Starosta Bruselu začal vyhrožovat Orbánovi kvůli migrantům. Nezůstalo to bez odezvy

28.08.2024 16:50 | Monitoring

Mezi Budapeští a Bruselem dál létají slovní hromy a blesky. Maďarský premiér Viktor Orbán dal najevo, že nesouhlasí s verdiktem Evropského soudního dvora, který Maďarsku uložil pokutu 200 milionů eur kvůli nedodržování pravidel azylové politiky EU. Starosta Bruselu Philippe Close se přidal a na Maďary uhodil, že by měli opustit současnou pozici předsednické země EU. Jenže netrvalo dlouho a z Budapešti přišla opověď.

Starosta Bruselu začal vyhrožovat Orbánovi kvůli migrantům. Nezůstalo to bez odezvy
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V zemi vládne se stranou Fidesz - Maďarská občanská unie kontroverzní premiér Viktor Orbán

Evropský soudní dvůr před pár měsíci uložil Maďarsku pokutu za to, že odmítá přijímat běžence. Konkrétně musí zaplatit jednorázovou pokutu 200 milionů eur a penále jeden milion eur za každý den, kdy nebude dodržovat nařízení EU v oblasti migrace. O rozsudku informoval např. server britského listu The Guardian.

Premiér Viktor Orbán se ústy ředitele svého kabinetu Gergelyho Gulyáse proti výroku soudu ohradil. Gulyás na tiskové konferenci před novináři oznámil, že pokud Brusel chce, aby vláda v Budapešti vpustila na své území migranty, musí počítat i s možností, že Maďaři naloží běžence do autobusů a bezplatně je dovezou až do Bruselu.

Když tohle slyšel levicový bruselský starosta Philippe Close, pořádně se dopálil.  A pohrozil Maďarům, že přijdou o probíhající předsednictví v EU.

„Maďarsko, které využívá solidarity EU, skandálně ignoruje ostatní členské státy. Je nezodpovědné zahrávat si se životy lidí v nouzi na úkor obyvatel Bruselu. Musí se zapojit nebo opustit předsednictví v Radě EU,“ nešetřil starosta hlavního města Belgie ostrými slovy na sociální síti X.

Bruselský starosta promlouvá

Jenže netrvalo dlouho a do Bruselu dorazila odpověď. Sepsal ji maďarský ambasador v Bruselu Tamás Iván Kovács.

„Pane starosto, … věnujte, prosím, pozornost tomu, že nedostatkem solidarity trpí Maďarsko, protože to Maďaři chránili jak hranice své, tak vnější hranice EU. Téměř deset let. Bez jakékoli smysluplné podpory ze strany EU,“ napsal maďarský velvyslanec v Bruselu s tím, že Maďarsko vydalo na vnější ochranu hranic EU asi dvě miliardy eur. „Pokud nás Brusel donutí vpustit migranty, měl by být připraven je také přivítat. … Zdá se totiž, že Brusel touží po migrantech, jen pokud zůstávají v ostatních členských státech EU,“ pokračoval velvyslanec.

A pokud Brusel není ochoten migranty přijmout, měl by naopak podpořit ty země, které ze všech sil chrání vnější hranici EU. Velvyslanec rozhodně nepovažuje za vhodné takové země pokutovat 200 miliony eur plus penále.

Dopis na sociální síti X zveřejnil zmocněnec pro maďarské předsednictví v EU Zoltán Kovács.

Z Maďarska přišla tvrdá odpověď.

Z Maďarska přišla tvrdá odpověď.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

JUDr. Jiří Pospíšil byl položen dotaz

kampaň

Myslíte, že je správné, aby si politici hráli na soudce a říkali, kdo smí kde inzerovat? Já chápu, že jde asi o prostory, které patří městu, a je fakt, že svým majetkem si každý může asi nakládat jak chce, ale myslíte, že je to pak férový volební boj, a taky, že se vám tento krok nemůže vymstít? Sou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nevím, že by kdy existovalo "Maďarské Kongo" ale "Belgické Kongo", Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemravní bahno , 28.08.2024 17:31:52
kde se belgický král Leopold II. Belgický choval jako zvíře, existovalo určitě. Sekali tam ruce ženám i dětem za nesplněnou normu kaučuku. Totéž platí pro Británii, kdy: "krása britských žen a jejich umění vařit vyhnaly britské muže na moře a od té doby je Británie námořní velmocí" (Bernard Shaw), ještě za Churchilla byl v Bengálsku hladomor, kterému padly za oběť miliony lidí, protože Churchill nechal veškerou úrodu Bengálska odvézt do Británie. Totéž platí pro žabožrouty s jejich vybíjením vesnic v Alžíru, Holandsku s jeho "Východoindickou společností" Německu s vytlačováním Bushmenů v dnešní Namibii a tak bychom mohli pokračovat. My kolonie neměli a nejsme tedy nikomu nic povinováni. Na azylovou politiku hoďme bobek, co podepsal křivák Rakušan je jeho problém, musíme příště správně volit. Maďarsko dělá správně, navézt krimigranty ze zemí jižně od Sahelu (černochy) do Bruselu, tam si poradí a tam taky vzhledem ke kolonizaci tehdejší Afriky patří. Na východ od Aše ani nohu! Nedat se! Nikomu nejsme nic dějinně povinováni a dobrá vůle se nevyplácí. Z EU zdrhnout co nejrychleji, je to poslední koloniální orgán na světě, jehož obětí jsou státy bývalého "východního bloku" a vyžírkami "Západ". Kdo to nevnímá, je zřejmě zaplacen, či vadný. Zhoršilo se naprosto vše!

|  40 |  0

Další články z rubriky

„To snad není možný, co on si dovolí.“ Holec se splet ve Fialovi. Toto nečekal

22:59 „To snad není možný, co on si dovolí.“ Holec se splet ve Fialovi. Toto nečekal

Publicista Petr Holec to vzal od podlahy. Premiéra Petra Fialy popsal jako muže, kterému ještě pere …