Odejde z vlády, nebo od Pirátů? Lipavský se ozval z USA

24.09.2024 22:07 | Monitoring

Prezident Petr Pavel sleduje třaskavé dění ve Fialově vládní pětikoalici z USA, kde je na jednání OSN společně s šéfem české diplomacie Jan Lipavským (Pitáti). Možný konec Pirátské strany, které je nyní na spadnutí komentuje s velkými obavami ohledně „rozkolísání vlády“. Ministr Lipavský uvedl, že pokud si Piráti odchod z vlády odhlasují, podá demisi a zvážil by i odchod ze strany.

Odejde z vlády, nebo od Pirátů? Lipavský se ozval z USA
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Lipavský

Premiér Petr Fiala dnes oznámil, že navrhne Bartošovo odvolání z funkce ministra pro místní rozvoj a vicepremiéra pro digitalizaci. Podle něj Bartoš nebyl dlouhodobě schopen manažersky zvládnout klíčový problém a klíčovou věc, a to je digitalizace stavebního řízení. Zdůraznil, že Piráty z vlády ale nikdo „nevyhazuje“. Učinil tak tři dny poté, co Pirátská strana utrpěla další porážku v krajských a senátních volbách a Ivan Bartoš v neděli rezignoval na post předsedy strany. Bartoš krok Fialy označuje za „podraz“.

Prezident Petr Pavel se nechal před novináři v New Yorku slyšet, že dokud nebude znát všechny souvislosti, nemůže zaujmout stanovisko k návrhu na odvolání vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše.

Doposud hovořil telefonicky s premiérem Petrem Fialou (ODS), který v úterý avizoval, že hlavě státu předloží návrh na Bartošovo odvolání z funkcí k 30. září.

Podle Pavla je důležité, aby případná změna ve vládě neměla vliv na stabilitu situace v Česku. „Není žádoucí, aby se rozkolísal celý kabinet, případně se vedly vášnivé debaty, které by více odrážely emoce než ratio,“ řekl. Obavy má především o zahraniční politiku. „Ministerstvo zahraničí není resortem, v jehož čele by se mohl měnit ministr každou chvíli,“ řekl k případnému konci všech pirátských ministrů ve vládě Pavel. „Zrovna resort zahraničí není úplně resortem, v jehož čele by se mohl měnit ministr každou chvíli. Tam je potřeba nějaké kontinuity. Dělat takové rozhodnutí rok před volbami by určitě nebylo jednoduché,“ dodala hlava státu.

Končící předseda Pirátů a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš však v úterý večer v pořadu Interview ČT24 oznámil, že ministr zahraničí Jan Lipavský, který je s prezidentem aktuálně na návštěvě Spojených států, skončí také. „Pokud premiér řekne předsedovi koaliční strany končíš, je to vzkaz Pirátům: ‚Končíte.‘ Je to vykopnutí Pirátů z vlády, pokud jdou Piráti z vlády, tak kluci jdou s námi,“ prohlásil Ivan Bartoš.

Ministr Lipavský později potvrdil slova Ivana Bartoše. „Pokud Piráti odhlasují, že odejdou z vlády, tak já jako člen Pirátů podám demisi. Asi bych s tím spojil i odchod z této strany,“ uvedl pro Českou televizi. Lipavský také uvedl, že by se nepodepsat pod všechno, co jeho pirátští kolegové prohlásili na tiskové konferenci ve Sněmovně. „Neříkám, že všechno tam bylo špatně, ale myslím si, že celá interpretace vládnutí se posunula způsobem, který já už nejsem schopný hájit,“ dodal Lipavský.

Na otázku, jaká by byla jeho stranická příslušnost v budoucnu, odpověděl: „Není to fotbal, abych hrál dvě sezony za Spartu a pak tři za Slavii.“ Zřejmě by se tak vrátil do vlády za TOP 09.

 

 

Na sociálních sítích, kde Lipavský po celý den komentoval pouze svou účast na jednání OSN, se diskutéři pod jeho příspěvky věnovali dění kolem jeho domovské strany. Vyjádřili velké zklamání z jeho možného konce ve vládě.

„Zůstaňte tu pro nás,“ vzkázala Lipavskému Marcela Havlíčková v souvislosti se zmiňovaným koncem Pirátů ve vládě. 

 

 

„Bojím se, že o Vás přijdeme,“ vyjádřila obavy s vládní budoucnosti Pirátů Pavlína Vlčková.

„Piráty nikdo z vlády nevyhazuje. To jen ti kolem neschopného předsedy zešíleli,“ dodal další diskutér.

Petr Pavel chce vládní krizi řešit až po svém návratu, sejde se s Bartošem, předsedy dalších koaličních stran a premiérem Fialou v pondělí.

 

 

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská



Diskuse obsahuje 13 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Novinář Kmenta má informace z ODS: Velký plán. Fiala váhá, tlačí ho do něj

23:09 Novinář Kmenta má informace z ODS: Velký plán. Fiala váhá, tlačí ho do něj

Odvolání Ivana Bartoše a případný odchod Pirátů z vlády je součástí plánu na velkou změnu. Vládní pě…