O Maďarsku bez Maďarska. A dost ostře. Takto se jedná v europarlamentu

05.09.2024 16:17 | Monitoring

Ve Výboru pro občanská práva, vnitřní věci a spravedlnost (LIBE) Evropského parlamentu se konala debata o maďarském rozšíření programu National Card pro Rusko a Bělorusko. Za přítomnosti eurokomisařky pro vnitřní bezpečnost Ylvy Johanssonové. „Snažíme se udělat vše pro to, abychom zabránili vstupu běloruských a ruských občanů na území Evropské unie, protože jsou hrozbou pro unii,“ řekla tvrdě Johanssonová. Mluvilo se i o vyloučení Maďarska ze Schengenského prostoru. Bývalý premiér Maďarska řekl, že jeho země je připravovaná na opuštění Evropské unie. Dočkal se výsměchu.

O Maďarsku bez Maďarska. A dost ostře. Takto se jedná v europarlamentu
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Vlajky před Evropským parlamentem v Bruselu

Eurokomisařka Johanssonová připomněla, že v Evropě je vážná geopolitická situace a je tedy důležité zkoumat, kdo může vstoupit na území unie. Evropská unie kvůli tomu i pozastavila jednodušší víza pro občany Ruska a Běloruska. To snížilo počet lidí přijíždějících z obou zemí o 90 %.

„Snažíme se udělat vše pro to, abychom zabránili vstupu běloruských a ruských občanů na území Evropské unie, protože jsou hrozbou pro unii,“ řekla k tomu tvrdě Johanssonová. Podle ní toto opatření prospívá členským zemím Schengenského prostoru. A zmínila Estonsko, Litvu, Švédsko a Německo, které se potýkaly s ruskými špióny a sobotéry.

„Proto nastal čas věnovat větší pozornost a naši pozornost ještě zvýšit, protože to vše může podkopat bezpečnost Evropské unie a celého Schengenského prostoru i naši důvěru v něj,“ řekla razantně Johanssonová.

Eurokomisařka pak položila dle ní dvě klíčové otázky. Proč je to pro maďarskou vládu důležité a je v současné politické situaci rozšíření programu pro ruské a běloruské občany vůbec vhodné? Očekávané ekonomické přínosy podle ní nejsou přímo úměrné zvýšeným bezpečnostním rizikům dopadajícím na celou schengenskou zónu. Proč k tomuto kroku tedy Maďarsko přistupuje?

„Chápu, že v Maďarsku je stejně jako jinde v Evropské unii nedostatek pracovních sil, ale proč se tento problém nesnaží řešit s dalšími spolupracujícími zeměmi?“ zeptala se švédská eurokomisařka a dodala, že v této věci Evropská komise oslovila Maďarsko oficiální cestou dopisem. Na odpověď čeká.

Nizozemec Jeroen Lenaers zastupující lidoveckou frakci v Evropském parlamentu poté v debatě zdůraznil, že politika Maďarska je „dar Vladimiru Putinovi“ a označil to za vztyčený prostředníček směrem k Evropské unii. Španěl Juan López Aguilar za sociálně demokratickou frakci svou kritiku Maďarska postavil především na tom, že ačkoliv kontrola spadá do jurisdikce členských států, 27 členských zemí EU se dohodlo na určitých pravidlech, která podle něj maďarská vláda porušuje.

Francouzská europoslankyně Fabienne Kellerová z frakce Renew, kde sedí i poslanci českého STANu a TOP 09, jmenovala bezpečnostní rizika a ptala se, zda Evropská komise plánuje pozastavení členství Maďarska v Schengenském prostoru. Na což Johanssonová odpověděla, že v tuto chvíli pro takový krok ještě není čas. V případě potřeby pak, dodala, mohou okolní státy zavést s Maďarskem dočasné hraniční kontroly.

Za Evropu suverénních národů vystoupil Slovák Milan Uhrík, který upozornil LIBE a Johanssonovou, že maďarská vláda nebyla do debaty přizvána. Navíc mluvil o tom, že podle jeho názoru představuje vstup ruských a běloruských občanů, kteří opravují nebo staví jaderné elektrárny, menší bezpečnostní rizika než například nebezpečí nelegální migrace.

„Program nepředstavuje žádná rizika pro národní bezpečnost, veřejnou bezpečnost nebo veřejný pořádek ani pro Maďarsko, ani pro Evropskou unii,“ reagoval na jednání LIBE stoicky na tiskové konferenci maďarský ministr vnitra János Bóka těsně před samotným jednáním s poukazem na to, že LIBE nepozvala k jednání maďarskou stranu. Zdůraznil, že národní průkaz pouze usnadňuje zaměstnání v souladu s vízovými a vstupními předpisy EU. To podle něj nepředstavuje riziko pro národní bezpečnost ani veřejnou bezpečnost. A to ani pro Maďarsko, ani pro ostatní členské státy Schengenu.

 

 

Na pražském setkání GLOBSEC, kde promluvila o svých vizích pro svět předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, vystoupil i bývalý maďarský premiér Gordon Bajnai. Ten do publika pustil svůj pesimismus stran Maďarska. Současná vláda má podle něj propracovaný plán, jak udělat většinu obyvatel opět závislou na státním přerozdělování. To podle něj dává moc politikům. Podle něj Maďarsko znovu buduje stranicko-státní systém a měřítkem úspěchu se opět stala loajalita k systému. Místo tržní konkurence se stal důležitým vztah s režimem.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marian Kučera

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je s vámi?

Proč je teď všude jen Fiala a ne vy? Myslíte, že vám bývalý odeesák získá nějaké body na víc?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Takže, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePetruss , 05.09.2024 17:08:14
pár Rusů nebo Bělorusů pracujících v Maďarsku je velkým bezpečnostním ohrožením, ale 1 000 000 práce se štítících ilegálů s vymyšlenou čili falešnou identitou, bez dokladů, kteří k nám připluli kdoví odkud, s kdoví jakými záměry či přímo posláním, bezpečnostním rizikem není. Mimo jiné...už jen chybí povinnost připnout Rusům a Bělorusům žijícím na území EU nějakou tu hvězdu. Kvůli rozlišení...Nemusí být hned žlutá šesticípá, stačila by jen pěticípá a třeba rudá. Princip bude stejný. O majetky jsme je už okradli, tak ještě zbývá to označení a třeba ještě jim zákaz jezdit veřejnou dopravou. S EU na věšné časy a nikdy jinak !

|  16 |  0

Další články z rubriky

Další atentát na Trumpa? „Je v pořádku.“ Ale střílelo se

22:31 Další atentát na Trumpa? „Je v pořádku.“ Ale střílelo se

V blízkosti amerického exprezidenta Donalda Trumpa se dva měsíce od pensylvánského pokusu o atentát …