Peksa vysvětloval: Za chystaný útok na koncert může Rakousko a jeho politika

10.08.2024 10:26 | Monitoring

Plánovaný útok skupinou mladíků na vídeňský koncert zpěvačky Taylor Swift byl následkem problémů rakouské sociální politiky, řekl bývalý europoslanec Mikuláš Peksa z Pirátské strany. Naopak europoslanec Ondřej Knotek (ANO) dal případ do přímé souvislosti s nezvládnutou migraci.

Peksa vysvětloval: Za chystaný útok na koncert může Rakousko a jeho politika
Foto: Piráti
Popisek: Mikuláš Peksa

Rakouská policie dosud zadržela čtyři lidi kvůli podezření z plánování teroristických útoků ve Vídni v době původně plánovaných koncertů americké popové hvězdy Taylor Swift. Ta v rakouské metropoli měla vystoupit ve čtvrtek a v pátek. Své koncerty však nakonec raději zrušila.

Peksa by připravovaný útok na vídeňský koncert zpěvačky Taylor Swift nedával do souvislosti s migrací. „Od rakouské policie jsme se dozvěděli, že jde v podstatě o osoby narozené v Rakousku, které se v Rakousku zradikalizovaly,“ řekl pirát Peksa v pořadu 360° na CNN Prima News.

„Myslím si, že je to spíše problém rakouské sociální politiky a toho, jakým způsobem pracuje s lidmi v tomto věku. Jaké jim dává možnosti a jakou oni vidí životní perspektivu. Na to, myslím, že by bylo lepší se soustředit,“ pokračoval Peksa a zopakoval, že „dávat tuto záležitost do souvislosti s migrací příliš nedává smysl“.

Peksa poukázal na Evropsku unii, která, dle jeho slov, nerozhoduje o klíčových politikách, které se těchto případů týkají. „Například v oblasti vzdělávání. V případě zradikalizovaných mladíků měl zasáhnout rakouský vzdělávací systém,“ vyjádřil svůj názor. Preventivně je podle Peksy nutné s těmito lidmi pracovat a zabránit tomu, že by neměli žádné perspektivy a tím pádem by byli pro společnost potenciálně nebezpeční. „Neměli bychom nechávat někoho stranou,“ pravil pirát Peksa.

Naopak druhý host, europoslanec Ondřej Knotek (ANO) dával případ do přímé souvislosti s nezvládnutou migraci. „V západních státech EU zažívají na denní bázi situace, kdy gangy pocházející z migračních vln obtěžují místní obyvatele. Je to na pováženou, ale dosud tuto situaci nikdo z předních představitelů nedokázal pojmenovat,“ připomenul Knotek.

Vůči Peksovu stanovisku Knotek namítl, že jde sice o „hezkou teorii“, ale realita je jiná. „Když komunita žije ve vyloučených lokalitách, jak je chcete přesvědčit, aby se chovali podle evropských norem?“ dodal. „Problém migrace je tím ve hře. Vyšetřovatelé uvedli, že mladíci se radikalizovali nejen na sociálních sítích, ale i ve svém (nyní již) přirozeném prostředí, tedy v Evropě,“ řekl Knotek.

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Jan Tecl, MBA byl položen dotaz

Nemyslíte, že je třeba pomoc hlavně lidem, ne bankám?

Dobrý den, můžete mi vysvětlit, jaký smysl mají poplatky za předčasné splacení hypoték? Proč trestat ty, co se chtějí a mají možnost se zbavit dluhů? Vždyť banky na úrokách i tak dostávají dost a žadatelé, hlavně mladí, mají dost problémů s tím vůbec na hypotéku dosáhnout, tak proč jim ještě ODS a T...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Binec, nikdo to nezachrání.“ Z Bartošova „úřadu pro zlepšování“

10:55 „Binec, nikdo to nezachrání.“ Z Bartošova „úřadu pro zlepšování“

Zachrání nepodařené digitalizační projekty, které mají zlepšit životy českých občanů, úředníci minis…