Plichta. Plichta. Plichta. Harrisová se dle Silvera sune k propasti

20.10.2024 19:14 | Analýza

Před blížícím se termínem amerických voleb začíná v předvolebních modelech posilovat republikánský kandidát Donald Trump, jenž se stále více dotahuje v šancích na zvolení na demokratickou protikandidátku Kamalu Harrisovou. Zatímco dřívější průzkumy ukazovaly na Harrisovou coby jasnou favoritku voleb, nyní jsou šance obou kandidátů velmi vyrovnané a část průzkumů dokonce začíná uvádět, že se situace mírně obrací ve prospěch Trumpa. Americký statistik a zakladatel FiveThirtyEight Nate Silver hovoří o tom, že se aktuálně volební souboj překlápí v „plichtu“, a to zejména u rozhodujících států – Nevada, Pensylvánie a Wisconsin. Harrisová sice dle něj zůstává jasným favoritem pro zisk nejvíce hlasů, ale pro výsledek amerických voleb to nemusí být nijak rozhodující.

Plichta. Plichta. Plichta. Harrisová se dle Silvera sune k propasti
Foto: Repro: YouTube
Popisek: Donald Trump na shromáždění ve Wisconsinu (28.9.2024)

Anketa

Vede Kateřina Konečná KSČM správným směrem?

2%
hlasovalo: 13429 lidí
Na zvyšující se šance výhry amerického exprezidenta Donalda Trumpa nad viceprezidentkou v současné Bidenově administrativě Kamalou Harrisovou upozorňuje kupříkladu americký magazín Newsweek, jenž přitom poukázal na nejnovější model analytického webu FiveThirtyEight. Právě dle něho je totiž Donald Trump po dlouhém vedení Harrisové poprvé od 7. srpna favoritem listopadových prezidentských voleb.

Vedení Trumpa ukázala aktualizace FiveThirtyEight zveřejněná v pátek, která dávala republikánskému kandidátovi 51% šanci na vítězství 5. listopadu, oproti 49% zisku pro jeho demokratickou soupeřku Harrisovou. FiveThirtyEight uvedla, že provedla 1000 simulací svého volebního modelu, z nichž vyšlo 510 vítězství pro Trumpa, 486 pro Harrisovou a čtyři bez vítěze.

Nejnovější nedělní analýza FiveThirtyEight pak vychází pro Trumpa ještě o něco lépe; ze stovky simulací vyšel vítězně v 52 případech, kdežto Harrisová ve 48.

Poslední průzkumy tak naznačují, že prezidentské volby zůstávají velmi těsné, přičemž páteční analýza FiveThirtyEight dává Harrisové náskok 2,1 % v lidovém hlasování, což však vzhledem k systému amerických voleb neznamená, že získá i vedení v počtu volitelů, kteří jsou klíčoví. Newsweek jmenuje, že podobný případ se stal již v roce 2016, kdy sice vyhrála procentuálně Hillary Clintonová, ale počty volitelů promluvily ve prospěch Trumpa.

Vzhledem k systému Kolegia volitelů tedy může viceprezidentka Kamala Harrisová v lidovém hlasování zvítězit, ale celkově prohrát, jako se to stalo Clintonové proti Trumpovi ve zmíněném roce 2016.

FiveThirtyEight přitom upozorňuje, že pro výsledek prezidentských voleb nejvíce klíčové státy se začínají pomalu z demokratické modré přebarvovat na republikánskou červenou či ve stav v nich nerozhodný. „V naší prognóze lidového hlasování v Pensylvánii se volební preference posunuly z 0,6bodového náskoku Harrisové z 1. října na 0,2bodový náskok Trumpa; v Michiganu je nyní z 1,8bodového náskoku Harrisové vedení o pouhých 0,4 bodu; a ve Wisconsinu se 1,6bodový náskok Harrisové změnil na přesně vyrovnané preference pro oba kandidáty. Arizona a Georgia se mezitím změnily z nerozhodných států na státy „spíše republikánské“, uvádí se v páteční analýze s tím, že predikce výsledku amerických voleb je aktuálně dosti nerozhodná.

Nejlepšího výsledku dosáhla Harrisová 18. září, kdy jí FiveThirtyEight předpověděla v průměru 300 křesel v Kolegiu volitelů, což byl značný náskok před Trumpem (238 křesel). Stalo se tak krátce po jediné televizní prezidentské debatě mezi Harrisovou a Trumpem z 10. září, avšak od té doby již Harrisová začíná ztrácet a Trump ji před blížícími se volbami dohání.

