Rok to čekalo? Průšvih německých orgánů. Chtějí koupat Bystroně, takto dopadly

25.06.2024 12:50 | Zprávy

Server magazínu Der Spiegel tepe německý celní úřad za velké pochybení v kauze bavorského politika Alternativy pro Německo (AfD) Petra Bystroně. Ten čelí podezření, že dostával peníze z Ruska. Toto podezření opakovaně popřel.

Rok to čekalo? Průšvih německých orgánů. Chtějí koupat Bystroně, takto dopadly
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Petr Bystroň na brněnské konferenci o stavu Evropské unie s názvem: Je Evropská unie reformovatelná?

Magazín Der Spiegel tvrdí, že němečtí celníci trestuhodně selhali, když nepředali příslušným úřadům informaci o tom, že Bystroň provedl podezřelou transakci. Nepředali ji déle než rok.

„Je to další chyba úřadu, který je už léta považován za bezpečnostní riziko: Celní speciální útvar pro praní špinavých peněz více než rok nepředal důležitý tip na podezřelé transakce vrcholného politika AfD Petra Bystroně odpovědným úřadům v Bavorsku,“ napsal Der Spiegel.

Podle informací magazínu Der Spiegel a veřejnoprávní ZDF obdržela Finanční zpravodajská jednotka (FIU) od Targobank v březnu 2023 zprávu o podezřelé transakci. Targobank uvedla, že Bystroň vložil 30 000 eur na účet patřící jeho převážně neaktivní obuvnické firmě a tentýž den je znovu vybral. „Nyní existuje podezření, že mohl být podplacen Ruskem – což Bystroň popírá,“ napsal Der Spiegel.

Celníci, kteří spadají pod německé ministerstvo financí, však zprávu dlouho nepředali dál. Zpráva byla předána až v dubnu 2024. Byla předána do Bavorska. A tamní státní zastupitelství teď Bystroně vyšetřuje.

„Úřad pravidelně selhává ve svém poslání: Na jedné straně je prostě zavalen množstvím informací. Na druhou stranu nedisponuje kvalifikovaným personálem ani platnými informacemi pro spolehlivé posouzení přenášených transakcí,“ rozváděl dál myšlenku Der Spiegel s tím, že jen v roce 2023 obdrželi celníci asi 323 tisíc zpráv o podezřelých transakcích. A jen asi 80 tisíc z nich poslali dál.“

Veřejnoprávní televize ZDF připomněla, že banky jsou denně povinny hlásit podezřelé transakce. Bystroň je podle veřejnoprávní ZDF podezřelý z praní špinavých peněz.

Bystroň opakovaně odmítl, že by pral špinavé peníze.

Navíc na sociální síti Facebook uveřejnil video dlouholetého spolupracovníka veřejnoprávní ZDF Clause Bienfaita, který prohlásil, že dlouhá léta pro veřejnoprávní kanál pracoval rád. Ale dnes už ne. Dnes televizi vystavil přísné vysvědčení.

ZDF je teď podle něj  „propagandistickým kanálem věrným režimu“, „do talk show si zve stále stejné hosty“, kriminální pořady a seriály jsou genderově podbarvené a zparodované, zprávy jsou potlačovány a překrucovány.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

válka na Ukrajině

Dobrý den, souhlasím s Vámi, že čeští politici by měli sledovat zájmy ČR, ale Vaše vyjádření na mě působí tak, že bysme měli být lhostejní k tomu, co se děje kolem nás. Nemyslíte, že si Ukrajina naši pomoc zaslouží, protože nebýt v NATO, dost pravděpodobně jsme na tom stejně jako Ukrajina. Nebo jsou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

To mě podrž !, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseberan 96 , 25.06.2024 13:29:54
Tak on si vloží peníze na účet, pak je vybere a je to praní špinavých peněz a navíc z Ruska ??? Ti se ho musejí bát jako rakoviny když na něj chtějí ušít takové svinstvo !

|  13 |  0

Další články z rubriky

Na muslimy mírně, na Angličany se psy. Británií otřásají důkazy

7:48 Na muslimy mírně, na Angličany se psy. Británií otřásají důkazy

Demonstrace a protidemonstrace. Nejdřív vyrazili do ulic lidé, kteří se hlásí k nacionalistickému pr…