Rusko ohlásilo stažení z Chersonu. Džamila Stehlíková se chystá pít

09.11.2022 20:10 | Ze sítí

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu nařídil stažení do obranných pozic za řekou Dněpr. Armáda nebyla schopná zásobovat Cherson, bála se obklíčení a záplav. Podle agentury TASS to uvedl jeho resort.

Rusko ohlásilo stažení z Chersonu. Džamila Stehlíková se chystá pít
Foto: Facebook
Popisek: Sergej Šojgu

Ruská vojska mají opustit pravý břeh Dněpru v Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny. Zde mimo jiné leží středisko oblasti Cherson, jedno z největších měst, které se ruským vojskům podařilo během invaze na Ukrajinu dobýt. Poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak dnes však podle agentury Reuters upozornil, že dělat z prohlášení závěry ohledně stažení Rusů z Chersonu by bylo ukvapené. Část ruských sil podle něj v oblasti zůstává a do regionu proudí další ruští vojáci.

„Zahajte stahování vojsk a přijměte veškerá opatření k zajištění bezpečné přepravy vojáků, zbraní i techniky za řeku Dněpr,“ řekl Šojgu veliteli ruských invazních sil na Ukrajině Sergeji Surovikinovi. Velitel mu odvětil, že ruská vojska zaujmou obranné pozice na levém břehu řeky. Manévr se podle něj uskuteční „v nejbližší době“.

Kyjev na dnešní Šojguovo oznámení zareagoval skepticky. „Dokud nad městem Cherson nebude vlát ukrajinská vlajka, nemá smysl o ruském ústupu mluvit,“ řekl Reuters představitel ukrajinské prezidentské kanceláře Podoljak. „Ukrajina nepřikládá ruským prohlášením pozornost, slova a činy se liší,“ dodal. Píše o tom mimo jiné server ČeskéNoviny.cz.

Podle gubernátora Chersonské oblasti Vladimira Salda dnes také zemřel při nehodě zástupce šéfa ruské okupační správy v oblasti Kirill Stremousov. Zahynul při dopravní nehodě. 

„Dnes zemřel Kirill Stremousov. Zemřel v Chersonské oblasti při jízdě autem, které mělo nehodu,“ uvedl na síti telegram Ruskem dosazený gubernátor oblasti Saldo. Bližší informace k okolnostem nehody nesdělil. Stremousovo úmrtí již dříve potvrdil také krymský gubernátor Sergej Aksjonov a šéf Sevastopolu Michail Razvozžajev.

Změny v ruské strategii nadšeně přivítala Džamila Stehlíková, bývalá ministryně pocházející z regionu bývalého SSSR.

Generál, který ztratil klíčovou pozici a tím prohrál válku, by se měl zastřelit a učinit tak další gesto dobré vůle. Dnes si dám skleničku. Pokud se Šojgu zastřelí, dvě skleničky. Když zastřelí Putina - sud,“ tweetovala.

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …