Orbánova výzva Maďarům: Postavte se EU, tak jako kdysi SSSR

24.10.2024 15:50 | Monitoring

Maďaři si v těchto dnech připomínají výročí vpádu ruských, respektive tehdy sovětských tanků do své vlasti. V říjnu 1956 se Sověti postarali o to, že v Maďarsku tekla krev. A současný předseda vlády Viktor Orbán apeluje na Maďary, že stejně jako se kdysi postavili Sovětům, musí teď vzdorovat Evropské unii.

Orbánova výzva Maďarům: Postavte se EU, tak jako kdysi SSSR
Foto: Repro Youtube
Popisek: Viktor Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v parku Millenaris promluvil ke svým spoluobčanům. V době, kdy si Maďarsko připomíná masakr, o který se v roce1956 v Maďarsku zasadil maršál Koněv a jeho sovětské jednotky, vyzval své voliče, aby se stejně jako jejich předci v roce 1956 dnes stejně tvrdě bránili Bruselu.

Anketa

Vede Kateřina Konečná KSČM správným směrem?

2%
hlasovalo: 19470 lidí
Orbán má totiž za to, že Bruselu není po chuti jeho současná suverénní politika. Byrokraté z Evropské unie by podle Orbána v Budapešti raději viděli kabinet, který by si mohli vodit jako loutku.

Maďarský premiér prohlásil, že Maďarsko stojí před rozhodnutím, zda se „poklonit vůli cizinců, vůli Bruselu“, nebo se jí postavit. „Toto vážné rozhodnutí čeká Maďarsko právě teď,“ dodal. „Naše reakce musí být stejně jasná a jednoznačná jako v roce 1956,“ pokračoval Orbán.

Konstatoval, že Maďarsko se v žádném případě nezapojí do bojů „mezi říšemi“. Právě takto Orbán vnímá vpád na Ukrajinu, k němuž došlo v únoru 2022. Ekonomika EU se podle jeho názoru propadá do „válečné propasti“, což negativně pocítí mnoho evropských rodin. „Miliony rodin budou zruinovány,“ pravil Orbán. Orbán by byl nejraději, aby Maďarsko mohlo v tomto střetu zůstat stát stranou a žít si poklidně vlastním životem. Ale má-li to být právě takto, Maďaři si to podle Orbána musejí vybojovat, což viděno jeho očima ukázalo už povstání z roku 1956.

Jedním dechem však přidal varování, že svět je „velké válce blíž než kdykoli v posledních 70 letech. Orbán má za to, že bruselští byrokraté vtáhli Západ do „beznadějné války“, ve které nelze uspět. Ale „všichni předstírají, že nevidí, že císař je nahý“.

Nepřímo se vymezil i proti „plánu vítězství“ z pera ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, který podle Orbána není ničím jiným, než vtažením celé EU do války proti Rusku.

V plamenném projevu se Orbán nechal slyšet, že Maďaři zažehli nejeden plamen velké revoluce a zdůraznil, že by si z toho měli vzít poučení všechny říše a pochopit, že Maďaři se nikým nenechají jen tak snadno ovládat, protože „netolerují ponižování“.

Maďaři „stokrát“ dokázali, že neustoupí, „pokud je současné impérium vydírá“, řekl Orbán. „Víme, že nám sem chtějí nacpat migranty. Víme, že chtějí naše děti předat genderovým aktivistům,“ hřímal dál v parku Milenaris.

Nakonec Maďarům přislíbil, že udělá vše pro to, aby tento údajný plán Bruselu nevyšel.

 

Tento článek je uzamčen

Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

Jiří Vosecký byl položen dotaz

Máte na navýšení platů nějaký názor? Jaký?

Dobrý den, v prvé řadě děkuji, že jste si na mě našel čas, jen jste se z odpovědi vykroutil. Mě zajímal váš názor. Ten přeci nějaký máte nebo ne? A k tomu, co jste mi napsal. Proč senát nemá na schvalování rozpočtu žádný vliv, i když jste o dost důležitou věc? Pořád slyšíme, že je senát pojistkou de...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 27 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Rozpočet ve Sněmovně, Kalousek u telefonu. Vláda asi věří, že voličům nabulíkuje cokoliv

18:21 Rozpočet ve Sněmovně, Kalousek u telefonu. Vláda asi věří, že voličům nabulíkuje cokoliv

Bývalý ministr financí a nyní i bývalý člen TOP 09 Miroslav Kalousek velmi silně nesouhlasí s navrže…