Sílu a Evropu... Co naslibovala Leyenová, než šli poslanci hlasovat

18.07.2024 17:04 | Zprávy

Ursula von der Leyenová by ráda pokračovala jako předsedkyně Evropské komise dalších 5 let. Ale bez souhlasu většiny europoslanců to nejde. A tak se Leyenová postavila před 720 poslankyň a poslanců a začala mluvit. O Green Dealu, o ochraně klimatu, o válce na Ukrajině, kde zavzpomínala na Zelenského a vynadala maďarskému premiérovi Viktoru Orbánovi. A v neposlední řadě volala po odbourávání byrokracie v EU, na což měla už uplynulých 5 let.

Sílu a Evropu... Co naslibovala Leyenová, než šli poslanci hlasovat
Foto: Twitter.profil Von der Leyenové
Popisek: Ursula von der Leyen, předsedkyně Evropské komise

Ursula von der Leyenová, která se uchází o pokračování mandátu předsedkyně Evropské komise, promluvila k europoslancům. Právě ti totiž rozhodnou o tom, zda bude ve své pozici pokračovat. Leyenová před 720 muži a ženami pronesla takřka 50 minut trvající projev, během něhož si několikrát vysloužila hlasitý potlesk.

Po většinu svého projevu mluvila anglicky, ale projev prokládala francouzskými větami i větami ve své rodné němčině.

„A ve světě plném protivenství závisí osud Evropy na tom, co uděláme dál,“ sdělila členům Evropského parlamentu. „Navzdory významným věcem, které jsme udělali a překonali, Evropa nyní stojí před jasnou volbou, volbou, která bude formovat naši práci na příštích pět let, ale také určí naše místo ve světě na dalších 50 let. Volba spočívá v tom, zda nás budou utvářet události a svět kolem nás, nebo se spojíme a vybudujeme si svou budoucnost pro sebe. Evropa nemůže kontrolovat diktátory a demagogy po celém světě, ale může se rozhodnout chránit svou vlastní demokracii. Evropa nemůže zastavit změny, ale může se rozhodnout, že je přijme a investuje do nového věku prosperity a zlepšení kvality našeho života,“ pokračovala.

Vrátila se do časů pandemie covidu, kdy členové parlamentu drželi chvíli ticha za všechny, kteří během pandemie zemřeli, a vrátila se také do časů, kdy ke členům parlamentu promlouval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Nikdy nezapomenu na vystoupení prezidenta Zelenského na začátku ruské války na Ukrajině, kdy ani překladatelé nemohli zadržet slzy,“ připomínala poslancům.

Po chvíli se vrátila zpět do přítomnosti a poslance varovala.

„Ale vážení členové, abychom si vybrali Evropu zítřka, musíme uznat, jak se lidé dnes cítí. Nacházíme se v období hluboké úzkosti a nejistoty,“ poznamenala Leyenová. Upozornila, že řadu občanů EU trápí otázka, kde budou bydlet.

„Mladí lidé se obávají o planetu, svou budoucnost a vyhlídek na válku. Firmy a zemědělci se cítí pod tlakem. A to vše je příznakem světa, ve kterém se všechno zbrojí a bojuje, kde je jasný pokus rozdělit a polarizovat naše společnosti,“ pokračovala von der Leyenová.

Jedním dechem dodala, že EU se těmto výzvám zvládne postavit a řešit je.

„A proto vás dnes žádám o vaši důvěru. Protože, stejně jako vy, jsem do politiky vstoupila, abych udělala změnu pro celou společnost, abych se postarala o generaci svých dětí a vnoučat, jako to udělali ti, kteří přišli před námi. Pozorně jsem naslouchala demokratickým silám v tomto parlamentu a jsem přesvědčena, že tyto pokyny odrážejí, kolik toho máme společného. Navzdory rozdílům, které jsou v každé demokracii zdravé. Takže, vážení členové, naší první prioritou bude prosperita a konkurenceschopnost,“ prohlásila Leyenová.

Podle Leyenové by lidé měli mít na paměti, že ekonomika se mění. Vůči světu musí podle Leyenové EU zlepšit svou konkurenceschopnost a doma musí posílit jednotný trh EU. „Potřebujeme méně hlášení, méně byrokracie, více důvěry, lepší vymáhání, rychlejší povolování. Pověřím proto každého komisaře, aby se podrobně ponořil do svého portfolia a konkrétně se zasadil o snížení byrokratické zátěže. Jmenuji viceprezidenta, který bude koordinovat tuto práci a podávat zprávy o pokroku tomuto parlamentu,“ vypočítávala.

Pozornost věnovala také energetice a zdůraznila, že 50 procent energie se v EU vyrobilo z čistých zdrojů. Alespoň v první polovině roku. „Investice do čistých technologií se v Evropě více než ztrojnásobily,“ volala od řečnického pultíku. EU teď prý věnuje větší pozornost investicím do produkce čistého vodíku a získávání energie z něj. Víc než USA a Čína. „Budeme se držet naší růstové strategie a cílů, které byly stanoveny pro roky 2030 a 2050, nyní se zaměříme na implementaci a investice, abychom toho dosáhli.“

Upozorňovala také, že limitujícím faktorem dalšího růstu EU jsou vysoké ceny energií. Ceny, které však podle Leyenové EU řeší a dařilo se jí třeba odolávat ruskému vydírání v oblasti energetiky.

„Společně jsme masivně investovali do domácích, levných obnovitelných zdrojů. A to nám umožnilo osvobodit se od špinavých ruských fosilních paliv. Vážení členové, Evropa potřebuje více investic, ať už jde o zemědělství nebo průmysl, digitální nebo strategické technologie, ale také více investic do lidí a jejich dovedností,“ zdůraznila Leyenová.

To, co firmy potřebují ke svému růstu, by podle Leyenové měly najít přímo v EU. „Budoucnost naší prosperity musí vzniknout v Evropě. To je jasné. A to je něco, na co opravdu musíme tlačit.“

Pokud jde o válku na Ukrajině, Leyenová již jednou mluvila o ukrajinském prezidentovi a teď pokračovala. „Před dvěma týdny odjel premiér předsednické země Evropské unie do Moskvy. Tato takzvaná mírová mise nebyla ničím jiným než misí appeasementu,“ zdůraznila von der Leyenová. „Jen o dva dny později namířily Putinovy rakety na dětskou nemocnici a porodnici v Kyjevě. A všichni jsme viděli obrazy dětí pokrytých krví. Viděli jsme matky, jak se snaží přivést mladé pacienty s rakovinou do bezpečí,“ pokračovala nesmlouvavě v popisu reality.

Leyenová je přesvědčená, že raketa na onkologicky nemocné pacienty nedopadla omylem, ale šlo o mrazivou zprávu světu.

„Takže, vážení členové, naše odpověď musí být stejně jasná. Nikdo nechce mír víc než Ukrajina. A my musíme stát po jejím boku a pomoct jí prosadit spravedlivý a trvalý mír pro svobodnou a nezávislou zemi.“

Vedle toho je podle Leyenové třeba bojovat s korupcí a čelit jí. „Chci, aby se Europol stal skutečně operativní policejní agenturou, a také musíme udělat více pro zabezpečení našich vnějších hranic,“ volala dál Leyenová.

 

 

Ve druhé polovině projevu volala také po kráčení po cestě za dosažením rovnosti žen a mužů.

A nakonec volala po silné EU.

„Pojďme si vybrat sílu. Pojďme si vybrat vedení. Pojďme si vybrat Evropu. Děkuji mnohokrát a ať žije Evropa,“ zakončila své vystoupení.

A sklidila velký potlesk.

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Zuzana Moravčíková byl položen dotaz

Máte zkušenosti na post hejtmanky?

Dobrý den, dočetla jsem se, že jste v zastupitelstvu KH a ještě v opozici, takže komunálem jste neprolezla. Nelíbilo se mi, že osočujete lídra za ČSSD Řiháka- je určitě lepší než vy. Jde vám o sebe nebo o ČSSD? Kdyby vám šlo o stranu, tak se přeci chováte jako politik a nepoškozujete stranu vašimi v...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

A tak se Leyenová postavila před 720 poslankyň a poslanců a začala mluvit. O Green Dealu, o ochraně klimatu, o válce na Ukrajině, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusesafec , 18.07.2024 18:28:47
Já si myslím, že v uplynulých 5 letech všem ukázala, kam EU vede a kam ji v dalším období asi i spolehlivě dovede. Zdá se, že EU zcela chybí zpětná vazba k činům, které dělá. A každý inženýr dobře ví, že řízení nebo regulace jakéhokoliv systému bez zpětné vazby je nemožná a systém dříve, či později havaruje.

|  9 |  0

Další články z rubriky

Kočka snědená migranty novým tématem voleb v USA

10:24 Kočka snědená migranty novým tématem voleb v USA

Volební souboj v USA může být hodně těsný. Pro voliče demokratů i republikánů je nejdůležitějším tém…