Sčítání v polovině: Volby do Senátu vede ANO. Našlápnuto má Šlachta

28.09.2024 14:55 | Monitoring

Česko si zvolilo 22 nových senátorů. Po sečtení poloviny okrsků vede sedm kandidátů hnutí ANO. STAN vede v šesti volebních obvodech, ODS v pěti.

Sčítání v polovině: Volby do Senátu vede ANO. Našlápnuto má Šlachta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na mimořádné schůzi sněmovny o navýšení koncesionářských poplatků České televizi a rozhlasu mluvil Andrej Babiš 4,5 hodiny

Voliči ve finálových duelech rozhodnou o 22 budoucích senátorech ANO rovněž historicky poprvé dva senátory získalo už před týdnem na Sokolovsku a Ostravsku a ve finále má 19 kandidátů. Volby se uskuteční ve 22 obvodech z 27, neboť i na Karvinsku, Vsetínsku a v Praze 12 si lidé svého senátora vybrali už v prvním kole.

Po sečtení poloviny okrsků vede v druhém kole senátních voleb sedm kandidátů hnutí ANO. Starostové vedou v šesti volebních obvodech, ODS v pěti. Šanci na senátorské křeslo má také předseda hnutí Přísaha Robert Šlachta.

Volební účast byla tradičně tradičně nízká. U druhého kola senátních voleb se pohybuje kolem 16 %.

Hnutí ANO si podle slov Andreje Babiše bude nárokovat funkci jednoho z místopředsedů Senátu, pokud v nynějším finále senátních voleb dostatečně posílí. Babiš to dnes řekl novinářům poté, co v senátních volbách hlasoval pro poslankyni ANO Helenu Válkovou, která je vyzyvatelkou stávajícího senátora Zdeňka Hraby z klubu ODS a TOP 09.

„Pokud číselně nebo podle nějaké tradice v tom Senátu máme mít na to nárok, tak určitě naši o to požádají,“ uvedl Babiš. Vedení Senátu je nyní pětičlenné, křeslo předsedy obsazuje nejsilnější frakce. Šanci zůstat v čele má Miloš Vystrčil (ODS), místopředsedy jsou zástupci Starostů, KDU-ČSL, ODS a TOP 09.

„Nejdůležitější je, jak uspějí kandidáti vládní koalice,“ sdělil premiér a předseda ODS Petr Fiala počty za celou vládní koalici. Před volbami mluvil o tom, že by za dobrý výsledek považoval sedm či osm senátorů za ODS.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Proč právě teď odvoláváte Bartoše?

Nevěřím, že je za tím fiasko s digitalizací stavebního řízení, kdyby ano, vyhodil byste ho už dřív. Proč tak najednou? A co pozitivního podle vás teď změní nový ministr? Vždyť než se zorientuje, bude problém narůstat a za rok jsou volby.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 1 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Vyhráli jsme, rozjel Fiala tiskovku. A začal gril: Vyhrálo ANO, zvolala ČT. Rána v závěru

18:12 Vyhráli jsme, rozjel Fiala tiskovku. A začal gril: Vyhrálo ANO, zvolala ČT. Rána v závěru

„Náš cíl ubránit Senát před levicovými populisty se podařil," uvedl na tiskové konferenci premiér Pe…