Odešla legenda, vzpomíná český politik na královnu Alžbětu. Stará fotografie jako důkaz

08.09.2022 21:06

Svět truchlí nad úmrtím královny Alžběty II. Za jejím životem se v kostce ohlíží na svém facebooku poslanec Evropského parlamentu Jan Zahradil (ODS) s tím, že „odešla legenda“.

Odešla legenda, vzpomíná český politik na královnu Alžbětu. Stará fotografie jako důkaz
Foto: Worldpress.com
Popisek: Britská královna Alžběta II.

Britská královna Alžběta II. zemřela dnes ve věku 96 let. „Královna zemřela dnes odpoledne pokojně na zámku Balmoral,“ uvedl Buckinghamský palác.  Na sídle britských panovníků v Londýně byla spuštěna vlajka. Alžběta II. byla nejdéle vládnoucí panovnicí v britských dějinách.

Zdravotní stav Alžběty II. se v posledních desítkách hodin zhoršil, její lékaři dnes dali najevo, že jsou jím znepokojeni. Následně se za královnou do zámku Balmoral ve Skotsku sjeli členové britské královské rodiny. Ještě v úterý přitom královna plnila pracovní povinnosti při výměně na premiérském postu. Do funkce jmenovala Liz Trussovou poté, co „laskavě‘ přijala rezignaci Borise Johnsona.

Nad jejím odchodem vyjadřuje lítost také europoslanec Jan Zahradil, který se ohlíží za momentem, kdy se Alžběta stala britskou královnou. Sdílí fotografii hotelu Treetops v národním parku Aberdare v Keni. Z 5. na 6. února roku 1952. „V něm tehdy přenocovala princezna Alžběta se svým manželem. Té noci se de facto stala královnou, protože doma mezitím zemřel její otec král George VI,“ uvádí.

Během jejího vládnutí se vystřídalo 15 premiérů, z toho 11 konzervativců a 4 labouristé. Poslední premiérku, Liz Trussovou, jmenovala do funkce teprve předevčírem.

„Zažila vstup své země do Evropských společenství a její vystoupení z Evropské unie. Spojenému království vládla víc než 70 let, nejdéle v jeho historii. A ona sama je tou historií. Legenda,“ uzavírá Zahradil a vyjadřuj smutek nad jejím skonem.

Novým britským králem se stal nejstarší syn Alžběty II., princ Charles. „Dnes zůstane na Balmoralu a v pátek se vrátí do Londýna,“ informoval královský palác. Ke skonu královny Alžběty II. se očekává prohlášení britské premiéry Liz Trussové.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

20:41 Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

Když Danuše Nerudová kandidovala na prezidentku, mohl se národ díky zájmu novinářů o minulost uchaze…