Ukrajina: 44 sestřelů ruských raket. Do toho přijel Fiala

31.10.2022 10:21

Rusko dnes ráno podniklo raketové útoky na Kyjev a dalších ukrajinská města. Agentura Reuters poznamenává, že Kyjev – kde dnes za přítomnosti premiéra Petra Fialy (ODS) proběhne společné jednání českých a ukrajinských ministrů – Rusko spolu s dalšími ukrajinskými městy „zasypalo raketami“ a ukrajinská protivzdušná obrana hlásí 44 sestřelů. Cílem raketových úderů měla být zejména ukrajinská kritická infrastruktura včetně civilních objektů.

Ukrajina: 44 sestřelů ruských raket. Do toho přijel Fiala
Foto: Repro Twitter @PatrikSalat
Popisek: Premiér Petr Fiala (ODS) a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v Kyjevě

Anketa

Co vy a kandidatura Andreje Babiše?

hlasovalo: 27188 lidí
Výbuchy měly v pondělí znít po ukrajinské metropoli i dalších městech včetně Charkova. Ukrajinští představitelé podle agentury AP a serveru ABC News ráno informovali o „masivních ruských úderech na kritickou infrastrukturu“.

Část ukrajinského hlavního města byla v důsledku útoku podle starosty Kyjeva Vitalije Klička odříznuta od dodávek elektřiny a vody a ukrajinské úřady informují o možných výpadcích elektřiny v Charkově a Záporoží.

Objekty kritické infrastruktury byly zasaženy také v Čerkaské oblasti jihovýchodně od Kyjeva a v Kirovohradské oblasti ve střední Ukrajině bylo podle místních úřadů zasaženo energetické zařízení. Ve Vinnycji dopadla sestřelená raketa na civilní budovy, což podle oblastního gubernátora Serhije Borzova způsobilo škody, ale vše se obešlo bez obětí.

V Charkově v důsledku útoků nejezdí metro a kvůli výpadkům dodávek elektřiny byly některé části ukrajinských železnic nuceny přerušit provoz některých vlaků a uvést do provozu záložní dieselové lokomotivy.

Mluvčí ministerstva zahraničí Oleg Nikolenko podle agentury Reuters potvrdil, že rakety zasáhly energetickou infrastrukturu v Kyjevě a dalších městech a způsobily výpadky elektřiny a vody.

Zástupce vedoucího prezidentské kanceláře Kyrylo Tymošenko uvedl, že naléhavé odstávky elektřiny jsou důsledkem toho, že „ruští teroristé opět zahájili masivní úder na energetická zařízení v řadě ukrajinských regionů“ a vedoucí ukrajinské prezidentské kanceláře Andrij Jermak poukázal, že ruské síly „pokračují v boji s civilními objekty“.

„Další várka ruských raket zasáhla kritickou infrastrukturu Ukrajiny. Místo na bojišti Rusko bojuje proti civilistům,“ uvedl také k útokům na kritickou infrastrukturu své země ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba a odmítl, aby se útoky „neospravedlňovaly“ tím, že se budou nazývat „odpovědí“.

Právě coby o „odpovědi“ totiž o útoku informovala některá média, která upozornila, že Rusko tento měsíc již podruhé udeřilo na ukrajinskou infrastrukturu, jelikož poprvé tak učinilo 10. října po výbuchu na Kerčském mostě spojujícím anektovaný Krym s pevninským Ruskem, kdy kromě kritické a energetické infrastruktury však v mnohem větší míře cílilo i na civilní cíle.

Útok nyní přišel dva dny poté, co Rusko obvinilo Ukrajinu z útoku dronem na ruskou černomořskou flotilu u pobřeží anektovaného Krymského poloostrova. Ukrajina útok popřela s tím, že Rusko špatně manipulovalo s vlastními zbraněmi. Moskva následně oznámila zastavení své účasti na dohodě zabezpečující průjezd lodí převážejících ukrajinské obilí.

Nynější útok navíc přichází v den, kdy budou v Kyjevě jednat čeští ministři se svými ukrajinskými protějšky například o zapojení českých nevládních organizací a firem do poválečné obnovy Ukrajiny či o podpoře země při integraci do EU.

Jména ministrů, kteří již dorazili do Kyjeva, nebyla dopředu známa. Podle zpravodaje ČT Michala Kubala se původně mluvilo o pěti členech českého kabinetu, kteří by na Ukrajině jednali. „Nakonec podle posledních informací, které máme k dispozici, na cestu vyrazí premiér, tři vicepremiéři a čtyři další ministři,“ uvedl Kubal.

Z prvních fotografií od zpravodaje Radiožurnálu je patrné, že se do Kyjeva vypravil kromě premiéra Fialy i ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) či poradce premiéra pro evropské záležitost Tomáš Pojar.

Fotografie z Kyjeva následně zveřejnil i premiér Fiala. „Ukrajinci bojují nejen za svoji zemi, ale za celou Evropu. Naše podpora musí vytrvat,“ připojil k nim.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…