Nic jsme nevetovali. Maďaři uvádějí příběh s Venezuelou na pravou míru

31.07.2024 20:30 | Zprávy

Maďarské ministerstvo zahraničí odmítá, že by Budapešť vetovala prohlášení Evropské unie k volbám ve Venezuele. „Počkali jsme, až obdržíme zprávy z Venezuely, a po jejich prostudování jsme se připojili ke společnému prohlášení Evropské unie,“ uvedl mluvčí maďarského ministerstva zahraničí Máté Paczolay a zprávy o údajném maďarském vetu označil za „fake news“.

Nic jsme nevetovali. Maďaři uvádějí příběh s Venezuelou na pravou míru
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Országház - sídlo maďarského parlamentu

O údajném maďarském zablokování snahy EU o jednotné prohlášení k volbám ve Venezuele psal například server Politico, podle nějž EU nedokázala zaujmout jednotný postoj ke sporným volbám ve Venezuele poté, co Maďarsko „vetovalo prohlášení“, vyjadřují znepokojení nad „nedostatky a nesrovnalostmi“ venezuelských voleb.

„Země EU chtěly v pondělí přijmout společné prohlášení, v němž by vyjádřily znepokojení nad výsledkem, ale postoj Budapešti jim v tom zabránil,“ měli uvést pro Politico dva úředníci obeznámení s jednáním.

Maďarský server Telex.hu podotýká, že vysoký představitel EU pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Josep Borrell vydal v pondělí prohlášení k venezuelským prezidentským volbám, v němž uvedl, že „výsledky voleb nebyly ověřeny a nelze je považovat za reprezentativní vůli venezuelského lidu, dokud nebudou zveřejněny a ověřeny všechny oficiální záznamy z volebních místností“, načež mělo být prohlášení změněno tak, že bylo psané v první osobě jednotného čísla.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Korupce

Takových, co slibovali, jak zatočí s korupcí tu už bylo. V čem spočívá ten váš plán, jak s ní skoncovat? A za dobu, co jste ve sněmovně, předložili jste nějaký návrh, který by korupci zabránil? Jaký? Protože jak píšete, dochází k ní pořád

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přijde iniciativa na mír na Ukrajině, řekl Orbán. Podkopl Green Deal

19:40 Přijde iniciativa na mír na Ukrajině, řekl Orbán. Podkopl Green Deal

V uplynulých dnech maďarský premiér Viktor Orbán vystoupil na výročním fóru v Kötcse a na Abrossetti…