Rusko je největší hrozba, varuje BIS. Putinovi lidé sbírají v EU informace

12.09.2024 15:24 | Monitoring

Už kvůli válce na Ukrajině BIS považuje za největší zahraniční hrozbu pro Česko Ruskou federaci, která rozehrává své aktivity na několika frontách. Včetně státem ovlivňovaných médií. Ale podle BIS bychom neměli zapomínat ani na Čínu. „Demokratickým světem rezonuje sousloví čínská hrozba,“ uvedla BIS. A nakonec prozradila, jaké cifry dosáhly její výdaje za rok 2023.

Rusko je největší hrozba, varuje BIS. Putinovi lidé sbírají v EU informace
Foto: bis.cz
Popisek: Odznak BIS

Bezpečnostní informační služba vydala zprávu za rok 2023. Jako již tradičně má svou neveřejnou část, ke které se dostane jen část politiků a veřejnou část, kterou si mohou pročíst úplně všichni.

Ředitel české tajné služby generál Michal Koudellka k ní napsal úvodní slovo.

Anketa

Volili byste Kamalu Harrisovou prezidentkou USA?

5%
91%
hlasovalo: 25107 lidí
„Jsem rád, že mohu opět předložit veřejnosti neutajovanou výroční zprávu o činnosti BIS, tentokrát za rok 2023. Byl to rok v bezpečnostní oblasti mimořádně náročný a v mnoha ohledech velmi turbulentní. Ke zklamání nás všech stále pokračovala neakceptovatelná brutální agrese Ruska proti Ukrajině, na kterou zareagovala demokratická a svobodná část světa podporou bránící se zemi. Budu vždy hrdý na to, že v čele těchto snah je po celou dobu také Česká republika, a to nejen jako stát, ale také v podobě desítek občanských iniciativ,“ napsal Koudelka k veřejné části zprávy BIS.

Ruský prezident Vladimir Putin dává znovu a znovu najevo, že chce nastolit nové poměry ve světovém uspořádání. A to je přesně to, co představuje pro Česko problém.

„Přes vynucenou změnu strategie ruských zpravodajských služeb, způsobenou oslabením diplomatických misí v řadě zemí, je nutné konstatovat, že pokračovaly klasické zpravodajské operace v celé Evropě. Jednu z nich odhalila, zdokumentovala a zastavila BIS ve spolupráci s dalšími evropskými zpravodajskými službami. Vyšetřování případu dnes známého jako Voice of Europe začalo v roce 2023 a pokračuje dodnes. Snaha Ruska ovlivnit nejen veřejné mínění, ale dokonce i přímo volby do Evropského parlamentu, byla brutálním zásahem do suverenity evropských států. Postup proti této zpravodajské platformě byl mimořádným úspěchem BIS, ale jedním dechem je třeba dodat, že není pochyb, že podobných aktivit vyvíjí Ruská federace v Evropě jistě mnohem víc,“ varoval Koudelka v předmluvě ke zprávě.

V samotném textu veřejné zprávy je uvedeno, že Rusko představuje pro Českou republiku skutečně největší hrozbu. Spolupracovníky, kteří mají destabilizovat situaci v různých evropských zemích hledají ruští agenti na sociálních sítích. Např. na Telegramu. BIS ale vidí problém i v tom, že z Česka dorazily do Ruska některé výrobky, konkrétně různé průmyslové stroje, které lze využít i ve válečné výrobě. Takovéto stroje putovaly do Ruska přes třetí země.

„Pokračující izolace Ruska se projevuje na výrazném snížení tradičních operačních možností ruských zpravodajských služeb a kybernetická špionáž proto představuje důležitý nástroj k získávání informací. Stejně jako v předchozích letech byl v Česku aktivní ruský státní/státem podporovaný aktér, který se věnuje zejména získávání informací z prostředí mezinárodní politiky s důrazem na státy EU a NATO a mezinárodní organizace,“ uvedla BIS.

Ale podle BIS bychom neměli přehlížet ani aktivity Číny. Ta jen jedná sofistikovaněji a hledá spolupracovníky mezi vysokoškolskými pracovníky.

Demokratickým světem rezonuje sousloví čínská hrozba. Zatímco však jiní aktéři v čele s Ruskem sami definují to, čím nás ohrožují, zejména pak veřejně páchanými zločiny a otevřeně deklarovanými nenávistnými záměry, u Číny (myšleno Čínské lidové republiky) je pochopení nezbytnosti bránit se jejímu vlivu obtížnější. To, že aktuálně nevnímáme přímou čínskou vojenskou hrozbu namířenou proti nám, nezaznamenáváme hrozbu terorismu mířenou z Číny a ani se neobáváme masivní nelegální migrace z tohoto teritoria, neznamená, že pro nás Čína nepředstavuje iminentní a zásadní hrozbu,“ stojí ve zprávě BIS.

Poslední z 27 stran výroční zprávy je věnována rozpočtu. Výdaje BIS činily za rok 2023 podle rozpočtové kapitoly něco přes 2,227 miliardy korun.

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

Ing. Veronika Vrecionová byl položen dotaz

Myslíte, že válka mezi Ruskem a Ukrajinou nemůže skončit mírem?

Ale jak jinak skončí? Nemyslíte, že je naivní si nalhávat, že Ukrajina může Rusko porazit? Kdyby to bylo možné, už by to udělala. Myslím, že větší od dalších států pomoci se Ukrajině už nedostane, spíš bohužel naopak. Vy sice tvrdíte, že vidina míru je falešná, ale třeba i prezident Pavel už mluví o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

cha cha cha, opět čučkařské bludy, , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepadr , 12.09.2024 15:51:52
nejnebezpečnější je Říše zla - USA.

|  12 |  0

Další články z rubriky

Místo munice dejte peníze na povodně. Ševčík udeřil na Fialovu vládu

22:03 Místo munice dejte peníze na povodně. Ševčík udeřil na Fialovu vládu

Největší povodňové škody nemusely nastat, mohla tomu pomoci výstavba přehrady, které však zabránila …