To by bylo, aby nebyl rekord. Šikovně strčený teploměr. Jenže si všimli

24.06.2024 15:30 | Monitoring

Padl nový teplotní rekord. Tuto frázi mohou televizní diváci slyšet v mnoha obměnách. I ve Velké Británii? Ale mají jí věřit. Data pocházejí z meteorologického úřadu. A kde ten je bere? Na serveru Daily Sceptic zapátrali. Jednak je to letiště Heathrow, kde vzduch ohřívají motory letadel. Ale pak je to také park, kde hned vedle teploměru je stavba nápadně připomínající solární elektrárnu.

To by bylo, aby nebyl rekord. Šikovně strčený teploměr. Jenže si všimli
Foto: Repro X
Popisek: Teplotní rekordy v roce 2022

K letnímu zpravodajství patří i informování o teplotních rekordech, které padly. Jenže padly skutečně? Server Daily Sceptic upozorňuje, že klimatické zpravodajství nemusí být úplně objektivní. Jak upozorňuje, na letišti Heathrow naměřili teplotní rekord minulý týden hned pětkrát. O kousek na sever, v Hull East Parku zase čtyřikrát naměřili teplotní rekord v regionu.

„Milovníci tepla samozřejmě uvítají horký vzduch z nesčetných tryskových motorů v první lokalitě a přítomnost něčeho, co vypadá jako solární farma umístěná několik metrů od měřicí stanice ve druhé zmíněné lokalitě,“ komentuje výsledky autor článku Chris Morrison. Dodává, že meteorologický úřad Spojeného království nemá sebemenší problém s tím, že tyto věci ovlivňují měření a nadále tyto excesy publikuje ve svém zpravodajství o teplotních extrémech. Morrison tento úřad podezřívá, že to dělá proto, aby dále šířil agendu nulových emisí.

„Může to být náhoda, že na velkém ostrově se nejteplejší dny častěji vyskytují jen ve velmi specifických zeměpisných lokalitách? Jen několik málo míst je takto obdařeno, a to navzdory celostátní síti meteorologických stanic, která jich čítá přibližně 380. Samozřejmě že ne. Zřejmým vodítkem jsou Heathrow a Hull Park East (viz foto níže), kde se vyskytují obrovská tepelná zkreslení způsobená člověkem,“ poukazuje.

Zeměpisné souřadnice měřicí stanice totiž zadal do Google Earth a zjistil, že se nachází doslova jen pár metrů od objektu, který vypadá jako velký solární komplex. Ale i kdyby se o solární panely nejednalo, Morrison poukazuje, že se nejedná o dvakrát „přírodní“ objekt. Jak již vědci zpozorovali, v okolí solárních panelů je značně tepleji, o 3 až 4 stupně Celsia. V noci.

„Meteorologický úřad již dříve hlásil lokální teplotní rekordy v blízkosti solárních farem. Minulý měsíc byla nejvyšší teplota ve Spojeném království zjištěna v Chertsey, v těsné blízkosti nově instalovaného solárního zařízení,“ připomenul Morrison.

Kromě toho, tyto teplotní rekordy pocházejí ze stanic třídy 4 až 5, kde dochází k velkým výkyvům. Toto hodnocení pochází od Světové meteorologické organizace a odvíjí se od toho, jak měření teploty ovlivňuje blízká činnost člověka, tedy např. budovy.

„Daily Sceptic získal seznam těchto tříd ze žádosti na základě zákona o svobodném přístupu k informacím. Nyní tedy můžeme prozradit, že 39,1 % všech tepelných rekordů deklarovaných minulý týden bylo v téměř nevyhovující třídě 4 s nejistotou 2 °C a 37,3 % vzniklo v nevyhovující třídě 5 s možnou chybou až 5 °C. Když k tomu připočteme 8,2% podíl třídy 3 a její nejistoty ve výši 1 °C, zjistíme, že téměř devět z deseti rekordů je silně ovlivněno lidským faktorem,“ prozrazuje Morrison. S tím, že letiště Heathrow je v kategorii 3 a není jasné, zda je teplo z motorů bráno jako faktor v hodnocení. Co víc, britský meteorologický úřad se prý ani nesnaží rozšířit počet stanic, které mají hodnocení 1.

„Dalo by se očekávat, že nové stanice budou pečlivě umísťovány do lokalit třídy 1, ale zdá se, že se tak neděje. Občanský slídil Ray Sanders si všiml otevření stanice v Neatisheadu v prosinci 2022 a s překvapením zjistil, že má hodnocení třídy 4. Sanders si všímá: ‚To vyvolává velmi vážný problém. Proč meteorologický úřad zavádí do své sítě nové meteorologické stanice, které jsou tak nekvalitní?... Někdo podezřívavý by si mohl myslet, že tyto nevyhovující stanice přidávají záměrně jen proto, aby uměle zvýšili současné teploty ve Velké Británii!‘“ cituje Morrison.

Zmíněný Sanders se také dotazoval na to, jak funguje hodnocení stanic. A dozvěděl se, že každá stanice je posuzována jednak podle standardů Světové meteorologické organizace, ale i britského meteorologického úřadu. Ale jsou to standardy toho druhého, které rozhodují o tom, zda bude místo použito pro poskytování dat o teplotních rekordech.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

Andrej Babiš byl položen dotaz

Co se změnilo?

Ještě nedávno ANO tvrdilo, jak je pro ČR největší hrozbou tato vláda a pokud vím, ani jste nepodpořili usnesení, že je pro nás největší hrozbou Rusko, což bezpochyby je, ale nyní si s vládou notujete a mě zajímá, jak to, že jste takto změnili rétoriku? A druhá věc, opravdu myslíte, že když jsme v NA...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Vědecká solidnost ve psí...., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusefrajava , 24.06.2024 16:29:49
Máme co do činění s pseudovědci,, vědeckým ústavům, institucím šefuji všeho schopni kariéristé, pijavice přisáte na státní kase.

|  13 |  0

Další články z rubriky

A co moje matka? Z Ukrajiny unikl dopis o tamních poměrech

11:14 A co moje matka? Z Ukrajiny unikl dopis o tamních poměrech

Ukrajina se snaží řešit nedostatek vojáků zavedením nového mobilizačního zákona, který však způsobuj…