Rakušan a Síkela musí skončit, říká známý historik

09.09.2022 9:08

Všichni jen buší do vlády za to, co prý všechno zanedbala a na co nenašla prostředky. Ale zapomínají na zájem státu. Historik Vilém Prečan se rázně zastal vlády premiéra Petra Fialy. Ale i on volal po odchodu Víta Rakušana (STAN) a Jozefa Síkely (za STAN) z vlády.

Rakušan a Síkela musí skončit, říká známý historik
Foto: Facebook
Popisek: Protest s názvem Česká republika na 1. místě.

Historik Vilém Prečan v komentáři pro Lidové noviny napsal, že od sobotní demonstrace čekal, zda se budou novináři, ale třeba také ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), zabývat propojením mezi organizátory sobotní demonstrace na Václavském náměstí v Praze a ruskou ambasádou. Ale nedočkal se. Zdá se mu přitom zvláštní, že se na demonstraci vydalo 70 tisíc lidí. Kladl si otázku, jak se to organizátorům demonstrace mohlo podařit.

„Všichni jen buší do vlády za to, co prý všechno zanedbala a na co nenašla prostředky. Z politiků jsou nejhlasitější šéf odborů a předseda největší opoziční strany, kteří zcela přehlížejí ohrožení bezpečnostních a mezinárodních zájmů státu a jimž jsou v dané chvíli osobní ambice nade vše. Nejsem bezvýhradným obhájcem všech členů současné vlády, nicméně ohled na to, že vládu a další státní instituce hodně zaměstnává současné předsednictví v Evropské unii, anebo docela obyčejná starost o to, jaký dojem vzbuzují poměry v naší zemi v demokratickém světě – tato hlediska se všem kritikům jakoby vytratila,“ poznamenal Prečan.

Historik podle vlastních slov nepopírá, že se Západ, s ním i EU a také Česká republika, nachází v těžké situaci a aby se jí podařilo vyřešit, podle Prečana bude třeba také něco obětovat.

„Proč to takto neříci naplno, namísto nářků a malicherného vypočítávání, v čem se kdo momentálně musí uskrovnit. Bylo by namístě, aby média nestrašila nejhrůznějšími (a nejméně pravděpodobnými) vizemi, když přece každému může být jasné, že oporu pro pomoc opravdu potřebným najde vláda u Evropské unie,“ žádal všechny občany Prečan.

V jedné věci však byl k vládě premiéra Petra Faly kritický. Zdůraznil, že dnes už prakticky nikdo nemůže pochybovat o tom, že kabinet potřebuje nového ministra průmyslu i nového ministra vnitra.

„Ta (vláda) musí – a kdo soudný by o tom ještě pochyboval – vyměnit přinejmenším ministra vnitra a ministra průmyslu a nahradit je osobami kompetentními,“ prohlásil historik. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…