Analýza CNN ukazuje, že jasno není hned v několika důležitých státech, jako jsou Nevada, Arizona, Wisconsin, Michigan, Pensylvánie, Severní Karolína či Georgia.



Americký statistik a zakladatel FiveThirtyEight Nate Silver aktuálně hovoří o „plichtě“ a míní, že aktuálně souboj na zvolení Trumpa či Harrisové je „velmi blízko 50/50“.

Harrisová je dle něj sice favoritkou na vítězství v lidovém hlasování, ale volební kolegium je nakloněno republikánům asi o 2 procentní body. „V éře intenzivního stranictví a těsných voleb je pro demokraty ze své podstaty obtížné tuto skutečnost překonat,“ jmenuje, proč by mohl klidně uspět Trump.

V průzkumech pak naznačuje, že v klíčových státech, kde se bude o příštím americkém prezidentovi USA v příštích týdnech rozhodovat, není jasné, kdo bude mít navrch.

V Pensylvánii je aktuálně rozdíl mezi Trumpem a Harrisovou již značně vyrovnaný a demokratická kandidátka vede jen o 0,4 %. A těsná je též situace v Nevadě, kde má Harrisová navrch o procento.

V posledních dnech na Harrisovou také čím dál více tlačí Trump i ve Wisconsinu, kde již vedení Harrisové dotáhl taktéž na těsný rozdíl 0,4 % a oproti minulému měsíci zde posílil hned o 1,1 %.



„Vzhledem k tomu, že od chvíle, kdy Kamala Harrisová vystřídala Joea Bidena, se prognózy pohybovaly na hranici 50/50, muselo k tomu jednou dojít. Ale již počtvrté v tomto cyklu se šance obou kandidátu zkřížily, a favorit závodu se tak opět změnil. Částečně díky jednomu z prvních kvalitních celostátních průzkumů po několika týdnech, který Trumpovi naznačuje náskok – ano, je od Fox News, ale průzkumy Fox News nemají žádnou historii zaujatosti pro republikány. Donald Trump má nyní 50,2% šanci na vítězství u volitelů,“ komentuje situaci Silver a opět poznačil, že sice Harrisová zůstává jasným, „ale ne drtivým favoritem“ v lidovém hlasování, „ale tak se americké volby nerozhodují“.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas



Diskuse obsahuje 9 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Musíme si uvědomit, že u nás probíhá stejné dilema jako v USA., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemravní bahno , 20.10.2024 20:34:09
bude-li zvolen Trump, zlepší se podmínky pro "lidi práce", ale pro zlodějské neziskovky a různé "dáfkaře" je jeho zvolení otázka doslova existenční. MUSELI BY TOTIŽ ZAČÍT SKUTEČNĚ PRACOVAT!!! a ne stát pod kopcem s prstem v nose a koukat, jak se k nim kutálí peníze, které nahoře vykutali blbí dezoláti. Pro své dobré bydlo a neuvěřitelně flákavý život jsou schopni protikandidáty střílet, snažit se je dostat v době nemoci mimo politiku, dehonestovat v době zdraví a ničit v životě soukromém. U nás je to to samé v bledě modrém, mainstream, ČT24, Minářovy třasořitky a politické neziskovky volí Pětikoalici o sto péro, kde by se tak totiž měli! Dělat celý život prd a brát prachy z rozpočtů za nic, či plytké brožurky, které řeší problémy, které bychom stoprocentně neměli nebýt podělaných neziskovek - kdo z vás to má? Proto ta šílená nenávist "lepševiků" k lidem práce, ti se uživit dokážou za každého režimu, kdežto tihle hnojové ne! Musíme doufat v Trumpa, protože pak snad nastane dominový efekt i v Evropě a my se zbavíme neschopných liberálně demokratických vládců, podporujících z našich daní stejné neziskovkářské a umělecké lemply, jako jsou oni sami. Jde o velmi zásadní věc i pro nás. Zvítězí-li v USA ta úsměvem se kobyle podobající ženština, jsme ztraceni i tady. Nesmírně to posílí to nejodpornější z libtardí politiky, co je nám nutno snášet- vyžírkářský segment. A že jich tu máme, za Fialy víc než skutečně pracujících. Doufejme v Boha a šťastnou ruku Američanů.

|  7 |  0

Další články z rubriky

Plichta. Plichta. Plichta. Harrisová se dle Silvera sune k propasti

19:14 Plichta. Plichta. Plichta. Harrisová se dle Silvera sune k propasti

Před blížícím se termínem amerických voleb začíná v předvolebních modelech posilovat republikánský k…