Sleva 1,7 haléře. Podle zákona naprosto v pořádku. Nová finta supermarketů

11.07.2024 10:57 | Analýza

Některé supermarkety se uchylují nejen ke klamání při poskytování slev, které je za hranou zákona. Mnozí velcí obchodníci používají také fígle, skrze něž dokážou zákazníky „ošálit“ i zcela legálně. U zlevněného zboží tak sice správně informují o výši poskytnuté slevy, avšak při pohledu na malou původní slevu mohou nakupující lidé zjistit, že ve skutečnosti ušetří jen jednotky haléřů. Slevu 25 haléřů tak kupříkladu nalíčil Globus u čtvrtkilového kusu tuňáka, který běžně stojí 998 korun za kilo. Ani to však nebyl vrchol. „Neporazitelnou“ slevu necelých 1,7 haléře na třetinku plzně si na lidi nachystal Albert.

Sleva 1,7 haléře. Podle zákona naprosto v pořádku. Nová finta supermarketů
Foto: Repro X @vojtarai
Popisek: Plzeň ve slevě

ParlamentníListy.cz již několikrát upozornily na nekalé obchodní praktiky týkající se způsobu zlevňování zboží v supermarketech v Česku, kdy si spotřebitelé namísto úspory naopak připlatili – přestože jim cenovka tvrdila, že jde o slevu. Na podobnou past mohli nakupující častokrát v posledním roce narazit v supermarketu Albert u drogistického zboží, mezi nímž například byly zákazníkům nabízeny prací kapsle Ariel All in 1 v „akci“ za 399 korun ze 799 korun. Přestože u nich supermarket tvrdil, že jsou v 50procentní slevě, skutečnost byla taková, že v rámci „akce“ naopak zdražily. Jejich nejnižší cena za posledních 30 dní, ze které musí sleva v souladu se zákonem o ochraně spotřebitele vycházet, totiž nebyla uvedených 799 korun, nýbrž 379 korun. Kdo tyto kapsle ve „slevě“ v Albertu koupil si tak ještě připlatil 20 korun oproti ceně, které byla před touto rádoby „akcí“.

Jde však samozřejmě o praxi, která je za hranou zákona, a není tedy divu, že za ní obchodníkům hrozí sankce v podobě pokut udělených Českou obchodní inspekcí (ČOI). Právě ty padají kvůli častým prohřeškům obchodů, týkajících se slev, hojně a jen od 2. ledna do 31. března nabylo právní moci celkem 104 pokut v celkové hodnotě 4 329 500 Kč.

Obchodní řetězec Albert za své „slevy neslevy“ dostal v součtu při letošních kontrolách nejvíce pokut a tiskový mluvčí České obchodní inspekce František Kotrba ParlamentnímListům.cz sdělil, že Albert musel zaplatit dvě pokuty po 400 tisících korun a pak přišla ještě třetí ve výši 350 000 korun. Nejvyšší pokutu pak za nedostatky při slevových akcích obdržel Kaufland, kterému přistálo k zaplacení 570 tisíc korun. 400 tisíc korun musel „zacálovat“ zkraje roku Lidl a 280tisícová pokuta přišla od České obchodní inspekce řetězci Penny Market.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

Proč nemáme referendum?

Paní Válková, rád bych znal váš názor na to, proč si myslíte, že neprošel váš návrh na uzákonění referenda, když je zakotveno i v ústavě a taky by mě zajímalo, proč jste zákon nepřijali, když jste byly ve vládě vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Co takhle, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseYchtyl , 11.07.2024 12:36:47
schválit zákon, v ostatní Evropě zcela běžný - prodejce má povolenou marži do 10%... Překročíš, pokuta 30% ročního zisku... Ovšem to u nás nemůže projít... :(((

|  11 |  0

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Povodeň, kampaň. Fotky skoro za čtyři mega. „Morální svinstvo“

12:54 Hejtman Grolich: Povodeň, kampaň. Fotky skoro za čtyři mega. „Morální svinstvo“

Můj kanál má více sledujících. Tak vysvětlil hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich, proč se krizo…