Srabe, odstup. Pod šéfem ODS Fialou se zakývala židle

21.09.2024 17:44 | Zprávy

Drtivý volební debakl vládních stran v mnoha českých krajích, kde strany vládní pětikoalice leckde předběhlo opoziční ANO expremiéra Andreje Babiše až o desítky procent, vede k výzvám pro předsedu vlády Petra Fialu (ODS), aby z toho vyvodil osobní zodpovědnost. „Normální by bylo po takovém výprasku nabídnout rezignaci, nebo ji rovnou podat,“ zaznívá směrem k Fialovi. „Kdo ještě doufal, že příští rok pětikoalice obhájí většinu ve Sněmovně, tak po dnešku už můžete přestat i doufat,“ vzkazuje pak kabinetu profesionální volební sázkař Michal Sirový. „Blíží se čas přepřahat,“ zní přímo uvnitř ODS.

Srabe, odstup. Pod šéfem ODS Fialou se zakývala židle
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

Anketa

Zvládá Česká republika současné povodně?

hlasovalo: 7464 lidí
Při sčítání posledních procent hlasů je již jasné, že vládní koalice letošní krajské volby nemůže považovat za úspěch, neboť voliči ve valné většině krajů dali přednost opozici a podporu od lidí získávají jen dosavadní hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba z ODS a hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich z koalice Spolu. Lehké vedení nad hnutím ANO udrželi také Starostové v Libereckém kraji.

V ostatních krajích pak pro vládní pětikoalici nastává situace, kterou novinář Čestmír Strakatý označuje za „masakr“.

Komentátor a profesionální volební sázkař Michal Sirový poznačil, že kdo ještě doufal, že příští rok pětikoalice obhájí většinu ve Sněmovně, tak po dnešku „už můžete přestat i doufat“.

Že není co slavit, už jasně vnímají i leckteří vládní voliči a dávají to jasně najevo na profilu premiéra Petra Fialy (ODS). Vzkazují mu, že šlo o „propadák“ či že by mělo jít o jakýsi „budíček“ pro vládu.

Mnozí jsou však ve svých vzkazech ještě ostřejší a míní, že by Fiala coby šéf ODS a předseda vlády měl za volební výsledky sám vyvodit osobní zodpovědnost. Investor Petr Horáček míní, že „normální by bylo po takovém výprasku nabídnout rezignaci, nebo ji rovnou podat.“

A není sám. „Nejvyšší čas přestat být srab a napsat rezignaci,“ množí se ve výzvách přímo pod příspěvky premiéra Petra Fialy na sociálních sítích.

Nespokojenost již dávají najevo i přímo někteří členové ODS. Novinář Čestmír Strakatý si všímá, že aktuálně nejúspěšnější krajský lídr ODS – hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba sám poznamenává, že jeho výsledek není výsledkem celorepublikové ODS, nýbrž „je to spíš ODS navzdory“.

Také další občanský demokrat místostarosta obvodu Ostrava Jih Radim Ivan již varuje, aby se nikdo z vlády nebo ODS vyjma Martina Kuby a Jana Grolicha neodvažoval označovat výsledky voleb za úspěch. „Jestli někdo z vlády nebo ODS řekne, že to je úspěch (vyjma Martina Kuby a Jana Grolicha) tak ho utopím ve štábním šampaňského,“ rozpálil se.

Zaznívá, že pokud Ivan své varování naplní, pak zřejmě hrozí, že Česko přijde o premiéra. „Já se obávám, že budeš muset utopit pana předsedu,“ padlo v jedné z odpovědí.

Později Radim Ivan doplnil, že by „všichni formální i neformální lídři měli zvážit svoji pozici“. „Co nejdříve regionální sněm s možnou účasti všech členů strany v Moravskoslezském kraji. Zvolení nového vedení. Výzva na obměnu vedení místních sdružení, především tam, kde jsou předsedové 30 let. Heslo nová krev. Ideálně odchod do opozice na kraji,“ napsal.

Celostátně by dle něj měl proběhnout mimořádný kongres, který schválí akční plán vlády a ODS do voleb 2025 a Piráti by pak „měli zvážit pozici ve vládě“, především na Ministerstvu pro místní rozvoj. „Poškozují vládu, ztratili ve všech regionech důvěru,“ myslí si.

Taktéž další člen ODS – podnikatel Tomáš Šalamon doufá, že se tentokrát nikdo z ODS výsledky „nebude opět snažit lakovat na růžovo“. Projekt koalice Spolu se vyčerpal, řešením je silný leadership a věrohodná, pravicová politika. Blíží se čas přepřahat,“ uvedl a gratuloval hejtmanu Kubovi.

Na sociálních sítích se šíří, že by se ono „přepřahání“ nemuselo týkat jen koalice Spolu, nýbrž i samotné ODS a Fialy. Coby o „budoucím předsedovi ODS“ někteří lidé hovoří o jihočeském hejtmanovi Martinu Kobovi.

Volební debakl by tak podle některých hlasů mohl mít dohru i uvnitř občanských demokratů podobně, jakou má u Pirátů. Pirátská strana na základě tristních výsledků voleb ústy svého předsedy Ivana Bartoše informovala, že své funkce k dispozici dává pirátské republikové předsednictvo.

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Proč nemáme referendum?

Paní Válková, rád bych znal váš názor na to, proč si myslíte, že neprošel váš návrh na uzákonění referenda, když je zakotveno i v ústavě a taky by mě zajímalo, proč jste zákon nepřijali, když jste byly ve vládě vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Diskuse obsahuje 81 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nemůže odstoupit., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseSalík , 21.09.2024 18:32:01
V politice už by neměl šanci a normální prací by si nevydělal ani na slanou vodu. A bůhví, jestli by ho vůbec někde zaměstnali. Duševní práce, jak je vidět, schopen není, ovládání strojů by mu nejspíš taky nikdo nesvěřil, kopání krumpáčem je v jeho případě rizikové, tak možná, že by dokázal zamést chodník, ale tomu taky moc nevěřím.

|  15 |  0

Další články z rubriky

Holec po krajských volbách: „Teď přijde sviň*rna.“

19:25 Holec po krajských volbách: „Teď přijde sviň*rna.“

Většina komentátorů u nás píše svým fialovským srdíčkem, voliče ale neoblbnete, říká komentátor Petr…