Pekarová v Osvětimi: I dnes roste netolerance, musíme zvýšit úsilí

09.11.2022 18:16

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) se vydala na návštěvu Polska. V Osvětimi nejprve uctila památku obětí židovského holokaustu. Ve Varšavě pak jednala s předsedkyní Sejmu Elzbietou Witekovou i s předsedou senátu Tomaszem Grodským. Delegace se setkala také se zástupci demokratického Běloruska a zavítala i do varšavského dopravního podniku.

Pekarová v Osvětimi: I dnes roste netolerance, musíme zvýšit úsilí
Foto: archiv předsedkyně PS
Popisek: Pekarová Adamová, TOP 09, Grodski

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Markéta Pekarová Adamová dnes zakončila svou třídenní oficiální cestu do sousedního Polska. Spolu s předsedkyní Evropského parlamentu Robertou Metsolou a řadou dalších zahraničních hostů se nejdříve zúčastnila pietního shromáždění v areálu někdejšího komplexu nacistických vyhlazovacích táborů v Osvětimi. Shromáždění se konalo u příležitosti výročí protižidovského pogromu známého jako Křišťálová noc. Pekarová Adamová o tom informovala v tiskové zprávě.

„Vzpomínka na holokaust se stala součástí naší kolektivní identity. A jména těch, kteří byli zavražděni v Osvětimi i na jiných místech, nebudou zapomenuta. V dnešním světě však nenávist, nesnášenlivost a netolerance narůstají a my musíme zvýšit naše úsilí, abychom je zastavili,“ pronesla ve svém projevu předsedkyně Poslanecké sněmovny.

Z Osvětimi se sněmovní delegace přesunula do Varšavy, kde následovalo pracovní jednání s předsedkyní polského Sejmu Elzbietou Witekovou. „Naším společným strategickým cílem je vítězství Ukrajiny. Klíčem k němu je česko-polská solidarita s ukrajinskými uprchlíky a koordinovaný postup vůči ruskému agresorovi. S paní předsedkyní Witekovou se také shodujeme, že aktivní parlamentní diplomacie v tom všem dnes hraje důležitou roli. Na závěr našeho setkání jsem paní předsedkyni pozvala na návštěvu do Prahy,“ uvedla předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Markéta Pekarová Adamová. 

V polském parlamentu se uskutečnilo jednání i s maršálkem senátu Tomaszem Grodským. „Zásadním tématem naší schůzky byla společná snaha o úplnou surovinovou nezávislost na Rusku a energetickou bezpečnost střední Evropy. K obojímu by velmi výrazně přispěla stavba plynovodu Stork II, o jehož financování z evropských zdrojů teď společně s polskými kolegy intenzivně usilujeme,“ dodala předsedkyně Sněmovny. 

Součástí pracovního programu bylo také setkání s českou diasporou, běloruskými opozičními představiteli či exkurze do varšavského dopravního podniku, kde nově používají vagony metra od Škoda Transportation. „Dodávku vlakových souprav pro varšavské metro vnímám jako jeden z nejviditelnějších exportních úspěchů české firmy na polském trhu v posledních letech. Jsem ráda, že výrobky české firmy budou sloužit obyvatelům polské metropole v jejich každodenním životě. Zároveň je to důkaz dynamicky se rozvíjejících obchodně-ekonomických vztahů mezi našimi zeměmi,“ uzavřela předsedkyně Markéta Pekarová Adamová. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…