Nový sport na olympiádě. Jako když prcháte před vosou, smějí se někteří

10.08.2024 16:12 | Monitoring

Na letošní letní olympiádě v Paříži měla premiéru nová disciplína, kterou je breaking, ve světě známější jako breakdance. Taneční dovednosti a kreace některých soutěžících sklízejí však na sociálních sítích nemalý posměch. Někteří pohyby jedné z tanečnic dokonce připodobňují k reakci, jako když vás pronásleduje vosa.

Nový sport na olympiádě. Jako když prcháte před vosou, smějí se někteří
Foto: X
Popisek: Tanečnice breakdance Rachael Gunnová při přemiéře na olympijských hrách v Paříži

Breakdance byl letos zařazen mezi olympijské sporty. V této disciplíně se letos začátkem srpna představilo na šestnáct tanečníků a tanečnic. Jak ukázaly reakce na sociálních sítích, lidé tuto disciplínu neberou zcela vážně, jelikož někteří soutěžící působili při tanci v doprovodu hip-hopové hudby až komicky.

Jednou z nich byla 36letá tanečnice Rachael Gunn, Australanka s PhD s kulturálních studiích a „breakdance výzkumnice“. Video s jejím vystoupením doslova obletělo svět a stalo se předmětem posměšků..

„Já, když si uvědomím, že mám pod oblečením vosu,“ komentoval jedem z uživatelů sociální sítě X způsob tance Gunnové, při němž se doslova svíjela na zemi.

Mnoho dalších diskutérů se pozastavovalo, zda je vážně možné brát breakdance jako olympijskou disciplínu.

Objevily se však ale i názory, že Gunnová je skutečná špička ve svém oboru. „Nikdy není pozdě jít za svými sny! 36letá univerzitní lektorka s doktorátem z kulturálních studií Rachel ‚Raygun‘ Gunn je zřejmě nejlepší breakdancerkou v celé Oceánii,“ zazněl jeden z názorů.

První australská tanečnice breakdance na olympijských hrách se však ohradila proti kritikům, kteří její vystoupení v Paříži hanili poté, co od rozhodčích nezískala ani bod a vypadla v kvalifikační fázi.

Gunnová uvedla, že bude i nadále sama sebou i před všechny posměšky, které na internetu její vystoupení vyvolalo. „Všechny mé pohyby jsou originální,“ řekla Gunnová o inspiraci pro své vystoupení. „Kreativita je pro mě opravdu důležitá. Jdu tam a předvádím své umění. Někdy to k porotcům promlouvá, někdy ne. Dělám si svoje a představuje to umění. O tom to je,“ prohlásila Gunnová, která ale na olympijských hrách skórovat nedokázala.

„Chtěl jsem sem přijít a udělat něco nového, jiného a kreativního – v tom je moje síla, moje kreativita. Chtěla jsem se pohybovat jinak, být umělecká a kreativní, protože kolik šancí za život se vám naskytne, abyste to udělali na mezinárodní scéně,“ dodala sportovkyně a doktorka filozofie.

Pozornost také vzbudila tím, že místo typického breakařského oblečení měla na sobě při vystoupení dres australského týmu.

Na otázku, zda si „breaking“ zaslouží být olympijským sportem, Gunnová odpověděla, že „kritéria splňuje“.

Zlato v této disciplíně nakonec získala Japonka Ami Yuasaová, podle kritiků šlo o zcela jinou úroveň breakdance než divákům předvedla Australanka Rachael Gunnová. Sportovci jsou v breakingu hodnoceni předveším podle kreativity, osobitosti, techniky, pestrosti, muzikálnosti a slovníku, tedy variability a množství pohybů, uvedl list The Guardian.

Soutěžící se za doprovodu dvou živých DJs utkali ve třech hodnocených bitvách, které zahrnovaly vždy dvě 60sekundové sestavy, a poté je čekalo vyřazovací kolo a medaile. Soutěž se protáhla na pět a půl hodiny.

Zdroje:

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Paní poslankyně dotaz na vás zněl následovně. "Kdo ustanovil, že budou mít poslanci prázdniny."

Na to jste neodpověděla, jen jste se ze široka rozepsala. Mám možnost sledovat dění v poslanecké sněmovně v televizi. Ve vašem textu je toto:"což je proto, že jednání PS probíhá za přítomnosti členů Vlády". Vládu velmi často ale na jednání sněmovny nevídám. O mnohých poslancích nemluvě. Jste asi sku...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Trumpův atentátník za 67,50 Kč nabízí knihu o zabití Putina

13:09 Trumpův atentátník za 67,50 Kč nabízí knihu o zabití Putina

Rádoby atentátník na Donalda Trumpa je dokonce spisovatel. Na Amazonu se za 67,50 Kč prodává jeho kn…