Netanjahu vyhrál volby. Je tu ale zdvižený prst, s kým má sestavit vládu

04.11.2022 13:09 | Komentář

Zkušený izraelský politik Benjamin Netanjahu po čase opět vyhrál volby a sestaví pravicovou vládu. Jeho strana Likud získala 32 mandátů z celkového počtu 120 křesel a se svými partnery, s nimiž může utvořit koalici, bude disponovat většinou 64 křesel. Má to ale háček. Budoucí koalice by mohla být moc radikální jak pro samotného Netanjahua, tak pro partnery státu Izrael v USA.

Netanjahu vyhrál volby. Je tu ale zdvižený prst, s kým má sestavit vládu
Foto: archív Vaše Věc
Popisek: Netanjahu

Izraelský list Haaretz přinesl analýzu, co lze od nové vlády Benjamina Netanjahua čekat. Zvlášť, když součástí koalice bude i Itamar Ben Gvir, nacionalistický politik, člen vedení strany Náboženského sionismu. Analytik Smos Harel, mediální expert na otázky obrany státu a boje s terorismem, napsal, že Izrael stojí „na pokraji vytvoření nejextrémnější vlády v dějinách Izraele“.

Netanjahuova koalice bude mít podle analytika jeden důležitý úkol, zhatit trestní řízení, v němž hraje Benjamin Netanjahu hlavní roli.

„Tato koalice má jeden prvořadý cíl: zrušit Netanjahuovu pomalou, ale zatím docela jistou trajektorii směrem k vězeňské cele. A k zastavení soudního řízení je třeba přijmout několik rychlých zákonů. Podle každého právníka znalého věci, protože Izrael nemá ústavu a ani pro tak radikální změny není vyžadována zvláštní většina v Knesetu, si Netanjahu snadno prosadí své,“ napsal Harel.

„Nebezpečí tedy budou především v oblasti soudnictví.  ... Pokud legislativní úpravy projdou, Izrael bude duchem blízký antiliberálním demokraciím, jako je Polsko a Maďarsko. Z jeho základních systémů zůstane jen prázdná skořápka. Bude fascinující sledovat, zda takový krok, za předpokladu, že k němu dojde, povede k hromadné rezignaci soudců a státních zástupců, nebo bude přivítán výmluvami, lhostejností a pokrčením ramen,“ pokračoval komentátor.

Ben Gvir je podle Harela trnem v oku také pro Američany. Prý doporučují Netanjahuovi, aby tohoto krajně nacionalistického politika do vlády nebral. Pokud by se součástí vlády stal, dá se totiž očekávat jak vyhrocení izraelsko-palestinských vztahů, tak izraelsko-arabských vztahů.

Šéfredaktor listu Jerusalem Post upozornil, že Netanjahu je zkušený politik, který dosud sestavoval koalice tak, že se svou stranou Likud stál ve středu koalice a míval jednoho partnera napravo a jednoho nalevo. A když nesplnil slib, který dal voličům před volbami, mohl argumentovat tím, že mu v tom zabránil politický partner stojící napravo, či partner stojící nalevo.

Jenže teď bude on tím nejumírněnějším politikem, pokud koalici opravdu složí s krajní pravicí a s nacionalisty, a bude muset zvažovat, jak naložit s izraelskými osadami na západním břhu Jordánu. A podobně bude muset vyřešit i další otázky.

I šéfredaktor listu Jerusalem Post Yaakov Katz upozornil, že Američané tlačí na to, aby Ben Gvir nebyl součástí vlády.

A nakonec nabídl cestu.

Netanjahu by nejprve mohl uzavřít koalici s krajní pravicí, kde bude tím nejmírnějším, v této koalici přijmout taková opatření, aby mu už nehrozilo vězení, ale až toho dosáhne, mohl by se pokusit získat do vlády umírněnější politiky. Například Benjamina Gance, který v letech 2011 až 2015 zastával funkci náčelníka Generálního štábu Izraelských obranných sil a v roce 2020 funkci předsedy Knesetu.

Otázka je, zda by takovýto postup Netanjahuovi potenciální političtí spojenci akceptovali.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…