Trafika pro Beka? Ministrovi napsal naštvaný učitel. A nebyl sám

23.06.2024 21:13 | Zprávy

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) se brání spekulacím, že si v rámci novely zákona o vysokých školách pro sebe chystá „trafiku“ v čele akreditační agentury. „O pozici usilovat nebudu,“ slibuje. Pochopení od lidí na sociálních sítích se však ministrovi ani tak nedostává a mnozí mu připomínají jeho předchozí komunikaci a kauzy, které se s jeho působením ve vládě a Senátu pojí. „Nechápu, že vás někdo podezříval, že byste takovou funkci vůbec chtěl! Vždyť k ní nenáleží ani byt, ani maják…,“ strefují se komentující do Beka.

Trafika pro Beka? Ministrovi napsal naštvaný učitel. A nebyl sám
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr školství Mikuláš Bek (STAN)

Bekovo ministerstvo v tomto týdnu představilo novelu zákona o vysokých školách, v níž se vyskytuje úprava postavení Národního akreditačního úřadu, znamenající, že by namísto ní vznikl formálně nový úřad. Právě tato změna by znamenala, že by o své místo přišel její dosavadní šéf Robert Plaga.

Mezi změnami je rovněž nová podmínka, aby byl šéfem úřadu pouze docent anebo držitel vyššího akademického titulu s alespoň deseti lety praxe akademického pracovníka. Přestože odpracované roky Plaga splňuje, podmínku vyššího titulu by již s Ph.D. vyhovět nedokázal.

Změna se má odehrát na popud Ministerstva školství navzdory tou, že Evropský registr zajišťování kvality vysokého školství, kvůli němuž začala novela vznikat, nic takového nepožaduje, což podněcuje spekulace, že je pravým účelem změn Bekova touha Plagu „vyštípat“ a připravit si „trafiku“ na dobu, až skončí coby ministr.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Mír

Dobrý den, je pravda, že ANO mluví o míru již dlouho, byť si myslím, že by si ho přáli i ostatní strany i státy, ale ptám se, máte také návrh, jak ho dosáhnout? Máte dojem, že Rusko si mír přeje, a že bude ochotné přistoupit na nějaký kompromis? Zatím si podle mě klade dost nereálné požadavky. Nebo ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nakupuj v Polsku, ušetříš. Vysvětlení, proč českého spotřebitele lze „oholit“ víc

18:53 Nakupuj v Polsku, ušetříš. Vysvětlení, proč českého spotřebitele lze „oholit“ víc

Už jsme si zvykli, že pro některé zboží se Čechům (a nejen těm příhraničním) vyplatí zajet do soused…