Přitlačili Fialu. Piráti řekli čtyři jména. Žádná schůzka se nekonala, zuří premiér

24.09.2024 17:33 | Monitoring

Premiér Petr Fiala odmítá nařčení Pirátů, že za jeho rozhodnutím o odvolání ministra pro místní rozvoj a vicepremiéra pro digitalizaci Ivana Bartoše ve skutečnosti stojí lidé v pozadí jako Jan Skopeček nebo Martin Kupka. Fiala opakuje, že se rozhodl sám, a to po schůzce s Bartošem, který mu prý nebyl schopen odpovědět na dotazy, kdy začne digitální systém stavebního řízení fungovat.

Přitlačili Fialu. Piráti řekli čtyři jména. Žádná schůzka se nekonala, zuří premiér
Foto: ČT24
Popisek: Premiér Petr Fiala v pořadu Interview ČT24

Fiala se dnes rozhodl odvolat ministra pro místní rozvoj a vicepremiéra pro digitalizaci Ivana Bartoše. Ten to celé bere jako jeden velký podraz a de facto za vyhazov Pirátů z vlády. Piráti navíc naznačují, že za rozhodnutím premiéra stojí lidé v pozadí. Podle Pirátů se po schůzce Bartoše s premiérem sešla čtveřice Kupka, Kuba, Stanjura, Skopeček a tlačili na Fialu, že buď půjdou z vlády Piráti, nebo půjde on sám.

To Fiala odmítá. „Absolutně odmítám řeči o tom, že jsem jednal pod tlakem údajné schůzky, které se měli zúčastnit Martin Kupka, Zbyněk Stanjura, Jan Skopeček či Martin Kuba. Nikdy se takováto schůzka neuskutečnila. Rozhodl jsem se sám, poslední kapkou pro mě bylo setkání s Ivanem Bartošem a jeho neschopnost řešit digitalizaci stavebního řízení. Mrzí mě, že takovéto dezinformace na tiskové konferenci Pirátské strany zazněly,“ reagoval Fiala na síti X.

 

Uvedl také, že chápe rozjitřené emoce Pirátů, ale ministr Bartoš prý asi na jejich společné schůzce věci odlišně interpretoval. „Chápu rozjitřené emoce. Nechci je dále jitřit. Jsem jen překvapen z toho, jak rozdílně lze jednání mezi čtyřma očima interpretovat. Ivan Bartoš si bohužel nebyl dosud schopen připustit, že digitalizace stavebního řízení je v rozkladu. Nebyl ani schopen reagovat na konkrétní dotazy, kdy bude fungovat. Minulou středu jsme projednali na vládě zprávu IT expertů, která byla zdrcující. Dnešní ranní setkání mě definitivně přesvědčilo o tom, že Ivan Bartoš není schopen zjednat nápravu. Proto jsem se rozhodl jednat rychle a neprodlužovat krizi. Radost z toho nemám,“ dodal Fiala.

 

Na osmnáctou hodinu oznámil premiér Petr Fiala vlastní, během úterka už druhou, tiskovou konferenci. Doprovodit jej mají předsedové stran koalice SPOLU Marian Jurečka a Markéta Pekarová Adamová.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Ing. Jan Skalický byl položen dotaz

To myslíte vážně, že tu žádné povodně nejsou?

A co to tedy podle vás je? Nestydíte se? Vždyť v důsledku povodní vyhaslo několik životů, spousta lidí přišlo o střechy na hlavou a o svůj majetek. To jste tak asociální nebo jste úplně mimo? A fakt myslíte, že má kdokoliv z této tragédie radost? Možná tak vy, jelikož jste ji evidentně zneužil ke sv...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 55 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

To je ale parádní zábava!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseŽluťas , 24.09.2024 17:48:21
Jasně, fialový blábolil předvedl vrcholné křiváctví způsobem, jakým vrazil nablýskanou polobotku do Bartošova pozadí, nicméně šéf námořních lupičů a jeho nepočetná parta, vesměs přisátá na erární vemeno s financemi, až do dneška držela huby a krok, a držkují až ve chvíli, kdy nastává jejich odervání od koryt a vemen...

|  13 |  0

Další články z rubriky

Michal Půr: Tajná zpráva o digitalizaci. Proto skončil Bartoš

18:31 Michal Půr: Tajná zpráva o digitalizaci. Proto skončil Bartoš

Novinář Michal Půr odmítá, že by za odvoláním ministra Bartoše stál jeho článek, ve kterém kompletně…