Opili se a vymysleli, že zničí Nord Stream. „Pohádka“ o Ukrajincích

15.08.2024 11:34 | Zprávy

Od výbuchu podmořského plynovodu Nord Stream uplynuly téměř 2 roky. A po tak dlouhé době se ukazuje, že za tímto útokem stáli Ukrajinci a že útok posvětil tehdejší nejvyšší ukrajinský armádní velitel Valerij Zalužnyj. List Wall Street Journal tvrdí, že ukrajinský prezident Volodmyr Zelenskyj se pokusil útok zastavit, vydal v tomto smyslu Zalužnému i rozkaz, jenže Zalužnyj prezidentovu vůli ignoroval.

Opili se a vymysleli, že zničí Nord Stream. „Pohádka“ o Ukrajincích
Foto: Repro Youtube
Popisek: Únik plynu z plynovodu Nord Stream

Plynovod Nord Stream vedoucí mezi Ruskem a Německem po mořském dně byl v září, sedm měsíců po ruském vpádu na svobodnou Ukrajinu, vážně poškozen. Dlouho se spekulovalo o tom, kdo za útokem stojí. Zda Rusové nebo někdo z řad západních států nebo Ukrajinci.

A po takřka dvou letech od výbuchu na mořském dně se ukázalo, že za akcí stáli Ukrajinci. Podle serveru listu Wall Street Journal (WSJ) na celou operaci dohlížel tehdejší nejvyšší vojenský velitel ozbrojených sil Ukrajiny Valerij Zalužnyj.

Na počátku celé akce údajně stálo setkání v baru, nemalé množství alkoholu a chuť navázat na vojenské úspěchy Ukrajiny z první poloviny roku 2022, kdy Ukrajinci dokázali zastavit ruský útok na Kyjev a dokázali zhatit pravděpodobné ruské plány na ustavení loutkové kyjevské vlády.

„V květnu 2022 se hrstka vysokých ukrajinských vojenských důstojníků a podnikatelů sešla, aby si připila na pozoruhodný úspěch své země v roce 2022 a zastavení ruské invaze. Povzbuzeni alkoholem a vlasteneckým zápalem, někdo navrhl další radikální krok: zničit Nord Stream,“ napsal k tomu WSJ.

Akci mělo provést dohromady 6 mužů, mezi nimiž se nacházel i potápěč Volodymyr Z. Server nejčtenějšího německého deníku Bild potvrdil, že viděl potápěčskou licenci tohoto muže, takže jméno může potvrdit. Pánové si měli pořídit jachtu, vyplout nad plynovod Nord Stream a poškodit ho.

Volodymyr Z. po akci pobýval v Polsku a teď tam prý není.

Ale než zmizel, v jednom z rozhovorů s novináři obvinění popřel. „Vyjádřil překvapení a popřel, že by on a další potápěči na potrubí umístili výbušná zařízení,“ napsal k tomu Bild.

WSJ tvrdí, že šestice mužů zvládla celou akci provést za 300 tisíc dolarů a o tom, že se ji Ukrajinci chystají provést se dozvěděla nizozemská tajná služba, která informaci předala CIA a Američané se podle informací amerického listu pokusili akci zastavit. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se na přání Američanů rozhodl operaci zastavit, jenže Valerij Zalužnyj ho prostě a jednoduše neposlechl. A v tuto chvíli je chráněn imunitou jako ukrajinský velvyslanec ve Velké Británii.

„Už loni tři američtí představitelé řekli CNN, že USA obdržely zpravodajské informace od evropského spojence, že ukrajinská armáda plánuje útok na ropovody tři měsíce předtím, než byly zasaženy. The New York Times mezitím v roce 2023 uvedl, že zpravodajské informace přezkoumané americkými úředníky naznačovaly, že do operace byla zapojena skupina loajální Ukrajině, která však jednala nezávisle na vládě v Kyjevě,“ připomínala americká zpravodajská stanice.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Jaroslav Foldyna byl položen dotaz

Co přesně myslíte tím, že chcete stejný metr pro všechny?

V čem je podle vás nyní jiný a pro koho? A naopak, nemyslíte, že by třeba migrantům mělo být měřeno přísněji? My jim poskytujeme azyl, a když si toho neváží a páchají třeba trestnou činnost nebo přestupky, mělo by jim být podle mě měřeno přísněji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Lituji, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusekelner0 , 15.08.2024 11:57:54
Ukrajinci si neuvědomují, že umírají za zájmy nějaké velmoci. Občané ČR si neuvědomují, že ta figurka na ministerstvu zahraničí je směšná loutka USA a budou na řadě zítra. USA umí bojovat cizíma rukama.

|  14 |  0

Další články z rubriky

Trumpův atentátník za 67,50 Kč nabízí knihu o zabití Putina

13:09 Trumpův atentátník za 67,50 Kč nabízí knihu o zabití Putina

Rádoby atentátník na Donalda Trumpa je dokonce spisovatel. Na Amazonu se za 67,50 Kč prodává jeho kn…