Prodavačkám bude stačit teplota 16 stupňů, navrhuje Válek

24.09.2022 21:03

Ministr průmyslu a obchodu za STAN Jozef Síkela už na počátku srpna představil veřejnosti tabulku, ve které popsal, jak by si lidé měli sami doma snížit teplotu vytápění, pokud na podzim a v zimě půjde opravdu do tuhého. Doporučoval mimo jiné, aby se na toaletách udržovala teplota maximálně 18 stupňů. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) teď přišel s vlastními návrhy, jak v zájmu snížení spotřeby energií udržet na různých pracovištích chladnější prostředí.

Prodavačkám bude stačit teplota 16 stupňů, navrhuje Válek
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek

Jozef Síkela nechal připravit tabulku, ve které je shrnuto, na kolik stupňů by měli lidé snížit vytápění ve svých domovech, pokud bude nejhůř a plynu bude nedostatek.

V současnosti je běžně akceptovatelná teplota v ložnicích, obývácích a kuchyních 20 stupňů, ale v případě nouze to má být jen 18 stupňů. Na toaletách má platit totéž. Dnes je v pořádku mít na toaletách 20 stupňů, ale v případě krize to má být jen 18 stupňů.

V administrativních budovách to dosud bylo 20 stupňů a napříště to má být 18 stupňů. Ve školách, ve třídách bylo dosud přijatelných 20 stupňů a v případě krize by to mělo být 19 stupňů.

V mateřských školkách ve třídách a v místnostech, kde děti spinkají po obědě, bylo dosud přijatelných 22 stupňů, ale v případě krize by to mělo být jen 19 stupňů. V dětských šatnách má být místo 20 stupňů jen 18.

ČTK upozorňuje, že ministr zdravotnictví Vlastimil Válek přišel s vlastním návrhem, jak ušetřit na vytápění na různých místech.

„Změnu ministerstvo navrhuje u práce kategorie 1, tedy vsedě s minimální celotělovou aktivitou, a kategorie 2a vsedě s lehkou manuální prací rukou. U kategorie 1, kam spadá kancelářská, administrativní nebo laboratorní práce, navrhuje pokles z dosud minimální teploty 22 na 18 stupňů. U kategorie 2a, kam spadají například řidiči, pokladní nebo montáž lehkých dílů, může teplota klesnout z 18 na 16 stupňů. Záleží ještě na způsobu ventilace a tepelném odporu oděvu,“ uvedla ČTK.

Ministr dal zároveň najevo, že nařízení ministerstva stanovuje minimální počet stupňů, pod který nelze jít. Válek zdůraznil, že např. v domovech pro seniory či v pokojích pro pacienty v nemocnicích se bude topit na více stupňů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…