To šlo rychle: Cyril Svoboda bourá kavárnu. Babiš, Putin... Silné info

13.10.2022 8:29

Jen co proběhla informace, že někdejší ministr zahraničí a expředseda KDU-ČSL Cyril Svoboda sbírá v Senátu podpisy pro svou kandidaturu na prezidenta republiky, liberálně orientované osobnosti ho odmítly jako „proruského“. Argumentují zejména jeho účastí v diskusním panelu ruské televize RT, kde zasedl po boku Vladimira Putina. Svoboda měl sdělit, že nic jako „evropské hodnoty“ nezná. Europoslanec Zdechovský (KDU-ČSL) usuzuje, že exministr by mohl být kandidátem Andreje Babiše na Hrad. Babišovi coby premiérovi ostatně radil. Expremiér nicméně nedávno uvedl, že „jeho“ kandidátem bude osobnost z řad hnutí ANO. Během čtvrtečního dopoledne Svoboda oznámil, že sběr podpisů končí a kandidovat nebude.

To šlo rychle: Cyril Svoboda bourá kavárnu. Babiš, Putin... Silné info
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý ministr a diplomat Cyril Svoboda

Anketa

Jste ještě schopni zajistit si dostatek kvalitního jídla?

16%
hlasovalo: 16316 lidí

Se zprávou o sběru senátorských podpisů přišlo hned několik zpravodajských serverů. SeznamZprávy píší, že sběr podpisů nejenže probíhá, ale zmiňují i konkrétního senátora, který svůj podpis pod Svobodovu kandidaturu připojil.

„Podepsal jsem,“ řekl podle serveru například končící karlovarský senátor Jan Horník (STAN)

Echo24.cz o Cyrilu Svobodovi píše jako o náhradě za Andreje Babiše (ANO). Vychází přitom z vyjádření europoslance Tomáš Zdechovského.

„Koho za sebe Andrej Babiš postaví do prezidentského klání, když mu to v 2. kole pořád blbě vychází? Padají jména jako Alena Schillerová, Karel Havlíček či Martin Stropnický, ale ono to nakonec vypadá, že tam pošle Cyrila Svobodu, který sbírá podpisy v Senátu,“ napsal si Zdechovský na svůj twitter.

 

Pravdou je, že Cyril Svoboda, bývalý politik a předseda KDU-ČSL, který působil v minulosti jako ministr ve čtyřech vládách i v Legislativní radě vlády a má zkušenosti i z diplomatických služeb, byl součástí Babišova týmu, ve kterém pro bývalého premiéra pracoval jako poradce.

Zdaleka ne všichni ale případnou Svobodovu kandidaturu vítají.

 

Bývalý poradce Václava Havla, politolog Jiří Pehe, na svůj twitter okamžitě „pověsil“ fotografii, na které Svoboda sedí u jednoho stolu s ruským diktátorem Vladimirem Putinem a doplnil ji textem.

„Cyril Svoboda prý sbírá podpisy senátorů na prezidentskou kandidaturu. Pokud uspěje a bude kandidovat, měl by se připravit, že po něm bude chtít spousta lidí vysvětlení ohledně jeho účasti na akci, z níž pochází přiložené foto.“

Pehe ale nebyl sám, koho fotografie zaujala. Stejnou fotografii použil i novinář Jan Kudláček, který ji okomentoval jako oslavu lživé hlásné trouby Kremlu Russia Today v roce 2016.

„Tedy mimo jiné 2 roky po zahájení ruské války na Krymu a Donbasu,“ jak doplnil.

 

Dodejme, že na zmíněné fotografii jsou kromě zmíněných Svobody a Putina i další účastníci recepce, mimo jiné třeba Michael Thomas Flynn, americký generálporučík a bývalý poradce pro národní bezpečnost prezidenta Donalda Trumpa, nebo Jill Steinová, americká politička a bývalá kandidátka na úřad prezidentky Spojených států. 

K fotografii se vrací i publicista a politický geograf Michael Romancov, který ji okomentoval také ve svém tweetu.

„Pokud se pletu, tak se omlouvám, ale mám pocit, že v rámci téhle trachtace z jeho úst, na dotaz RT "co jsou evropské hodnoty", odvětil, že o ničem takovém neví... Takže děkuji, nechci!“

Na to reagoval bývalý politik ODS Jiří Payne, který v souvislosti se Svobodovou případnou kandidaturou zase poukázal na jeho úlohu při sporu o Novou scénu Národního divadla.

 

„Cyril Svoboda má na svědomí přiklepnutí Nové scény Národního divadla Themosu. U bývalého notáře bych očekával, že je za to ve vězení,“ myslí si Payne.

Objevují se i zmínky o Svobodově sporu o dejvický dům, který nakonec připadl charitativní organizaci, jak o tom v listopadu 2009 napsal server iRozhlas.cz.

 

„Taky bych připomněla jeho soudní spor s charitativní organizací o dům v Dejvicích. Učiněnej anděl,“ píše jedna uživatelka sociální sítě Twitter.

Dodejme, že Andrej Babiš se kandidáta, kterého v prezidentské volbě podpoří hnutí ANO, chystá oznámit 26. října 2022. Zda to bude on sám či třeba Martin Stropnický, Karel Havlíček či Cyril Svoboda, se tedy dozvíme oficiálně až za necelé dva týdny. Expremiér nicméně uvedl, že kandidátem hnutí ANO bude někdo z jeho středu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …