Šéf SOCDEM Šmarda ztratil trpělivost s vládou. Nevídanou akcí hodlá upozornit na žalostnou situaci v sociálních službách

25.06.2024 19:11 | Komentář

Sociální služby patří dle sociálních demokratů dlouhodobě mezi mimořádně podfinancované segmenty s tím, že pečovatelé a jiní sociální pracovníci tuto práci vykonávají spíše z nadšení a ochoty pomáhat druhým, než jako práci pro peníze. Předseda SOCDEM Michal Šmarda na to hodlá upozornit netradičním způsobem, který dosud v české politice nemá obdoby. Na vlastní kůži si vyzkoušel práci sociálního pracovníka.

Šéf SOCDEM Šmarda ztratil trpělivost s vládou. Nevídanou akcí hodlá upozornit na žalostnou situaci v sociálních službách
Foto: Archiv Michala Šmardy
Popisek: Michal Šmarda

Ve videu, které SOCDEM zveřejnila na sociálních sítích, Šmarda nejen uklízí a nakupuje pro klienty, kteří si již tyto práce nejsou schopni obstarat, ale také pomáhá při hygieně či při stravování. Šéf SOCDEM si zkusil všechno, co k běžné práci sociálních pracovníků patří. 

Krátké video pravděpodobně avizuje větší projekt, který sociální demokraté připravují. „Kde se stala chyba? S pravdou ven! Brzy na sociálních sítích,“ poutá strana.

„Děláte nenahraditelnou práci. Stát vás ale přehlíží. Stejně jako řadu dalších pracujících lidí u nás,“ uvádí SOCDEM.

Michal Šmarda zavítal do sociálních služeb v Bohumíně, kde se zjevně na jeden den naplno pustil do práce pečovatele. Záběry například ukazují, jak vytírá podlahu, zametá, přináší nákupy, chystá jídlo na talíř a asistuje seniorovi při jídle, pomáhá nepohyblivým klientům a další věci. Záběry jsou patrně pořízené jak u jednotlivých klientů doma, tak v pečovatelském domě.

Videosnímek ukazuje i názory několika kolemjdoucích lidí na práci pečovatele. „Za ty peníze bych to nedělal. Na to musí být povaha. Ta práce je těžká. Člověk vyhoří,“ zní ve videu.

Co přesně tímto videm SOCDEM zamýšlí, zatím jasné není, ale strana slibuje brzy odhalit více. Na sociální témata a na vládní přístup k financování tohoto oboru však sociální demokraté výrazně upozorňovali i v kampani před volbami do Evropského parlamentu. Že by návrat sociální demokracie ke kořenům? Počkejme si tedy na další kroky.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Jan Lipavský byl položen dotaz

Peníze a kariéra jsou pro vás evidentně na prvním místě

Jestli máte takový problém s tím být Pirát, proč jste stranu neopustil dřív, než se jí přestalo dařit? Možná teď zůstanete dál ministr, možná si pak vysloužíte nějaký dobrý flek, ale to je vám jedno, jak jste se zachoval jako člověk? Bartoš vás kdysi bránil a zastával se vás a co jste udělal vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlovy narozeniny: Rakušan, Nerudová, Fiala, všichni vzpomínají. Hlavně na to, proti komu se vymezoval

12:00 Havlovy narozeniny: Rakušan, Nerudová, Fiala, všichni vzpomínají. Hlavně na to, proti komu se vymezoval

Václav Havel, poslední československý a první český prezident republiky, by dnes oslavil 88. narozen…