Ukrajinci ve velkém kotli. Mohou jen ustoupit, padnout do zajetí nebo i hůř

25.10.2024 8:10 | Zprávy

Bývalý důstojník švédských ozbrojených sil, konkrétně letectva, a dnes vojenský analytik Mikael Valtersson upozornil na místa na frontě, na kterých se nad Ukrajinci stahují mraky. Valtersson tvrdí, že tisíce ukrajinských vojáků mohou padnout do zajetí. Rusové podle něj mají hned několik možností, jak Ukrajince obklíčit. Zdá se ale, že i Ukrajinci mohou Rusům zatopit. A už k tomu nebudou potřebovat západní rakety dlouhého doletu.

Ukrajinci ve velkém kotli. Mohou jen ustoupit, padnout do zajetí nebo i hůř
Foto: Repro X
Popisek: Ukrajinská technika po zásahu dronem

Anketa

Vede Kateřina Konečná KSČM správným směrem?

2%
hlasovalo: 20782 lidí
Válka na Ukrajině pokračuje a zdá se, že Ukrajinci mají zaděláno na další problém. Konkrétně u města Selydove ležícího nedaleko Pokrovsku. Rusové zde dosáhli takticky významného postupu, který podle Valterssona může skončit obklíčením několika tisíc ukrajinských vojáků. Švédský expert při pohledu na mapu upozornil, že ještě nedávno mohli Ukrajinci využít 3 cesty, jižní, západní a severní, ale teď už podle všeho zůstala Ukrajincům jen severní, a to ještě jen v noci. Pokud se ještě chtějí zachránit obránci města, které mělo před válkou asi 20 tisíc obyvatel, měli by podle Valterssona zahájit okamžitý ústup.

Ukrajinská posádka je zhruba dvakrát větší než ukrajinská posádka ve Vuhledaru, tedy 4000 mužů. Pokud se tato síla chce evakuovat jen s mírnými ztrátami, musí se evakuovat nyní. „Jinak budou čelit velmi temné budoucnosti, při útěku z města utrpí vysoké ztráty nebo budou obklíčeni a eliminováni,“ poznamenal analytik s tím, že Selydove padne nejpozději za dva týdny. Potom prý Rusové pročesají dům od domu a pochytají všechny Ukrajince, kteří v té době ještě ve městě budou.

Na další průšvih je podle bezpečnostního analytika zaděláno v okolí Hirnyku a dalších menších měst – opět u Pokrovska. U Hyrnyku a Vovchenky a Kurachivky, které stojí výše než okolí, což armádě přinese taktickou výhodu.

„Nyní je tato ukrajinská městská oblast ohrožena obklíčením ze západu. Ruské síly jsou na severu a východě,“ napsal švédský odborník.  A tady podle něj Rusové mohou ukrajinské vojáky též obklíčit. Rusové si podle experta dokonce mohou vybrat, jak velký kotel uzavřou. Rusové buď mohou do oblasti přistoupit z jihu u nádrže Kurachove, nebo se mohou přesunout k západní části nádrže Kurachove a obklíčit ukrajinské vojáky tady, i když podle Valterssona budou operace kolem Hirnyku trvat o něco déle, než u Selydove, a švédský analytik varuje, že Ukrajinci nemají nekonečné množství času k akci.

Server Kyiv Independent tvrdí, že by Ukrajincům mohly pomoct zásahy v hloubi Ruska. Na sklady zbraní, paliva a další vojenské infrastruktury. Došlo však k jedné změně. Donedávna Ukrajinci žádali Západ, aby jim povolil odpálit západní rakety na vzdálené chvíle. Teď je to podle serveru Kyiv Independent jinak. Ukrajinci tvrdí, že už mají znalosti, jak vyrobit vlastní rakety dlouhého dosahu. Jen na to nemají peníze. A ty chtějí od Západu.

„Máme všechny znalosti, máme všechny schopnosti,“ řekl 24. října listu Kyiv Independent Alexander Kamyšin, poradce prezidenta Volodymyra Zelenského pro strategické záležitosti.

Anketa

Jakou měsíční apanáž by měla dostávat manželka prezidenta České republiky?

96%
1%
hlasovalo: 26262 lidí
Ukrajina se dosud silně spoléhala na masivní dodávky zbraní od členů NATO, ale Kamyšin řekl, že teď by Ukrajina mohla sama, s dostatečnými finančními prostředky, vyrobit sofistikovanější soupravu s využitím neocenitelných zkušeností získaných během více než dvou a půl let bojů proti ruské plnohodnotné invazi. „Naše schopnosti jsou výrazně vyšší než dostupné finanční prostředky, takže jde o značné množství peněz, ale diskutujeme o tom s našimi partnery,“ pokračoval Kamyšin.

Prezident Volodymyr Zelenskyj řekl novinářům 21. října, že se očekává, že USA poskytnou Ukrajině 1,6 miliardy dolarů na domácí výrobu zbraní dlouhého doletu. Ukrajina obdrží první tranši ve výši 800 milionů dolarů v „nadcházejících dnech“ a druhou tranši ve výši 700 milionů až 800 milionů dolarů.

Kamyšin odmítl prozradit podrobnosti o vyvíjených zbraních dlouhého doletu, včetně toho, zda budou zahrnovat ukrajinskou podomácku vyrobenou balistickou střelu Hrim-2 (Grim-2). Další raketa Neptun, vyvinutá na Ukrajině, byla v roce 2022 použita k potopení Moskvy, vlajkové lodi ruské černomořské flotily sídlící na okupovaném Krymském poloostrově.

Veřejnoprávní britská BBC v této souvislosti upozornila, že levicová vláda ostrovního království pošle Ukrajincům další 2,26 miliardy liber, což je v přepočtu 68 miliard korun. Ministr obrany John Healey řekl, že nové peníze pomohou Ukrajině posílit její vojenskou techniku. Ministryně financí Rachel Reevesová uvedla, že cílem je uvolnit peníze co nejrychleji. Má jít o peníze plynoucí ze zmrazených ruských aktiv.

 

 

Tento článek je uzamčen

Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Jiří Vosecký byl položen dotaz

Máte na navýšení platů nějaký názor? Jaký?

Dobrý den, v prvé řadě děkuji, že jste si na mě našel čas, jen jste se z odpovědi vykroutil. Mě zajímal váš názor. Ten přeci nějaký máte nebo ne? A k tomu, co jste mi napsal. Proč senát nemá na schvalování rozpočtu žádný vliv, i když jste o dost důležitou věc? Pořád slyšíme, že je senát pojistkou de...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 32 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

„Malinové, silně šťavnaté, bez chemie.“ Nejdražší jablka. Ceny, které lidé jen tak nevydýchali

9:55 „Malinové, silně šťavnaté, bez chemie.“ Nejdražší jablka. Ceny, které lidé jen tak nevydýchali

Polsko, Itálie, Slovensko… Jablka především z těchto zemí jsme objevili v supermarketech na jihu Čec…