Piráti neposílají poslance kandidovat. Protože žádné nemají

14.08.2024 19:35 | Monitoring

O podzimní krajské volby je mezi poslanci velký zájem; do zastupitelstev krajů jich kandiduje téměř polovina. Z Pirátské strany, která má v současné Sněmovně čtyři poslance, však nekandiduje ani jeden z nich. Piráti to vysvětlují tím, že nechtějí kumulovat funkce a že v krajích chtějí práci odvádět naplno.

Piráti neposílají poslance kandidovat. Protože žádné nemají
Foto: Hans Štembera
Popisek: Olga Richterová a Ivan Bartoš

V parlamentních volbách 2021 Pirátská strana utržila debakl, když ve volbách kandidovala v koalici s hnutím STAN. Dohromady získali 37 mandátů, vlivem masivního udělování preferenčních hlasů kandidátům STAN však byli za Piráty nakonec zvoleni pouze 4 poslanci, do koalice přitom vstupovali jako silnější uskupení.

Ve Sněmovně tak mají Piráti nejméně poslanců z vládních stran, jsou jimi Ivan Bartoš, Olga Richterová, Jakub Michálek a Klára Kocmanová. Ani jeden z nich do podzimních krajských voleb nekandiduje, podle vyjádření nechtějí kumulovat funkce. „Piráti na rozdíl od ostatních vědí, že poctivá práce v krajích vyžaduje plné nasazení. Proto nevysíláme do krajských voleb žádné celostátní politiky, svoji práci v krajích se chceme věnovat naplno,“ napsala na síti X Pirátská strana.

O mandát krajských zastupitelů letos usiluje téměř polovina Poslanecké sněmovny, konkrétně 98 z celkových dvou set. Do krajských voleb jdou někteří nově zvolení europoslanci i osobnosti z klíčových střetů celostátní politiky.

Také do Senátu na podzim kandiduje celkem devět poslanců napříč politickým spektrem. Ani z v senátních volbách se nepokusí uspět ani jeden ze čtyř pirátských poslanců. Brání tomu mj. i kritéria kandidatury voleb do Senátu, jež říkají například, že každý kandidát musí alespoň druhý den voleb dosáhnout věku 40 let. Toto kritérium z výše zmíněných pirátských členů dolní parlamentní komory bude v den voleb splňovat pouze poslanec Ivan Bartoš, jemuž je 44 let.

Pirátská stran na platformě X poukázala na článek Deníku N, který ukázal „kdo z poslanců jiných stran se naopak objevil na krajských kandidátkách a chce kumulovat funkce“. „Velmi důležitou roli hrají zákonodárci zejména na volebních lístcích hnutí ANO a SPD. Nejsilnější politická strana v zemi vyslala do voleb dokonce svého stínového premiéra, za hnutí SPD kandiduje téměř celý klub,“ píše Deník N.

Česká pirátská strana oficiálně představila svých třináct lídrů a lídryň pro podzimní volby do zastupitelstev krajů v druhé polovině června. Piráti se chtějí v krajích zaměřit například na digitalizaci, inovace a další rozvoj, dostupnost lékařů a dalších veřejných služeb, kvalitní síť silnic a dálnic, kvalitní školství a ochranu přírody.

Chtějí také udržet mladé lidi v krajích a bojovat s korupcí. O post hejtmana se bude ucházet například v Moravskoslezském kraji Zuzana Klusová, letos nezvolená kandidátka do Evropského parlamentu. Svůj post se pokusí obhájit současný hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták.

Na zahájení kampaně do Senátu a krajských voleb Pirátská strana představili osobnosti, které se za piráty či s jejich podporou utkají o posty senátorů a senátorek. Post senátora bude v obvodu Praha 8 obhajovat Lukáš Wagenknecht. Dále budou kandidovat Eva Tylová v obvodu Praha 12, Miroslav Jiránek (Litoměřicko), Jan Janda (Domažlicko) a Andrea Švojgrová (Benešovsko). Vedle těchto pirátských kandidátů piráti podpoří také obhajující senátory Marka Hilšera a Jiřího Drahoše. Nově pak za podpory pirátů do Senátu kandidují Michaela Tejmlová, Přemysl Rabas, Miroslav Balatka a Jiří Řehák. 

 

 

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Jaroslav Foldyna byl položen dotaz

Co přesně myslíte tím, že chcete stejný metr pro všechny?

V čem je podle vás nyní jiný a pro koho? A naopak, nemyslíte, že by třeba migrantům mělo být měřeno přísněji? My jim poskytujeme azyl, a když si toho neváží a páchají třeba trestnou činnost nebo přestupky, mělo by jim být podle mě měřeno přísněji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Piráti a poctivá práce? Vzpamatujte se redaktoři... , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseF.L.Hek , 14.08.2024 19:52:30

|  7 |  0

Další články z rubriky

Ukrajinci přijdou do měsíce o pozici, kterou drželi dva roky. I bez boje

7:21 Ukrajinci přijdou do měsíce o pozici, kterou drželi dva roky. I bez boje

Do měsíce se stáhnou, odhaduje švédský analytik Mikael Valtersson, kdy Ukrajinci přijdou o dlouho dr…