Růžička v Senátu zůstane, hotovo po prvním kole. Zaděláno má Pirk a Marvanová

25.09.2022 8:50

Z prvního kola voleb do Senátu v pražských obvodech již vzešel jeden vítěz. Někteří nepostoupili jen těsně a míří do kola druhého, jež se odehraje za týden. Senátorem v Praze 6 bude senátor Jiří Růžička (TOP 09), zvolen byl už v prvním kole. V Praze 10 se o Senát střetnou Jan Pirk (TOP 09) a senátorka Renata Chmelová (STAN). V Praze 11 se o Senát utkají Hana Kordová Marvanová (ODS) a Ladislav Kos (HPP 11). Vyplývá to z výsledků sčítání hlasů na www.volby.cz. 

Růžička v Senátu zůstane, hotovo po prvním kole. Zaděláno má Pirk a Marvanová
Foto: Hans Štembera
Popisek: První místopředseda Senátu Jiří Růžička

Z prvního kola senátních voleb postupují do druhého kola dva nejúspěšnější kandidáti, pokud však jeden z nich získá už v prvním kole nadpoloviční většinu hlasů, stává se senátorem rovnou.

Senátorem ve volebním obvodu Praha 6 bude Jiří Růžička (navržen TOP 09) z klubu Starostů. Hned v prvním kole mandát obhájil a získal nadpoloviční počet hlasů, 50,28 %. Druhá Dana Balcarová (Piráti) dostala 14,97 % hlasů.

Růžička je třetím zvoleným senátorem v prvním kole v letošních senátních volbách. V roce 2016 ve 2. kole získal 72,06 % hlasů.

K senátnímu obvodu, který zahrnuje například Prahu 6, přitáhl v pátek pozornost předseda SPD Tomio Okamura, jenž do urny vhodil natržený hlasovací lístek s Růžičkovým jménem. Svůj hlas považoval za neplatný a protestní, ale ukázalo se, že pravidlům neodporuje a zřejmě byl započítán.

Do druhého kola senátních voleb v obvodu Praha 10 postoupili letos nejstarší kandidát 74letý kardiochirurg Jan Pirk (TOP 09) a Renata Chmelová (STAN). Pirkovi k úplnému vítězství nechybělo mnoho, získal 44,77 % hlasů. Chmelová získala 24,35 % hlasů

Do druhého kola senátních voleb v obvodu Praha 11 postoupila se ziskem 39,09 % hlasů Hana Kordová Marvanová (ODS), která se zde utká s dosavadním senátorem Ladislavem Kosem (HPP 11), ten jako druhý obdržel 16,88 % hlasů.

Vítězem prvního kola senátních voleb je opoziční hnutí ANO před ODS, KDU-ČSL a TOP 09; poraženým je hnutí STAN. Premiérové zastoupení v senátním finále, které bude za týden 30. září a 1. října, bude mít z parlamentních stran opoziční hnutí SPD. Strany vládní koalice si většinu v horní parlamentní komoře udrží.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…