Smlouva s USA schválena. Pekarová si libuje, Černochová také

19.07.2023 19:30 | Monitoring

Poslanci dnes schválili smlouvu o česko-americké obranné spolupráci, na Twitteru to oznámil oznámil poslanec a předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek s tím, že jde o „nezbytný krok“ a také jasný vzkaz Putinovi. Historický okamžik – Česko posiluje svou bezpečnost a upevňuje svou suverenitu, radují se další zástupci vládní koalice.

Smlouva s USA schválena. Pekarová si libuje, Černochová také
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jakub Michálek

Protože Senát souhlasil s dohodou o obranné spolupráci už minulý týden, prezident Petr Pavel ji může podepsat, a završit tak ratifikační proces v Česku. Poslanecká debata trvala zhruba 4,5 hodiny, převažovaly kritické příspěvky poslanců SPD. Několik desítek lidí proti smlouvě protestovalo na Malostranském náměstí blízko sněmovních budov. Souhlas se smlouvou vyjádřila i většina poslanců ANO.

Jakub Michálek ocenil, že na schválení obranné smlouvy České republiky s USA byla ve Sněmovně široká shoda. Jde podle něj také o důležitý krok, který má pomoct zahnat případné myšlenky ruského prezidenta o útoku na naši kotlinu.

„Sněmovna schválila smlouvu o užší spolupráci obrany naší země s Američany, kterou mají ostatní státy NATO. V době ruské agrese je to nezbytný krok, aby Putin věděl, že jsme připraveni, a ani ho nenapadlo halucinovat o nesmyslech, jako je útok na naše území. Oceňuji širokou shodu,“ uvedl pirátský poslanec na svém twitteru.

Nadšení neskrývala ani předsedkyně Poslanecké sněmovny a šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, která uvedla, že obranná smlouva s USA výrazně přispěje k upevnění naší suverenity, protože zlepší obrannou a bezpečnostní spolupráci s důležitým spojencem. „Mám obrovskou radost, že byla před malou chvílí ve Sněmovně schválena,“ napsala. Česká republika tím podle ní posiluje svou bezpečnost.

Spokojenost se schválením česko-americké smlouvy o obranné spolupráci projevil také její spolustraník Marek Ženíšek (TOP 09), předseda zahraničního výboru.

Zadostiučinění pocítila především ministryně obrany Jana Černochová (ODS), která podepsala smlouvu o obranné spolupráci v květnu v Pentagonu a v Senátu ji hájila 13. července, krok označuje za historický okamžik pro naši zemi. „Parlament vyslovil souhlas s ratifikací Dohody o spolupráci ČR a USA v oblasti obrany (tzv. DCA). Po Senátu ji dnes schválila také Poslanecká sněmovna.

Jde o historický okamžik, kterým získáváme další bezpečnostní záruku a který dokládá, že naše vztahy s USA jsou dnes na velmi vysoké úrovni. To považuji za významné zejména s ohledem na současnou bezpečnostní situaci v Evropě,“ uvedla ve svém tweeetu.

Zároveň informovala, že Sněmovna schválila doprovodné usnesení, které stvrzuje, že spekulace týkající se potenciální vojenské přítomnosti USA podle této dohody nejsou pravdivé a že v této věci zůstává zachována suverenita Parlamentu v souladu s ústavou.

„Děkuji všem zákonodárcům za korektní debatu a konstruktivní přístup. Otázky obrany a bezpečnosti nemají být předmětem politikaření. Děkuji všem z opozice, kteří hlasovali pro DCA a svým postojem se postavili za naše národní zájmy,“ doplnila šéfka obrany.

Premiér Petr Fiala odrážel kritické reakce tím, že není z čeho mít obavy. „Smlouva jasně vymezuje případný pohyb amerických vojáků na našem území. Bez schválení Parlamentu tady žádní vojáci pobývat nemohou. Smlouvu jsme měli mít už dávno, protože ji má 24 států NATO. Je to věc, která je rozumná a která je důležitá,“ uvedl předseda vlády Petr Fiala (ODS) v pořadu Blesku Ptám se, pane premiére.

Podle Černochové smlouva nedává ozbrojeným silám USA právo pobývat na území ČR a jejich pobyt musí vždy schválit vláda nebo Parlament ČR podle článku 43 Ústavy České republiky. „Pokud bude pobyt amerických ozbrojených sil schválen podle článku 43 ústavy, právní postavení amerických vojáků se bude následně řídit dohodou. Konkrétní aktivity amerických ozbrojených sil během jejich pobytu na území ČR budou vždy realizovány na základě domluvy mezi ČR a Spojenými státy,“ ujišťovala v uplynulých dnech.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Šmírování

Četl jsem o návrhu evropské komise, kterým chce zavést plošné šmírování lidí a kontrolovat jejich osobní komunikaci. To jako vážně? Nemyslíte, že to už je hodně přes čáru? Co nějaká ochrana soukromí? A jak moc je reálné, že tento návrh komise projde? Bude se o něm nějak hlasovat? A jestli ano, jak s...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ale, ale. Lidovec otočil, vítá dohodu se Sýrií. „Vrah“ Asad už nesmrdí?

19:40 Ale, ale. Lidovec otočil, vítá dohodu se Sýrií. „Vrah“ Asad už nesmrdí?

Místopředseda parlamentní dolní komory Jan Bartošek (KDU-ČSL) vyzdvihuje průzkumnickou misi v Sýrii,…