Osvobodili jsme tisíc kilometrů našeho území od ruských teroristů, ohlásil Zelenskyj

09.09.2022 7:58 | Ze sítí

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dal najevo, že je velmi smutný ze skonu britské královny Alžběty II. a hned potom znovu udeřil na Rusko a zdůraznil, že Ruská federace musí být na mezinárodní úrovni uznána za teroristický stát. Prozradil také, jak Ukrajina pomohla Súdánu a Keni a nakonec věnoval pár slov úspěchům ukrajinské armády ve snaze vytlačit ruské agresory ze své země.

Osvobodili jsme tisíc kilometrů našeho území od ruských teroristů, ohlásil Zelenskyj
Foto: Volodymyr Zelenskyj FB
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

V noci ze čtvrtka na pátek ukrajinský prezident v promluvě k národu i ke světu zmínil skon britské královny Alžběty II. a královské rodině i britskému lidu popřál upřímnou soustrast.

„S hlubokým zármutkem jsem se dozvěděl o úmrtí Jejího Veličenstva královny Alžběty II. Je to velká ztráta pro celou Evropu, pro celý svět. Jménem ukrajinského lidu vyjadřuji soustrast královské rodině, celému Spojenému království a Britskému společenství národů. Naše myšlenky a modlitby jsou s vámi,“ prohlásil Zelenskyj.

Poté věnoval pozornost návštěvě ministra zahraničí USA Antonyho Blinkena v Kyjevě. Jemu, prezidentu Bidenovi i každému Američanovi poděkoval za to, že Ukrajině v obraně proti ruskému agresorovi poskytují nemalý objem pomoci. Spojené státy už poskytly Ukrajině vojenskou i jinou pomoc v řádech stovek miliard dolarů.

„Nastolil jsem otázku oficiálního označení Ruska za teroristický stát. Právní realita musí vždy odpovídat skutečné realitě. A skutečností je, že Rusko se stalo největším zdrojem terorismu na světě. Můžete zvolit ten či onen formát postupů, tu či onu formuli právního nátlaku na Rusko za teror, ale svět musí dostat jednoznačný signál, že ruský teror nebude odpuštěn,“ poznamenal ukrajinský prezident.

Oznámil, že do Súdánu a Keni dorazily lodě s ukrajinským obilím. Teď se prý nakládá loď, která zamíří do Indie. „Právě naše dodávky jsou zárukou potravinové bezpečnosti na celosvětové úrovni.,“ prohlásil Zelenskyj.

Pozornost věnoval i situaci na frontě. Prezident zdůraznil, že armáda je teď velmi aktivní a v útočných akcích na vytlačení okupantů ze svého území bude pokračovat.  

„Celkem bylo od 1. září osvobozeno více než tisíc kilometrů čtverečních našeho území. Jsem vděčný všem, kteří se o to zasloužili! Jsem vděčný armádě, důstojníkům rozvědky a speciálních služeb za každou ukrajinskou vlajku, která byla v těchto dnech vyvěšena,“ pravil Zelenskyj.

Poděkoval všem, kteří se podílejí na osvobozování ukrajinského území, Třeba i tím, že ze zázemí podporují ukrajinskou armádu.

Nakonec přidal tradiční rozloučení „sláva Ukrajině“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…