Pekarová se raduje, že lidé mají rádi demokracii. Ale jen ti, co „mají na iPhone“

02.08.2024 12:34 | Monitoring

Nový průzkum veřejného mínění od CVVM odhalil, že více než polovina Čechů je spokojena s fungováním demokracie. Poukázali na to i poslanci strany TOP 09 včetně s předsedkyní Markétou Pekarovou Adamovou. Že však spokojenost s fungováním demokracie ovšem roste s životní úrovní, nezmínili lidé se špatnou životní úrovní, ti jsou ze 77 % nespokojeni.

Pekarová se raduje, že lidé mají rádi demokracii. Ale jen ti, co „mají na iPhone“
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Markéta Pekarová Adamová

Centrum pro výzkum veřejného mínění (CCVM) zveřejnilo průzkum české veřejnosti o fungování demokracie a nedemokratických alternativ politického systému. Podle průzkumu vyjádřila spokojenost s fungováním demokracie v ČR více než polovina respondentů, konkrétně 55 %. Z toho 9 % se cítí „rozhodně spokojeno“ a 46 % „spíše spokojeno“.

Někteří poslanci TOP 09 včetně předsedkyně strany Markéty Pekarové Adamové na příznivé výsledky průzkumu upozornili na platformě X.

„Dobrá zpráva! Nový průzkum CVVM ukazuje spokojenost českých občanů s demokracií,“ hlásila předsedkyně TOP 09. Dodala však, že demokracie není daná. „Je na každém z nás ji aktivně udržovat a rozvíjet. Nečekat na spasitele, ale být aktivním občanem. Pak bude i česká demokracie dál pevná.“

Že většina Čechů podporuje demokracii potěšilo i poslance TOP 09 Jiřího Slavíka. „Moc mě těší, že většina Čechů podle průzkumu CVVM podporuje demokracii,“ napsal na X.

Následně ovšem vyjádřil své znepokojení nad dalším zjištěním průzkumu, a to tím, že 27 procent Čechů by bylo otevřených autoritativnímu způsobu vlády. „Nezapomínejme prosím, jak zničující byly totalitní režimy pro naši zemi. Autoritářství je zlo, které ničí svobodu a lidská práva,“ připomněl Slavík.

„Z průzkumu CVVM vyplývá, že česká společnost je spokojená s demokracií. Na druhou stranu je patrná poměrně vysoká podpora autoritářského způsobu vládnutí,“ povšimla si též bývalá ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová z TOP 09. „I když sami máme z nedávné minulosti negativní zkušenost s hrůzami a útlakem totalitního režimu. Demokracie není samozřejmostí a musíme ji stále bránit.“

Dle průzkumu je s fungováním demokracie spokojeno 57 % Čechů. Z grafu, který se zabývá spokojeností s fungováním demokracie ve spojitosti s životní úrovní však vyplývá, že spokojeni jsou s demokracií převážně lidé, kteří mají dobrou životní úroveň. Méně spokojeni – už jen 48 % oproti 64 % u lidí s dobrou životní úrovní, jsou lidé s „ani dobrou, ani špatnou“ úrovní života.

Lidé se špatnou životní úrovní jsou s demokracií ze 77 % nespokojeni. O této skutečnosti se poslanci TOP 09 nezmiňují. Pekarová sama byla začátkem roku 2023 ve sněmovně přistižena u toho, kdy se podivovala, proč jeden z novinářů nedisponoval drahým mobilem iPhone, ale „pouze“ telefonem Huawei.

„Huawei? To jako fakt? To nevím, jestli je dobrý,“ řekla tehdy Pekarová. „To nemáte na iPhone?“ zeptala se pak.

zdroj: CVVM

Podle výsledků průzkumu má 59 % české populace za to, že v České republice je s lidmi zacházeno rovnoprávně a spravedlivě. Z toho 15 % dotázaných uvedlo, že tomu tak je „rozhodně“, a 44 % „spíše“.

I přesvědčení o rovnoprávném a spravedlivém zacházení s lidmi v České republice ale roste s rostoucím stupněm dosaženého vzdělání a zlepšující se životní úrovní. Lidé, kteří hodnotí svou životní úroveň jako dobrou, častěji vyjadřují názor, že s nimi je zacházeno rovnoprávně a spravedlivě. Naopak, opačný názor častěji zastávají ti, kteří hodnotí svou životní úroveň jako špatnou.

zdroj: CVVM

Průzkum byl proveden v rámci výzkumného projektu Naše společnost mezi 15. březnem a 2. červnem 2024. Zúčastnilo se ho 951 respondentů starších 15 let, a to formou osobních rozhovorů.

 

 

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Kratochvílová

Ing. Antonín Seďa byl položen dotaz

Sobotka lhal v TV Nova, vyhodíte ho z ČSSD?

Dnes 26.5.2017 cca ve 20:10 hod. sdělil Sobotka národu, že na rozdíl od Prezidenta jednal podle pravidel. Zamlčel ale skutečnost, že porušil Koaliční smlouvu. Před půl rokem neodvolání Hermana odůvodnil právě touto smlouvou. Lhal tedy tehdy nebo dnes. Vyvodí z toho Vaše strana už konečně nějaký důsl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nepochopitelné, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseSaJe , 02.08.2024 13:42:28
Že se "něco" tak hloupé narodí, se dá pochopit. Ale, že se to dokáže dostat na vysokou politickou funkci, ... to je nepochopitelné. Něco tak hloupé museli volit jenom stejně "chytří" voliči !

|  17 |  0

Další články z rubriky

Tam něco nehraje. Ukrajinec se vrátil na začátek, na Majdan

8:24 Tam něco nehraje. Ukrajinec se vrátil na začátek, na Majdan

Ukrajinský politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě, věnující se novým důkazům a v…