Ukrajinský veterán: Průšvih. Rusové postupují. Máme jednotky jen na papíře

10.09.2024 7:47 | Zprávy

Ruská agrese proti Ukrajině trvá již 930 dní a další ukrajinský veterán varuje své spoluobčany i partnery Ukrajiny, že se situace vůbec nevyvíjí dobře. „Jedním z největších problémů je, že generálové jsou zcela odtrženi od reality,“ napsal. Podle BBC se Ukrajinci brání i s pomocí zbraní z časů druhé světové války. Rusové získali zpět některé pozice v Kurské oblasti. A k tomu přichází varování, že agresoři na frontě používají proti Ukrajincům chemické zbraně.

Ukrajinský veterán: Průšvih. Rusové postupují. Máme jednotky jen na papíře
Foto: Repro X
Popisek: Další úprava ruského tanku pro odolnost vůči dronům

Softwarový inženýr, ale také veterán z bojů na Ukrajině z let 2014 a 2015 Constantine bije na poplach. Na frontě na Ukrajině je podle něj zaděláno na obrovský průšvih.

„Situace v Doněcké oblasti se bohužel nadále zhoršuje. Jedním z největších problémů je, že generálové jsou zcela odtrženi od reality, většina ani nerozumí stavu našich sil, neznají skutečnou situaci na zemi. Snaží se vést válku na základě čísel a statistik, místo aby skutečně chápali, co se děje. Vypadají, že mají brigádu na papíře, aniž by pochopili, že polovina brigády má pohmožděniny, zranění a prostě se nemůže zúčastnit boje. To má za následek úplné odpojení od reality,“ napsal Constantine na sociální síti X.

Osobně se prý snaží pomáhat a dodávat cokoli potřebného pro stavbu opevnění.

válka na Ukrajině

Washingtonský Institut pro studium války (ISW) upozorňuje, že Rusové u Pokrovsku dál postupují.

„Geolokalizované záběry zveřejněné 6. a 9. září ukazující ukrajinské síly útočící na ruské síly operující západně od Mychailivky (jihovýchodně od Pokrovska) ukazují, že ruské síly nedávno obsadily osadu,“ napsal ISW s tím, že podle jednoho z ruských proválečných blogerů agresoři postoupili k severnímu okraji Hirnyku a jižně od Ukrainska (oba jihovýchodně od Pokrovska). Ruské ministerstvo obrany (MO) 8. září také uvedlo, že ruské síly zabraly Memryk (jihovýchodně od Pokrovska).

„Ruští blogeři tvrdili, že v Selydove (jihovýchodně od Pokrovska) probíhají intenzivní boje, ačkoli ISW ještě nezaznamenala definitivní potvrzení ruských sil operujících ve městě,“ upozornil také institut.

A k dovršení všeho údajně operátoři dronů ruské „Divize černých nožů“ operují v Pokrovském směru.

Podle BBC je fronta ani ne 8 km od Pokrovsku. Město už se nachází v dostřelu ruského dělostřelectva a místní obyvatelé už to pociťují na vlastní kůži. Z města odchází i devětašedesátiletá Maria Honcharenková, která ve městě prožila většinu života, ale teď si bere jen malé zavazadlo a přepravku pro svá dvě malá koťátka.

„Moje srdce se zastaví, když slyším ránu. … Podívejte se, co nám Rusové udělali. Pracovala jsem tu 30 let a teď nechávám všechno za sebou,“ řekla BBC.

Dobrovolníci pomáhají paní Honcharenkové dostat se do evakuačního autobusu. Vlaky do města již nejezdí. Ve městě prý zůstává asi 24 tisíc lidí.

„Toto město je jednoznačně nejvyšší prioritou Moskvy. Podle Serhije Dobryaka, šéfa pokrovské vojenské správy, je poměr sil bojujících tímto směrem 10 ku jedné ve prospěch Ruska,“ doplnila britská veřejnoprávní stanice.

Podplukovník Oleh Demjaněnko, velitel praporu 110. brigády, řekl BBC, že frontová linie na severním křídle ruského útoku na Pokrovsk byla stabilizována. Ruské útoky se ale podle něj většinou soustředí na jižní křídlo, kde pokračují těžké boje.

Reportéři BBC se dostali na jednu z bojových pozic a zjistili, že Ukrajinci tady ruským útokům čelí např. s pomocí americké houfnice M-101, která se používala ještě za druhé světové války.

„Nepřítel útočí ve skupinách až 15 lidí, někdy až 60 lidí. Vystřelíme až 200 ran denně (abychom je odrazili),“ prozradil velitel bránící se svými muži pozici. Představil se jako Dmytro. To je podle něj velká změna oproti loňské zimě, kdy velká děla většinu dne mlčela.

ISW však vykreslil obraz ještě pochmurnější, protože upozornil, že Rusové získali část území v Kurské oblasti, kam před měsícem vpadli Ukrajinci a obsadili několik desítek ruských vesnic.

Ruské síly nedávno znovu získaly ztracené pozice v Kurské oblasti. „Ukrajinští představitelé nadále varují, že ruské síly stále častěji používají na Ukrajině chemické zbraně,“ uvedl ISW.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Jaroslav Foldyna byl položen dotaz

Co přesně myslíte tím, že chcete stejný metr pro všechny?

V čem je podle vás nyní jiný a pro koho? A naopak, nemyslíte, že by třeba migrantům mělo být měřeno přísněji? My jim poskytujeme azyl, a když si toho neváží a páchají třeba trestnou činnost nebo přestupky, mělo by jim být podle mě měřeno přísněji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Zaujal mě ten , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseHonzaSouček , 10.09.2024 8:46:39
"veterán z bojů na Ukrajině z let 2014 ...". Čili jeden z těch, kteří masakrovali ukrajinské obyvatelstvo na Donbase a Luhansku a zabili stovky, či tisíce žen a dětí? No bojovat proti vycvičeným vojákům jedné z nejsilnějších armád na světě, to již není taková selanka, jako ničit civilisty, že veteráne?

|  21 |  0

Další články z rubriky

Ukrajinci přijdou do měsíce o pozici, kterou drželi dva roky. I bez boje

7:21 Ukrajinci přijdou do měsíce o pozici, kterou drželi dva roky. I bez boje

Do měsíce se stáhnou, odhaduje švédský analytik Mikael Valtersson, kdy Ukrajinci přijdou o dlouho dr…