Putin používá teror. Je to diktátor, lhář, vyděrač... Fialův poradce se rozjel v ČT

18.10.2022 19:59 | On-line

Rusko znovu útočí na civilní cíle a infrastrukturu na Ukrajině, přestože Putin v pátek prohlásil, že masivní útoky zatím nejsou potřeba. Ukrajinský prezident uvedl, že pro vyjednávání s ruskou stranou už nezbyl žádný prostor. V pořadu Interview ČT24 Tomáš Pojar, bezpečnostní a zahraničně-politický poradce premiéra, hodnotil postup Ruska a hovořil i o tom, zda by mělo Česko označit Rusko jako „teroristický stát“.

Putin používá teror. Je to diktátor, lhář, vyděrač... Fialův poradce se rozjel v ČT
Foto: cevroinstitut.cz
Popisek: Tomáš Pojar, M.A., diplomat, bezpečnostní expert, prorektor pro zahraniční vztahy VŠ CEVRO Institut

Ruské okupační síly za více než týden zničily třicet procent ukrajinských elektráren, což způsobilo masivní výpadky v dodávkách elektrického proudu po celé zemi, uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na Twitteru. Vzdušné údery zaměřené na energetickou a kritickou infrastrukturu označil za „další druh ruských teroristických útoků“.

Slovo teror použil i poradce premiéra: „Rusko je do určité míry v úzkých. Muselo změnit taktiku, na bojišti se jim nedaří, tam spíše území ztrácí. Musí nějakým způsobem sáhnout k teroru, k teroru ukrajinského obyvatelstva a ukrajinské společnosti. Protože nemůže zasáhnout malý cíl, tak se snaží zlikvidovat právě elektrárny a trafostanice a další velké cíle, do kterých se trefit dokáže. Tímto způsobem se Putin může také snažit psychologicky ničit vůli Ukrajiny k životu a k obraně,“ vysvětluje Pojar, proč se Rusko rozhodlo přikročit k dalšímu ničení ukrajinské infrastruktury. 

Záznam celého rozhovoru najdete ZDE.

Ministr zahraničí Jan Lipavský rovněž říká, že ruský vůdce Vladimir Putin používá teroristické metody. Je Putin podle Pojara terorista? „Nevím, zda je terorista, záleží, jak si vezmete definici terorismu. Myslím, že není terorista, ale že ruské síly teror používají,“ uvedl s tím, že terorismus většinou provádějí nestátní aktéři. „A Putin je státem a státy provádějí teror, ale nikoli terorismus jako takový,“ podotkl.

Anketa

Jste ještě schopni zajistit si dostatek kvalitního jídla?

16%
hlasovalo: 16316 lidí
Premiér Petr Fiala (ODS) se nevyhýbal ani označení, že ze strany Ruska jde o „státní teror“. Estonsko dnes prohlásilo, že Rusko je „teroristický režim“, rovněž Litva označila Rusko za „teroristický stát“. Nemělo by se takto oficiálně vyjádřit i Česko? „Nevím, já jen říkám, že Putin a jeho armáda používají teror, za tím si stojím a nechci se dostávat do definic terorismu. Putin je hlavou státu, který používá tyto metody bezohledně s ohledem na civilní obyvatelstvo a není to poprvé,“ zopakoval Pojar, že jde o tradiční ruskou taktiku používanou v posledních desetiletích opakovaně.

„Měli bychom nazývat věci pravými jmény. A pravé jméno pro Putina je to, že je diktátor a že používá teror vůči ukrajinskému obyvatelstvu, nerozlišuje obyvatelstvo civilní a vojenské, že je to vyděrač a lhář. Prostě pro Rusko je bohužel mrtvý Ukrajinec dobrý Ukrajinec,“ shrnul Pojar.

Hovořil o tom, co budou znamenat ruské útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu a civilní cíle pro další vývoj války vzhledem k tomu, že se blíží zima: „Ukrajinské obyvatelstvo na tom bude skutečně špatně. Mnozí budou v zimě živořit. Možná se někteří pokusí z Ukrajiny utéct. Musíme jim pomáhat pokud možno na místě, aby zimu i válku přežili a aby Ukrajina nepadla,“ řekl bezpečnostní a zahraničně-politický poradce premiéra k vyhlídkám Ukrajiny před zimou.

Bezpečnost v Evropě podle Pojara stále záleží na Spojených státech: „Je to o tom, že ty zbraně Spojené státy mají, je hodně na Spojených státech, stále mají ten leadership. Koneckonců, bezpečnost v Evropě stále závisí na rozhodování Spojených států, jsme na nich závislí,“ reagoval na slova bývalého šéfa americké CIA Davida Petruse, který před dvěma týdny řekl, že v případě, že se Putin rozhodne použít na Ukrajině jaderné zbraně, pak USA a jejich spojenci zničí ruské jednotky, jejich vybavení na Ukrajině a potopí černomořskou flotilu.

Francouzský prezident Emmanuel Macron, pokud by Rusko použilo na Ukrajině jaderné zbraně, řekl, že Francie by je nepoužila. To je podle Pojara poraženecký evropský étos. „Myslím, že to byla chyba, ale Česká republika jaderné zbraně nemá, těžko se radí těm, kteří je mají. Ale takováto možnost se podle mě vylučovat nedá. Jestli Rusko skutečně něčemu rozumí, tak síle,“ upozornil Tomáš Pojar.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…