Ukrajinci i Rusové zabíjeli civilisty. Bělgorod i Charkov pod palbou

31.08.2024 20:36 | Monitoring

Páteční večer se pro ruskou i ukrajinskou stranu stal opět tragickým. Na obou stranách došlo na útoky vůči cílům ve městech obydlených civilisty. Obě válčící strany tvrdí, že na civilní cíle neútočí. Při pátečních útocích zemřelo dvanáct civilistů a více než stovka jich byla zraněna, umíraly i děti.

Ukrajinci i Rusové zabíjeli civilisty. Bělgorod i Charkov pod palbou
Foto: Twitter Oliver Alexander
Popisek: Ruský útok na město Charkov

Ruské město Bělgorod se ocitlo pod palbou ukrajinských sil. K útoku došlo v pátek pozdě v noci, kdy bylo podle ruských úřadů zabito pět lidí a 46 zraněno. „Pět lidí bylo zabito a 46 zraněno při ukrajinském útoku na jihozápadní ruské město Bělgorod, řekl místní guvernér Vjačeslav Gladkov, což je poslední ze série úderů Ukrajiny na město,“ informuje o útoku agentura Reuters. Gladkov uvedl, že 37 zraněných, včetně sedmi dětí, bylo převezeno do nemocnic ve městě, které leží 40 km severně od hranic s Ukrajinou.

Agentura Reuters informuje i o videu natočeném zevnitř záchranného vozu, které se ocitlo pod palbou „Video natočené zevnitř vozidla, zveřejněné na sociálních sítích a zachycující útok, ukazovalo vyhození auta do povětří při pohybu po silnici. O několik sekund později je vidět další výbuch několik metrů daleko,“ napsala agentura s tím, že pravost videa nešla ověřit.

Ruské ministerstvo zahraničí útok odsoudilo a vyzvalo vlády všech zemí světa, aby učinily totéž. „Opět vyzýváme všechny odpovědné vlády a příslušné mezinárodní struktury, aby důrazně odsoudily tento brutální teroristický útok a veřejně se distancovaly od kyjevského režimu a jeho západních kurátorů, kteří takové zločiny páchají,“ uvedlo ministerstvo v sobotu. Zároveň dodalo, že ruská „zvláštní vojenská operace“ bude pokračovat, dokud nedosáhne všech cílů včetně „demilitarizace a denacifikace Ukrajiny“.

Útok byl zahrnut do trestního řízení, které do své agendy přidal ruský Vyšetřovací výbor. Zároveň přišla z ruských úřadů informace, že při ukrajinském ostřelování města Šebkino byla v sobotu vážně zraněna žena. Ukrajina v posledních měsících často útočí na Bělgorod a na další ruské pohraniční regiony, přičemž ústředním bodem útoků je město.

Téměř stejná situace nastala i z druhé strany.

Ruské síly v pozdních pátečních hodinách poslaly na cíle v ukrajinském městě Charkov takzvané klouzavé bomby, které se staly pro Ukrajince noční můrou války. Klouzavé bomby jsou vybaveny navigačním systémem a je velmi nesnadné je sestřelit. Páteční útok na Charkov má podle vyjádření ukrajinských úřadů na svědomí sedm mrtvých a 77 zraněných. Volodymyr Zelenskyj uvedl, že mezi oběťmi je i čtrnáctiletá dívka. Starosta města na síti Telegram oznámil, že na dětském hřišti bylo zabito jedno dítě. Jedna z raket dopadla na dvanáctipatrový obytný dům, který začal prudce hořet.

„Charkov byl po celou válku ohniskem těžkého ruského bombardování, ačkoli v posledních týdnech došlo k poklesu intenzity, pravděpodobně v souvislosti se šokovým vpádem ukrajinských sil do ruské Kurské oblasti,“ spekuluje agentura Reuters.

Po charkovském úderu na Charkov Zelenskyj znovu vyzval západní spojence, aby Ukrajině umožnili použít k útokům na ruské vojenské letecké základny dalekonosné západní zbraně. „K úderu by nedošlo, kdyby naše obranné síly měly schopnost zničit ruská vojenská letadla tam, kde mají základnu,“ řekl Zelenskyj na sociální síti Telegram, a že „nejúčinnějším způsobem, jak čelit takovým útokům, je zaměřit se na ruská letadla, nikoli na samotné bomby“, a že „neexistuje žádný racionální důvod omezovat obranu Ukrajiny“.

 Obě strany – jak Rusko, tak Ukrajina – tvrdí, že ve válce se nezaměřují úmyslně na civilisty.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Marian Kučera

JUDr. Jiří Pospíšil byl položen dotaz

kampaň

Myslíte, že je správné, aby si politici hráli na soudce a říkali, kdo smí kde inzerovat? Já chápu, že jde asi o prostory, které patří městu, a je fakt, že svým majetkem si každý může asi nakládat jak chce, ale myslíte, že je to pak férový volební boj, a taky, že se vám tento krok nemůže vymstít? Sou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Rozdíl mezi konspirací a pravdou bývá někdy rok, jindy měsíc

20:00 Ivan Hoffman: Rozdíl mezi konspirací a pravdou bývá někdy rok, jindy měsíc

POHLED IVANA HOFFMANA Je to 23 let od útoků z 11. září, které zasáhly samotné srdce Ameriky. Co víme…