Rusové se nikam nepohrnou, dokud Ukrajince nezlomí. Pak může přijít Vietnam

25.06.2024 14:30 | Monitoring

Kdy se válka na Ukrajině opět rozpohybuje? Analytik Tyler Weaver dává jednoduchou odpověď – až to bude pro Rusy výhodné. Zatím totiž způsob vedení války hraje v jejich prospěch, takže se změnou pospíchat nebudou. Dokud na jedné frontě nedojde k hlubokému průlomu, není důvod velkou ruskou ofenzívu očekávat. Ale až se tak stane, USA prý budou „žhavit helikoptéry“ jako ve Vietnamu.

Rusové se nikam nepohrnou, dokud Ukrajince nezlomí. Pak může přijít Vietnam
Foto: Repro Youtube
Popisek: Evakuace Saigonu - 1975

Že válka na Ukrajině připomíná první světovou válku už bylo napsáno mnohokrát. Nicméně i více než 100 let starý konflikt se nakonec dostal do fáze, kdy se linie začaly pohybovat, protože už byly neudržitelné. Stejnou otázku si analytici kladou i u současné války, tedy kdy dojde ke zlomu.

Jedním z nich je například Tyler Weaver, známý pod přezdívkou Armchair Warlord. Ten tvrdí, že Rusové mohou zahájit ofenzívu na strategické úrovni na Ukrajině v podstatě kdykoliv si budou přát. Ale druhá věc jsou podmínky, tedy co by od ní očekávali a kdy budou vědět, že je čas poslat tanky.

Hlavní podle něho bude, jak úspěšná je ruská snaha rozdrtit síly Ukrajiny. Podotýká, že i přes nadšenou podporu od NATO a numerickou převahu Ukrajiny během většiny války mají Rusové rozhodně pozitivní poměr ztrát proti nepříteli. „Ukrajina si prožívá demografický kolaps zatímco ruská společnost vcelku válku ani nepocítila,“ říká.

Anketa

Kdyby Česká televize zítra zcela a bez náhrady zanikla a přestala vysílat, chyběla by vám?

2%
93%
hlasovalo: 21694 lidí
Vrchní velení prý v této válce klade velký důraz na účinnost. „Mnohá ruská rozhodnutí na operačně-strategické úrovni lze vysvětlit jednoduše tím, že Rusové hledali co nejefektivnější způsoby, jak způsobit AFU masové ztráty s co nejmenším rizikem pro sebe,“ uvádí analytik. A vyvozuje z toho, že rozhodnutí přejít od pomalé poziční války k mobilní a rychlé bude vycházet ze stejného úsudku. Jinými slovy, ofenzívu na poražení Ukrajiny Rusové spustí, až budou ukrajinské síly zlomené z pozičního boje. Nebudou se podle něho snažit změnit styl boje jen tak, aby Ukrajince porazili v manévrech. „Současný průběh hry svědčí Rusům, takže nebudou spěchat, aby ho měnili,“ myslí si analytik.

Porovnává dvě úspěšné ofenzívy. Jednak operaci Bagration za druhé světové války a pak Ho Či Minovu ofenzívu z roku 1975. Podotkl, že operace Bagration zničila nacistickou skupinu armád Střed. Ale za cenu 180 000 mrtvých. Zatímco Ho Či Minova ofenzíva měla ztráty „jen“ 8 000 a ukončila válku ve Vietnamu. Dle analytika je jasné, kterou variantu Rusové chtějí. „Mají strategický vhled a vidí, že současná Ukrajina jako zkorumpovaný a hluboce nefunkční předsunutý stát podporovaný nekonečnou zahraniční pomocí je mnohem podobnější Jižnímu Vietnamu než nacistickému Německu,“ soudí o ruských analytických schopnostech Weaver.

Takže co se bude dít v praxi? Rusové dle analytika budou nadále metodicky „pošťuchovat“ Ukrajinu, dokud se nějaká část fronty nezbortí do hloubky a pak „přijde peklo“. „To by se mohlo stát poměrně brzy – například nedávné ruské manévry v Charkově měly pravděpodobně tento plán urychlit – ale bez ohledu na to bude ministerstvo zahraničí krátce poté žhavit své vrtulníky,“ naráží analytik na to, jak byla evakuována americká ambasáda v Jižním Vietnamu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Karel Šebesta

Mír

Dobrý den, je pravda, že ANO mluví o míru již dlouho, byť si myslím, že by si ho přáli i ostatní strany i státy, ale ptám se, máte také návrh, jak ho dosáhnout? Máte dojem, že Rusko si mír přeje, a že bude ochotné přistoupit na nějaký kompromis? Zatím si podle mě klade dost nereálné požadavky. Nebo ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Zdrhali z Kábulu, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseorm , 25.06.2024 14:46:40
a své švestky ve fofru zabalí i na Ukrajině. Smůla je, že náklady nedopadnou na Fialu ani zděšenou Mirku, ale na pracující Čechy, Slováky, Maďary.

|  21 |  0

Další články z rubriky

A co moje matka? Z Ukrajiny unikl dopis o tamních poměrech

11:14 A co moje matka? Z Ukrajiny unikl dopis o tamních poměrech

Ukrajina se snaží řešit nedostatek vojáků zavedením nového mobilizačního zákona, který však způsobuj…