, že by třeba migrantům mělo být měřeno přísněji? My jim poskytujeme azyl, a když si toho neváží a páchají třeba trestnou činnost nebo přestupky, mělo by jim být podle mě měřeno přísněji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jak divně se dělají volby vidíme i u nás. Pedia nás zpracovávají tak abychom věřili jen určitým lidem a skutečnostem, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseanaboca , 10.09.2024 10:01:42
A když ani zpracovávání voiliče nepomůže, tak se změní podmínky pro volby

|  9 |  0

Další články z rubriky

Ukrajinci přijdou do měsíce o pozici, kterou drželi dva roky. I bez boje

7:21 Ukrajinci přijdou do měsíce o pozici, kterou drželi dva roky. I bez boje

Do měsíce se stáhnou, odhaduje švédský analytik Mikael Valtersson, kdy Ukrajinci přijdou o dlouho dr…